IZLOŽBA AKADEMIKA U BEOGRADSKOJ GALERIJI "RIMA": Dušan Otašević u Tržnom centru "Istorija umetnosti"

M.A.K.

22. 11. 2021. u 17:46

RADOVI akademika Dušana Otaševića od četvrtka 25. novembra, biće izloženi u beogradskom prostoru Galerije "Rima", u Pariskoj ulici.

ИЗЛОЖБА АКАДЕМИКА У БЕОГРАДСКОЈ ГАЛЕРИЈИ РИМА: Душан Оташевић у Тржном центру Историја уметности

Foto promo Galerija Rima

Postavka nazvana - Dušan Otašević u TC "Istorija umetnosti" - prdstavlja dela nastajala od sredine osme decenije 20. veka, do danas (neka će prvi put biti u javnosti uprtavo na ovoj izložbi), a u kojima autor uspostavlja vezu sa delima iz umetničke prošlosti, od praistorije do pop-arta i konceptualne umetnosti.

 Obuhvatiće tako radova koje je umentik odredio terminom "prerađevine Otašević", a među kojima su i objekat "Sangstrel-portret slikara" iz 1975, kao prvi Otaševićev primer citata jednog dela iz istorije umetnosti (Mantenjinog Sv. Sebastiana). U ostalim delima sa postavke citirani su umetnici iz svih istorijskih epoha, poput Leonarda, Vermera, Sezana, Maljeviča, Magrita, Dišana, Joko Ono, a u onima iz 2021. Otaševiću su dela Boša i Đota polazište za društveno kritičke ali i autobiografske sadržaje. 
- Otašević svojim "prerađevinama" afirmiše model postmodernističkog umetnika za koga je istorija umetnosti nalik ogromnom tržnom centru u kome sam bira pravce svog kretanja i objekte interesovanja - piše u katalogu Nevena Martinović, istoričarka umetnosti i kustos "Rime". 
Izložba je otvorena do kraja godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024