NENADU GRUJIČIĆU NAGRADA „SIMO MATAVULJ“: Prestižna nagrada književniku i direktoru „Brankovog kola“

J. S.

08. 11. 2021. u 11:47

KNjIŽEVNIKU i kulturnom delatniku Nenadu Grujičiću dodeljena je nagrada „Simo Matavulj“ za ukupni stvaralački opus u 2021. godini – saopštili su danas Udruženje književnika Srbije (UKS) i „Brankovo kolo“.

НЕНАДУ ГРУЈИЧИЋУ НАГРАДА „СИМО МАТАВУЉ“: Престижна награда књижевнику и директору „Бранковог кола“

Brankovo kolo

Kako je navedeno, odluku da nagradu dobije direktor „Brankovog kola Grujičić jednoglasno je doneo Upravni odbor UKS-a u kome su Milovan Vitezović, Miloš Janković, Novica Sovrlić, Selimir Radulović, Adam Puslojić, Gordana Vlajić, Dragan Mraović, Živorad Ajdačić i Vidak Maslovarić.

- U danima pandemijske iracionalnosti ovo je slovesna i divna vest iz književnog života, koju želim da podelim sa svima u znaku preko potrebne radosti i ljubavi. Još od školskih dana pripovedanje Matavulja ostavljalo je na mene utisak od kojeg raste duša, takav je to jezik i stil ovog nesvakidašnjeg srpskog pisca, rodom iz Dalmacije - rekao je Grujičić povodom priznanja koje mu je dodeljeno, dodavši da je „Matavulj kao niko pre, ni posle njega, upečatljivo slikao karakter, mentalitet i život našega čoveka iz tih predela, ali i ljudi iz Crne Gore i Srbije”.

Grujičić je objavio 16 knjiga pesama, sedam izbora poezije, osam knjiga proze, eseja, kritika, polemika i pet antologija, poput „Maternjeg jezika”, „Linije na dlanu”, „Carske namiguše”, „Jadca”, „Puste sreća”, „Loga”, „Žive duše”, „Svetlosti i zvuka” i „Sremskokarlovačkih tercine”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri