GUSTO SITO U RUKAMA UDRUŽENJA: Na konursu za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi priznanja će dobiti 20 stvaralaca

M. Kralj

08. 11. 2021. u 10:52

POSLE osmogodišnje pauze Ministarstvo kulture i informisanja raspisalo je javni poziv za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina.

ГУСТО СИТО У РУКАМА УДРУЖЕЊА: На конурсу за врхунски допринос националној култури признања ће добити 20 стваралаца

Karikatura Toše Borkovića

U javnosti je već samo objavljivanje konkursa pozitivno ocenjeno, a ostaje da se vidi da li će biti aklamacije i posle "guste" trijaže kroz koje će predlozi proći u reprezentativnim umetničkim udruženjima, a potom i pred sedmočlanom stručnom komisijom (imenovaće je lično ministarka Maja Gojković), koja će izbor svesti na 20 nagrađenih.

Pravila igre ovog konkursa propisuje Uredba o bližim uslovima i načinu dodele priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina (Vlada je usvojila u februaru prošle godine), a do koje se došlo posle višemesečnih javnih sesija o kriterijumima i proceduri dodele.

Uredba predviđa da svaka umetnička oblast može da kandiduje najviše tri stvaraoca (a po jednog predstavnici manjina), a prepoznate su - 22. Od književnog stvaralaštva, prevodilaštva, muz ičkog stvaralaštva i interpretacije, likovne umetnosti, primenjene i vizuelne umetnosti, dizajna i umetničke fotografije, preko filmske, pozorišne umetnosti, opere, umetničke igre, digitalnog stvaralaštva, arhitekture, prevođenja stručnih i naučnih tekstova, izvođenja muzičkih, govornih, artističkih i scenskih kulturnih programa, istraživanje i zaštite nasleđa (pokretnog, nepokretnog i nematerijalnog), filmske i TV delatnosti, do naučnoistraživačkog rada u kulturi, bibliotekarstva, izdavaštva i produkcije programa.

- Uredba je ispravila mnoge neravnine koje su se dešavale pri ranijim dodelama i dala reprezentativnim umetničkim udruženjima mogućnost da aktivnije učestvuju u proceduri nagrađivanja - kaže, za "Novosti", pesnik i prevodilac Dragan Mraović, koji je bio član Radne grupe MKI za izradu predloga Uredbe, dodajući kako se neće dešavati, kao u ranijim izborima, da pred komisiju dođe i po 500 predloga. - Sama udruženja preuzeće odgovornost za selekciju na svojim internim komisijama. Tako će, recimo, književnici UKS i SKD zajedno moći da predlože tri autora.

Mali broj kandidata u svakom "resoru" će, prema mišljenju sagovornika, omogućiti kvalitet i više se neće dešavati da neka udruženja predlažu i više od 50 umetnika, od kojih je većina ispod nivoa nagrade.

Karikatura Gorana Divca

Pored uslova da su ostvarili pravo na penziju, kandidati, prema Uredbi, moraju da ispune i kriterijum da su doprineli razvoju kulturnih vrednosti u zemlji, odnosno njenoj međunarodnoj afirmaciji, kao i da su dobitnici najznačajnijih nagrada i priznanja. Listu utvrđuju udruženja, a reč je o republičkim nagradama za poseban doprinos, nagradama za životno delo, stručnim nagradama sa međunarodnih festivala, nagradama sa festivala od republičkog značaja, stručnim nagradama udruženja, lokalnim nagradama i društvenim priznanjima, kao i drugim stručnim međunarodnim i domaćim nagradama i priznanjima.

- Mehanizam nove uredbe je takav da neće više moći da prođu kandidati "estrade", ili da ih naknadno Vlada predloži direktno, što je ranije izazivalo najveću buru - tvrdi Mraović. - Ministarstvo je ovog puta radilo precizno i blagovremeno, pa su reprezentativna udruženja dobila već na dan objavljivanja oglasa sva detaljna uputstva za rad.

Rok za predlog kandidata je 30. novembar. Inače, od 2007. do 2013. dodeljena su 503 nacionalna priznanja, a trenutno ih prima 231 umetnik-penzioner. n

UZ NOVAC, VAŽNA I POVELjA

NAČINjEN je mali tehnički propust, da se u Zakon o kulturi unese da se priznanje ne sastoji samo od novčanog iznosa, već i od povelje, pa tu povelju nije moguće dodeljivati dok se ne izvrši ta dopuna - primećuje Mraović. - Bilo je planirano da povelju retroaktivno dobiju svi koji su imali to priznanje, a da se novim dobitnicima uručuje na posebnoj državnoj svečanosti. Verujemo da će i to biti regulisano u bliskoj budućnosti.

NISU "NACIONALNE PENZIJE"!

PREMA mišljenju Dragana Mraovića termin koji se odomaćio za ova priznanja -"nacionalne penzije", naneo je ogromnu štetu ugledu umetnika:

- U jednom trenutku je PIO, ni kriv ni dužan, dobio 7.000 protestnih pisama penzionera, a svaki taj dopis morao je biti primljen i registrovan - objašnjava. - To priznanje se ne dobija u PIO, niti se nagrada isplaćuje iz PIO fonda, jer nije nikakva penzija.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024