SVETOJ PETKI NA DAR: Dva Titelbahova crteža iz 1890. dospela u manastir u Petkovici

M. KRALj

27. 10. 2021. u 12:12

UOČI današnje slave i velikog pravoslavnog praznika, Manastir Sveta Petka u Petkovici kod Šapca dobio je vredan dar: dva umetnička dela na kojima je prikazan ovaj hram iz 19. veka, čiji je autor poznati srpski slikar i likovni pedagog Vladislav Titelbah (1847-1925).

СВЕТОЈ ПЕТКИ НА ДАР: Два Тителбахова цртежа из 1890. доспела у манастир у Петковици

Foto Privatna arhiva

Iz svoje porodične zaostavštine, crteže u tušu (imaju svojstva kulturnog dobra, prema sertifikatima Nikole Kusovca), igumaniji i sestrinstvu, 22. oktobra, poklonio je Beograđanin, inženjer telekomunikacija mr Velimir Bata Žugić.

Titelbahovi crteži sa motivima manastira nastali su 1890, samo tri godine nakon što je izgrađena današnja crkva, na mestu, gde je bila zadužbina srpskog kralja Dragutina iz 14. veka. Ovaj danas ženski manastir se, inače, prvi put pominje u izvorima iz 1561. godine.

Foto Privatna arhiva

- Crteži su u mojoj porodici čuvani decenijama sa posebnom ljubavlju i verovanjem da će velika svetiteljka pomoći svima onima kojima je potrebna pomoć - kaže Velimir Bata Žugić.

- Kao mlad čovek često sam zamišljao da šetam u manastirskoj porti sa željom da uđem u crkvu i da se pomolim. I tako je to bilo godinama. Uvek je postojala i želja da se crteži daruju tamo gde su i nastali.

To se, kako priča, nije desilo sve do nedavno, kada su sećanje na roditeljsku ljubav i posvećenost umetnosti pokrenuli ovu donaciju prema manastiru u Petkovici. Taj lični ponos i sreća darivanja će mu, kao i radost sestrinstva, ostati u trajnoj uspomeni:

- Ove umetničke slike imaju i istorijski značaj, jer je to dokument o izgradnji manastirske crkve, ali i priča o jednom prošlom vremenu - objašnjava Žugić, uz zahvalanost Eparhiji šabačkoj na saradnji i organizaciji primopredaje, kao i igumaniji, sestrinstvu i ocu Serafimu, na izuzetnom gostoprimstvu.

Sestrinstvo manastira Sveta Petka u Petkovici, Foto Fotomarkoni

Velimir Bata Žugić, Foto Privatna arhiva

Na plemenitom delu, Žugiću se zahvalila Zorica Marković, iz Zavoda za zaštitu spomenika u Valjevu, koja i sama izučava vezu ove svetinje sa Titelbahom, ali i kraljicom Natalijom Obrenović:

- Ono što nas čini kao narod je naša prošlost, a naša dela u sadašnjosti stvaraju budućnost - ističe ova istoričarka umetnosti.

- Svedočanstvo o jednom vremenu, jednom manastiru, jednom slikaru, jednoj kraljici i jednom darodavcu, sve je sada povezano, spojeno jednom niti koja je stvorila celinu.

Čuvar narodnog stvaralaštva

ROĐEN u okolini Praga, u češkoj porodici, Titelbah koji je kasnije primio pravoslavlje, našem narodu ostavio je veliki broj skica, crteža, grafika, akvarela, slika, scenografija i nacrta za pozorišne kostime. Učestvovao je 1889. u Parizu na izložbi povodom veka Francuske revolucije, gde je i nagrađen srebrnom medaljom za rad "Kulturno-istorijske slike srpskog naroda", koji je obuhvatio sto akvarela. Objavio je i dve sveske sa motivima srpskog veza. Uz to bio je i gimnazijski profesor, matematike i nacrtne geometrije u Novom Sadu i Beogradu, redovni član Odbora za umetnost Srpskog učenog društva i počasni član Srpske kraljevske akademije.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni