"STRAH I NADA" SADA VLADA: KPGT u novu sezonu ulazi kao gradska ustanova kulture sa komadom Kreca

V. Strugar

24. 10. 2021. u 15:21

PREDSTAVA "Strah i nada u Saveznoj Republici Nemačkoj" premijerno će biti izvedena danas, u režiji Ljubiše Ristića. Najavljena je kao "senzacionalno neobična drama najigranijeg pisca u istoriji nemačkog pozorišta dvadesetog veka, Franca Ksavera Kreca", pisca čije je 1973. godine "Seosko dvorište" dobilo prvu nagradu publike, ali i Gran pri VII Bitefa.

СТРАХ И НАДА САДА ВЛАДА: КПГТ у нову сезону улази као градска установа културе са комадом Креца

Foto V. Danilov

Na pitanje zašto se baš sada odlučio da postavi Kreca na pozorišnu scenu, Ristić za naš list kaže:

- Zato što je on bio najaktuelniji pisac sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, a sada se društvena situacija u Evropi, čitavom svetu, pa i kod nas, dosta povezuje sa onim što se tada događalo: nesigurnošću u društvu, nezaposlenošću, ekonomskim problemima i drugo. To je veoma značajan i aktuelan komad. "Strah i nada u Saveznoj Republici Nemačkoj" su strah i nada u celoj Evropi, trenutno.

Kako dalje objašnjava reditelj, ovo je komad sastavljen od devetnaest drama sa jednim, dva ili tri lica, koje se igraju istovremeno (simultano), u devet stanova jedne zgrade koja je Savezna Republika Nemačka iz 1982. godine:

- Ali, neobično "liči" na svaku današnju evropsku, ili okolnu, ili ovdašnju državu, grad ili televizijsku "realnost" ili rijaliti. Za sat i petnaestak minuta svi Krecovi penzioneri, teroristi, pisci, direktorke banke, policajci, nezaposleni, kasirke iz "Lidla", glumice aktivistkinje, mađarski emigranti iz 1956, fotografi i modeli, turski begunci od smrtne kazne i ostali - žive svoj evropski život na klasičnoj pozornici aristotelovskog jedinstva mesta, vremena i radnje.

Kako ističu u programu, KPGT igra ovu predstavu kao Ristićevu simultanku "Tako, tako" iz ljubljanske Pekarne 1974, simultano i na jednoj sceni, jer je Krec napisao, opisujući scenografiju, da mu se, dok je pisao, činilo da svi stoje na prozorima i da bi hteli da polete...

Foto P. Mitić

Takođe, uz najavu novog naslova na repertoaru, podsećaju da u 43. sezonu KPGT ulaze u simbiozi sa Pozorištem KPGT, gradskom Ustanovom kulture, prvi put u svojoj dugoj istoriji - sa institucionalnom podrškom i osloncem na sredstva koja će novoformiranoj Ustanovi kulture redovno obezbeđivati osnivač, Grad Beograd.

"Kako su ta sredstva, bar u početku, ograničena i dovoljna samo za jedan deo programskih aktivnosti i materijalnih troškova, KPGT će i dalje morati, kao nezavisna produkcija, da obezbedi uslove za rad na novim predstavama, širi program i veći broj izvođenja svojih starih i novih predstava, podjednako."

Odlukom Grada Beograda će se, zapravo, desetak i više hektara kompleksa "Stare šećerane" na Čukarici, pretvoriti u najveći kulturni centar, središte novih i mladih umetnosti i umetničkih pokreta Srbije i sveta.

Iz KPG poručuju da će tako "posle 25 godina borbe sa svim i svačim da se sačuva Šećerana, kapitalni, zakonom zaštićeni, spomenik kulture - od devastacije, rušenja i pretvaranja u komercijalne kvadrate skupih stanova, kockarnica i kafana - ono postati jezgro, nukleus, prvi korak u stvaranju i razvoju budućeg kulturnog središta, prvi sadržaj u nizu sličnih koji će nastajati uz podršku i po planovima Grada i Republike.

GALERIJA, BIBLIOTEKA...

USTANOVA kulture Pozorište KPGT formirana je bez repertoara, ansambla, zaposlenih glumaca, tehničara, opreme, rasvete i ostale tehnike, a KPGT stavlja na raspolaganje repertoar, umetnike i tehničare, opremu i "svoju istoriju pre svega i iznad svega". U budućem kulturnom centru KPGT će biti samo jedno od više pozorišta, koncertnih dvorana, opere, baletskih sala, galerija, biblioteka, art bioskopa, fešn i IT habova...

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!