PRIJATELJI SE OPRAŠTAJU OD MARKA ŽIVIĆA: Za nas je bio Mare, veliki glumac, veliki Kruševljanin i veliki dečak (FOTO)

S.BABOVIĆ

15. 10. 2021. u 18:03

”VIDELI smo se u Kruševcu par dana pre nego da ode u bolnicu, sedeli smo, pričali, već je malo kašljao... Čuli smo se zadnji put 28. septembra, kada smo gostovali na festivalu u Leskovcu, bio je primljen, nije mogao lepo da govori, sutradan je već bio nedostupan.

ПРИЈАТЕЉИ СЕ ОПРАШТАЈУ ОД МАРКА ЖИВИЋА: За нас је био Маре, велики глумац, велики Крушевљанин и велики дечак (ФОТО)

Foto: S.Babović/ Arhiv Kruševačkog pozorišta

Našao sam poruku koju sam mu poslao “Čuvaj grlo,štedi glas,preživeo si svašta, preživećeš i ovo. Volimo te.

Drži se”-priča za “Novosti” Branislav Nedić iz Kruševca, bliski prijatelj preminulog Marka Živića(1972-2021)i upravnik Kruševačkog pozorišta gde je Marko i počeo svoju profesionalnu karijeru.

- Počeli smo zajedno, još dok je studirao i po povratku u Kruševac sa akademije u Novom Sadu, prve profesionalne uloge napravo je na našoj sceni, sećam se i predstave “Začaramo magarence” 1996.godine(na slici), radio je posle “Protekciju”, “Komšije su krive”...-priseća se Nedić.-Pre 10-ak godina ponovo se na neki način, “vratio” u svoj rodni grad, u punom sjaju.Igrao je “Valjevsku bolnicu”, “Čekajući Godoa”, poslednju predstvu “Minut” je i režirao, to smo zajedno radili...Kad pomilim na njega, pomislim da je veliki prijatelj, veliki glumc i veliki Kruševljanin.U svakom intervjuu je spominjao odakle je potekao,šta je Kruševac za njega uradio, kollo je želeo da to sve vrati.

Foto: S.Babović

 

Poslednjih godina,svedoče za “Novosti” Markovi najbliži prijtelji i kolege, sve ga je češće vukao zavičaj. Ekipa se redovno okupljala i provedila vreme na raftinzima, na jezeru Ćelije,izlazili su,družili se.U pozorištu su juče pokušavali da se saberu kako bi organizovali neku vrstu oproštaja od “Mareta”,kako su ga svi zvali. Marko Živić je za prijatelje i Kruševljane bio “samo njihov Mare”.

- On mi je i komšija, znam ga...znao sam ga ceo život,jer je sa mojim rođenim bratom(Vojinom Ćetkovićem)bio u istom odeljenju, eto jedan redak slučaj da su dva dečaka iz kruševačke Gimnazije postala dva eminentna glumca-kaže za “Novosti” Bojan Ćetković, jedan od Markovih prijatelja,producent u pozorištu.-Ovde,kod nas, imao je neku vrstu pribežišta, sigurne kuće za nesređene misli..Sve vreme smo bili u kontaktu sa lekarima, anesteziolozima, dobio je stvarno vrhunsku negu,ali ta zla korona. Bili smo pripremljeni na neki način za to što će se desiti,ali kada nam je javljeno, koliko god smo se spremali,neka knedla nam sada stoji u grlu baš na tom mestu gde je on bio svojevremeno operisan zbog bolesti,između jednjaka i želuca.

Foto: S.Babović/ Arhiv Kruševačkog pozorišta

 

Markova drugarica Svetlana Đurđević,dugogodišnji pi-ar pozorišta gde je Marko dolazio kao u svoju drugu kuću kaže da će joj najviše nedostajati vedrina glumca.

- Kada god smo nešto organizovali u Kruševcu,ne samo u okviru pozorišta,ma bilo koje druge gradske institucije, njega bi pozvali, on bi došao odmah, nastupao je i na najmanjim prigodnim manifestacijama i priredvama, šta god je trebalo, ako su ga zvali iz njegovog Kruševca-priča Svetlana.

-Bio je čarobno vedar. Sećam se kada je pokrenuo svoju produkciju,nije se snalazio sa pravnim stvarima. Ali, ode u neku instituciju,sve ih redom šarmira i svi mu na kraju pomognu da popuni formulare.

Jedna od ideja Marka Živića bila je i da snimi posebnu TV seriju “Enter” (Ulazi)posvećenu Kruševcu i Kruševljanima,kao prvu rađenu u tom gradu nakon čuvenog “Sivog doma”. Okupio je sjajnu ekipu, prijatelje Miloša Samolova,Ljubomira Bandovića, Matairu Marković,Ljiljanu Stjepanović, Viktora Savića,kolege iz Kruševca, Dejana Tončića,Slađanu Nestorović,Bojana Veljovića, snimili su pilot-epizodu 2017.godine.

-Imam potrebnu da pokažem da ispod Bubanj potoka postoji i urban život. Kruševac ozbiljno živi i ima mnogo tema o kojima možemo da govorimo-rekao je tada za “Novosti” Marko Živić, odajući nam tada da će snimati na Slobodištu,Bagdali,Jastrepcu,Rasini,Moravi,mestima koje je voleo i kojima se vraćao svaki put kada dođe u Kruševc i bude “samo Mare”.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)