TV PORTRET - Oskarovka Alison DŽeni: Kroz karijeru me je vodila samo ljubav

N. D.

15. 10. 2021. u 17:42

GLUMICA Alison Dženi (61) do pre desetak godina nije pripadala onim holivudskim zvezdama na pomen čijeg imena ćete se odmah setiti njenog lika i dela.

ТВ ПОРТРЕТ - Оскаровка Алисон Џени: Кроз каријеру ме је водила само љубав

Alison Dženi sa Amandom Bajns u filmu "Lak za kosu" / Foto IMDb

Iako je u biografiju upisala 140 naslova, među kojima su Oskarom nagrađeni filmovi poput "Američke lepote", "Sati", "Džuno" i "Služavke", Alison kao da je 20 godina čekala svojih pet minuta. Bar što se tiče bioskopskog platna, jer je na malom ekranu briljirala davnih dana.

Na račun Klodije Džin Krejg, glavne ženske uloge iz dramske serije "Zapadno krilo", okitila se sa čak četiri Emi nagrade! Za istu rolu bila je nominovana četiri puta i za Zlatni globus. Nakon što je napustila televizijsku Belu kuću, Alison je pretežno igrala u filmovima. Tu i tamo gostovala je u popularnim serijama. Jedna od njih bila je i sitkom "Dva i po muškarca" (radnim danima na Foksu u 23.50), gde je sa autorom Čakom Lorijem ("Štreberi", "Mladi Šeldon", "Darma i Greg") "kliknula" na prvu loptu.

Već tada je majstor humorističkih serija znao da će kad-tad angažovati Dženijevu za junakinju nekog od njegovih budućih projekata. I prilika se ukazala kada je pokrenuo sitkom "Majka".

U ženskom odgovoru na "Dva i po muškarca", Alison tumači lečenu alkoholičarku Boni koja na urnebesan način pokušava da ostane trezna, i svoj, kao i živote unike i ćerke vrati pod kontrolu. A da li joj to polazi za rukom - gledamo radnim danima od 18.00 na kanalu Foks lajf, gde se trenutno premijerno prikazuje šesta sezona.

Intrigantnu ulogu Boni, koja je ženski pandam Čarliju Šinu, Alison je posvetila pokojnom bratu Halu, koji se godinama borio sa zavisnošću od droga pre nego što je izvršio samoubistvo. Za "Majkom" stigla je i rola Lavone Fej Golden, majke Tonje Harding u biografskoj dramediji "Ja, Tonja", i dugo čekanih pet minuta da i na velikom ekranu pokaže da je sjajna glumica dostojna Oskara.

I najprestižnija zlatna statua joj je uručena 2017, kao i sve ostale prestižne filmske nagrade od Bafte do Zlatnog globusa. Dženijeva je, takođe, oduševila, kako publiku tako i kritiku, gostujućom ulogom u seriji "Majstori seksa". Tako je 2014. napravljen presedan na ceremoniji dodele Emija, kada je ponela dve nagrade - za najbolju glumicu ("Majka") i najbolju gostujuću glumicu.

Alison je rođena Bostonu, ali njeni roditelji (majka pozorišna glumica i otac džez muzičar) često su se selili, pa je detinjstvo provela u Dejtonu. Tamo je kao đak generacije završila osnovnu i srednju školu. Bavila se umetničkim klizanjem i maštala je o profesionalnoj karijeri sportistkinje, ali povrede su je odvele na Kenion koledž, gde je diplomirala pozorišnu glumu. Talenat je usavršavala i na prestižnoj Kraljevskoj akademiji dramske umetnosti u Londonu. Osim na televiziji i filmu, Alison je ostvarila velike uloge u brodvejskim predstavama.

- Kroz karijeru me je vodila samo ljubav. Smatram da me je baš zbog te ljubavi bez interesa život nagradio sa nekoliko uloga koje su mi donele najprestižnija priznanja, u trenutku kada im se niko ne bi nadao. Čini mi se da je baš zbog toga njihova vrednost i veća - poručuje Alison Dženi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio