VASKRS SVETINJA KROZ OBJEKTIV: Na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta izložba Zorana Jovanovića Mačka

V. KADIĆ

25. 07. 2021. u 11:09

SA blagoslovom mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, danas na Miholjskoj Prevlaci kod Tivta biće otvorena izložba fotografija foto-reportera "Novosti" Zorana Jovanovića Mačka pod nazivom "Vaskrs svetinja".

ВАСКРС СВЕТИЊА КРОЗ ОБЈЕКТИВ: На Михољској Превлаци код Тивта изложба Зорана Јовановића Мачка

Foto Z. Jovanović

Biće predstavljeno više od stotinu fotografija sakralnih objekata i liturgijskog života Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori iz tri vremenska perioda - dok su crkve i manastiri još bili u ruševnom stanju, zatim tokom radova na obnovi i posle obnove. Fotografije su, kako kaže autor, nastale pre 25 godina, kada je počeo da radi priču o manastirima u Crnoj Gori koji su bili razrušeni, prateći potom njihovu obnovu.

Zoran Jovanović, Foto Arhiva Novosti

U katalogu izložbe Predrag Savić, advokat, zapisao je da jebilo mučno i tužno na snimcima gledati gomile kamenja na ruševinama manastira,zapustela sveta zdanja, crkve bez krovova i zvonika, i to širom Crne Gore.

- Bila je to bruka i sramota Crne Gore da u zadužbiniJelene Balšić, tvorca epistolarne književnosti na ovim prostorima, čuvaju stoku, da odpolusrušenog manastirskog zdanja u Vranjini prave tor za ovce, da se zmije legu na mestu gdeje Sveti Petar Cetinjski pisao čuvenu stegu - naveo je Savić.

- Ali uz Božju pomoć, monaštvo, sveštenstvo i verni narod u vremenu našem krenuoje da obnavlja zapuštena svetilišta, da polaže kamen po kamen, ciglu po ciglu, da sebe usvetinje ugrađuje. A te njihove početne napore ovekovečio je kroz objektiv svojih aparata ZoranJovanović. Izgledalo je to kao Sizifov posao.

Savić konstatuje da se dogodilo veliko čudokoje se manifestovalo kroz obnovu i izgradnju čak 700 hramova.

- Deo togpodviga nad podvizima, opet je zabeležio Zoran Jovanović Mačak, i te fotografije danas saponosom promatramo. Naravno, ovoga puta zabeležio je, ne samo novi sjaj svetinja, već i obnovuliturgijskog života u njima. Obnovljeni hramovi ojačali su veze sa verujućim narodom, jeriz njih se opet nadaleko čuju crkvena zvona, koja najavljuju bogosluženja, krštenja, venčanja...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)