ZAVRŠEN JUGOSLOVENSKI POZORIŠNI FESTIVAL: "Čitač" odneo prestižne "Ardalione"

N.J.

10. 06. 2021. u 16:25

OSTVARENjE „Čitač“, kooprodukcija Beogradskog dramskog pozorišta i „Beo art“ produkcije, najbolja je predstava 25. Jugoslovenskog festivala u Užicu.

ЗАВРШЕН ЈУГОСЛОВЕНСКИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ: Читач однео престижне Ардалионе

foto: NP Užice

U obrazloženju stručnog žirija napisano je, da komad nastao po tekstu Bernharda Šlinka i dramatizaciji Fedora Šilija, a u režiji Borisa Liješevića „temu krivice prikazuje uzbudljivim i visoko artikulisanim umetničkim sredstvima.“

„Ardalion“ za nabolju režiju poneo je Boris Liješević za ostvarenja „Čitač“ i „Upotreba čoveka“ (Novosadsko pozorište i Budva grad teatar).

Najbolju žensku ulogu ostvarila je Mirjana Karanović tumačeći lik Hane u komadu „Čitač“, najbolji glumac ovog festivalskog izdanja je Marko Grabež koji je tumačio lik Mihaela Berga u istoj predstavi.

Najbolju scenografiju i kostografiju potpisuju Željko Piškorić i Marina Sremac u komadu „Upotreba čoveka“.

Nagrada za najbolju epizodnu ulogu pripala je Sanji Marković za ulogu Simke u predstavi „Putujuće pozorište Šopalović“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Najbolji mladi glumac Jugoslovenskog pozorišnog festivala je Aljoša Đidić, a nagrađen je za ulogu u komadu „Upotreba čoveka“.

Dodeljen je i specijalni „Ardalion“ autorskom timu i ansamblu predstave „Radnička hronika“, reč je o ostvarenju Narodnog pozorišta iz Subotice, po komadu Petra Mihailovića, u režiji Veljka Mićunovića.

Članovi žirija 25. izdanja JPF bili su Svetozar Rapajić, Dragana Varagić i Janko Ljumović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati