STARE BAJKE I ŠKOLSKE KOMEDIJICE: Nova izdanja za male i mlade čitaoce

Marina Mirković

08. 06. 2021. u 15:17

U "MALOJ" "Laguni", onoj specijalizovanoj za najmlađe čitaoce, mnoštvo je noviteta uz koje će mališani zavoleti svet knjige.

СТАРЕ БАЈКЕ И ШКОЛСКЕ КОМЕДИЈИЦЕ: Нова издања за мале и младе читаоце

Foto Promo

"Barbara, Kata i dva čuda jedna" čiji je autor Rastislav Durman, romančić je namenjen mlađim školarcima, priča o baka Kati koja živi na salašu sa guskom Barbarom, koja stalno gunđa i nešto prigovara. Čekajući da joj dođe u goste unuka i imenjakinja Kata, baka uvežbava sa guskom Barbarom bajke koje će pričati devojčici. Ali u kakvoj su vezi bakine starinske bajke sa današnjicom? Može li mašta iz prošlosti da ponudi rešenje za probleme dece koja idu u školu danas, i to u gradskoj sredini?

Sjajno ispričana, neverovatno duhovita i vešto isprepletana priča o mudrosti, prijateljstvu i porodici (i o guskama, naravno), upotpunjena je Katinim ilustracijama koje je nacrtao njen vršnjak, desetogodišnji Leo.

"Cile, razmaženo pile" Jovice Tišme sa ilustracijama Aleksandra Stojšića, smehotresna je priča o lakomislenom piletu koja će mališane upozoriti da ne treba svakome da veruju, upoznati ih sa mnogim novim rečima i izrazima, i pokazati im da je i učenje nezamenljiva i neophodna veština. Tata Petko i mama Koviljka razmazili su svog Cileta i ispunjavaju mu sve želje, ali kad se pojavi prepredeni mačak Guta, koji je na ulici završio sve škole, Cile će poželeti da bude neko drugi...

Foto Promo

"Budući Tesla, Zmaj Jova i Pupin" Miloša Nikolića, ilustrovana perom Milenka Prvačkog, priča je o malom Tozi koji mnogo voli da pametuje, ali i da se šali, obične stvari izvrće u nemoguće i skreće pažnju na razne nepravilnosti i nelogičnosti. Pored Tozinih dogodovština, tu su i smešni dijalozi sa Markom Kraljevićem u glavnoj ulozi, malo izmenjene dobro poznate bajke i urnebesne lagarije.

Ove komedijice uz humor podstiču mališane na razmišljanje i preispitivanje stvari sa kojima se svakodnevno susreću i o kojima ne razmišljaju mnogo. Mogu se izvoditi kao skečevi u školama, kao kratke predstave u dečjim pozorištima ili kao scenske slike koje bi mogle da budu uvod u razgovor na određene teme. Miloš Nikolić nas upozorava da možemo biti ozbiljni ljudi samo ako se ozbiljno šalimo dok smo deca.

"Mesečari Monterijera" Moree Banićević je roman namenjen tinejdžerima koji otkrivaju svet fantastike, originalna, filmski brzo ispripovedana priča o prijateljstvu, porodici i poverenju koja stiže nakon izuzetne trilogije ove autorke ("Demon školske biblioteke", "Dvojnici iz tame" i "Tragovima Crnog Petra").

Trinaestogodišnja Giga se svađa sa Elenom iz odeljenja. Ali kad u gradić Monterijer jedne noći ulete dormi, bića koja nabavljaju rudu snova - omerano, njih dve će morati da se udruže i pokušaju da zaustave zlo iz snova koje preti da se izlije u javu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)