OSTAO MI JE VELIKI ŽAL U SRCU: Petar Božović dobitnik Nušićeve nagrade za životno delo glumcu komičaru

V. STRUGAR

03. 06. 2021. u 11:00

ZA manje od pola godine glumački bard Petar Božović dobio je dva priznanja za životno delo: "Dobričin prsten", a od juče je i laureat Nušićeve nagrade koja se dodeljuje glumcu komičaru.

ОСТАО МИ ЈЕ ВЕЛИКИ ЖАЛ У СРЦУ: Петар Божовић добитник Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару

Foto Arhiva

- Eto, krenulo me pred kraj, kao "daj mu nagradu za životno (ne)delo" - šali se u svom stilu naš poznati umetnik, a onda ozbiljno nastavlja:

- Meni je Nušić velika žalost, nisam ga nikad igrao, osim na Akademiji. U Narodnom pozorištu smo davnih godina krenuli da radimo "Sumnjivo lice", ali glumci nisu bili zadovoljni rediteljem. Pokojni Zare (Dragan Zarić) mi je sugerisao da ja nastavim da režiram. Ipak, nisam hteo da dezavuišem tadašnjeg reditelja. U podeli su bili i Marko Nikolić, Stela Ćetković, Nada Blam. Baš u to vreme prešao sam iz Ateljea 212 u Narodno.

Trebalo je da igra Jerotija, a slučaj je hteo da mu ova uloga nije izmakla samo tada, već i sledeća dva puta.

- Potom se ukazala prilika za predstavu s Dejanom Mijačem, a ja otišao da snimam "Gorski vijenac" i putovao po Judeji i jordanskim pustinjama. Tako da ništa od toga nije bilo...

Kabare Petar Božović sa Nadom Blam, Foto V. Danilov

Onda su mi ponudili da igram Jerotija na televiziji. Nisam bio zadovoljan njihovim odnosom prema ovakvom poduhvatu: trebalo je da se snimi za samo deset dana. Posle svega, ostao mi je žal na srcu jer nikad nisam igrao Nušića osim na Akademiji, kada smo (u klasi Minje Dedića) postavili "Vlast".

Poznati glumac ističe da je Nušić toliko "širok", da zahteva posebno poštovanje. Zato je svojevremeno predlagao u Beogradskom dramskom da se otvori scena na kojoj bi se igrale samo komedije i tako svi glumci dobili priliku da prođu kroz dela Nušića, Sterije i Stevana Sremca.

- A ne ovako kako padne, ko 'ladno pivo. Nisam odustao od te ideje, ponoviću je na dodeli nagrade. Trebalo bi negde da se osnuje takva scena, uostalom, ne mora u Beogradu.

Smederovo ima divnu salu, mogla bi se otvoriti i u Pančevu, na primer. Imamo ta tri velika komediografa, da ne pričam o ovim mlađima...

Naš sagovornik, glumac izuzetnog dara i širokog raspona, svakoj ulozi dodavao je po malo humora. Činio je to u građenju svakog "ozbiljnog" dramskog lika, pa i negativca:

- Mislim da ovo proizilazi iz mog shvatanja sveta koji je tragikomičan. Slušate vesti, ovi onamo, oni onamo. Lažu se, obećavaju, prisiljavaju, a sve nešto kao civilizovano i u rukavicama. Pa, sve su to moderne Feme i Živke ministarke. Dok god njihova komičnost ima ljudsku toplinu u nesnalaženju i glupim ambicijama, ti likovi su dragi. Naši su. Eto, takvi. S druge strane, ne volim pozorište koje se komedijom bavi kroz prost vic ili sa zluradošću. Prijemčivija je svaka ljudska mana zamotana u dobronamernost. Humor je aktivan, progresivan, uspeva kad probija meku branu čovekoljublja.

Na pitanje da li na pozorišnim repertoarima danas ima dovoljno pravog, sočnog i punog humora, Božović odgovara:

- Nema, čini mi se. Mislim da se sve komedije, od antičkih do Šekspira i drugih klasika, prave na neki militantan način koji bi trebalo da ljudima sve ogadi. Kao "vidite kako je to, ja sam taj koji zna istinu pravu". Pa, ceo narod vidi tu istinu! Zašto ga onda ne častiti nečim lepim, finim, da bi se smejao sam sebi. Treba navesti čoveka, sa svim njegovim vrlinama i manama, da se smeje sam sebi - bez zlobivosti drugih...

Dodela Nušićeve nagrade je 20. juna, u danu u kome laureat na Kosmaju zavaršava snimanje serije i filma "Heroji Halijarda" Radoša Bajića:

- Reč je o slučaju kada su u Pranjanima srpski seljaci, domaćini, spasavali američke pilote u Drugom svetskom ratu, čiji će sinovi to isto selo bezdušno bombardovati 1999. godine.

Eto, takva je igra istorije... Hoćete li sada biti zlobivi osvetnici ili ćete kao patrijarh Pavle reći "Praštamo, ali ne zaboravljamo"? Kod nas je bitno pamćenje, ali ga nažalost, mi začas izgubimo.

NEVEROVATAN DIJAPAZON ULOGA

TOKOM pet decenija raskošne karijere Petar Božović je igrao u svim beogradskim pozorištima, imao oko dve stotine uloga na filmu i televiziji, ostvario gotovo neverovatan dijapazon različitih likova. Ono što karakteriše njegovu glumačku izuzetnost jeste dragocena sposobnost transformacije, kreiranje kako izrazito dramskih, tako i komičnih likova, uvek sa snažnom unutarnjom emotivnom motivacijom - navodi se, između ostalog, u obrazloženju žirija kojem je predsedavao teatrolog Miroslav Radonjić, a članovi su bili glumci Gordana Đurđević Dimić i Nebojša Dugalić.

Inače, pozorišni festival "Nušićevi dani", održaće se 38. put u Smederevu, od 13. do 20. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a