MANDIĆ URUČIO ODLIKOVANJE: Orden ,,Marko Daković” nikšićkim profesorima

Novosti online

26. 02. 2021. u 12:52

PREDSEDNIK Nove srpske demokratije, Andrija Mandić, uručio je, u ime NSD, orden ,,Marko Daković” nikšićkim profesorima koji su 2004. godine ostali bez posla u prosveti.

МАНДИЋ УРУЧИО ОДЛИКОВАЊЕ: Орден ,,Марко Даковић” никшићким професорима

Foto: Printskrin

Pre sedamnaest godina, u Crnoj Gori je doneta odluka o preimenovanju srpskog jezika u maternji, što je dovelo do pobune nikšićkih profesora.

- Imam veliku čast i privilegiju da naše najveće stranačko odlikovanje, koje je prije vas dobio naš najveći živi pjesnik Matija Bećković, uručim upravo vama - kazao je Mandić.

On je istakao da mu je budući gradonačelnik Nikšića, Marko Kovačević, rekao da će se jedna posebna prostorija u Opštini Nikšić obezbijediti u svrhu njegovanja i čuvanja svega što su profesori postigli i podigli kao visoki standard u Nikšiću, i da će, kada neko dođe, moći da kaže da su to oni profesori iz Nikšića, koji su najveći profesori posle onog čuvenog profesora koji je u Kragujevcu držao čas.

Prof. Dragana Todorović je u ime svojih kolega poručila da je jezik za njih svetinja i da su između hljeba i jezika izabrali jezik.

- Znali smo da to neće biti laka borba, da je to teška borba, težak put, ali išli smo tim putem, nosili smo krst i dalje nosimo taj krst, i dalje se borimo, jer borba za jezik ne traje godinama, ona traje čak i vjekovima.

- U jeziku je sva naša tradicija, sva naša misao, sav naš život. Prema tome, tamo gdje nema jezika, nema ni naroda - istakao je prof. Miomir-Beli Kovačević i dodao da je najveće priznanje dobio 2004. godine kada je ostao bez posla i kada je, kako kaže, stao uz ljude.

Prof. Marija Lalatović je pomenula i njihove preminule kolege: “Danas se raduju duše velikih profesora srpskog jezika, Vuka Velaša, Stanke Nikčević i Svetozara Ćirakovića.”

Nosilac liste koalicije ,,Za budućnost Nikšića”, Marko Kovačević, naglasio je da od Nikšiča želi da napravi grad u kojem svi mogu dobiti mjesto koje im pripada.

- Danas smo mi to mjesto dali vama, a ono je najveće na pijedestalu svih moralnih vrijednosti koje jedan grad treba da ima - kazao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024