UDARA NA SRBIJU DA NE IZGUBI I NIKŠIĆ: U oprobanom maniru Đukanović pred lokalne izbore napao Vučića i SPC

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

06. 02. 2021. u 07:15

POKUŠAVAJUĆI da se spase kraha na predstojećim lokalnim izborima u svom rodnom Nikšiću, predsednik Crne Gore Milo Đukanović ponovo je udario na Srpsku pravoslavnu crkvu, Srbiju i Beograd optužujući ih da "poraz DPS u avgustu prošle godine koriste kao nastavak misije posrbljavanja Crne Gore i promene karaktera građanske države".

УДАРА НА СРБИЈУ ДА НЕ ИЗГУБИ И НИКШИЋ: У опробаном маниру Ђукановић пред локалне изборе напао Вучића и СПЦ

Foto D. Milovanović

Izjašnjavanje građana u Nikšiću, što su prvi lokalni izbori posle promene vlasti na republičkom nivou, kako je rekao Đukanović, za Srbiju je "Kosovski boj".

- Zato je i popis u Crnoj Gori pitanje od najvećeg nacionalnog interesa Srbije - identitetskim inženjeringom Crnu Goru predstaviti kao srpsku državu. Nakon toga, Demokratski front bi mogao da sruši ovu vladu, oslobodi je zavisnosti od "poštenog Albanca" i formira pravu srpsku vladu sa čelnicima DF u njoj - nastavio je Đukanović da vrti ploču, koja ga je i koštala gubitka vlasti, dodajući da su SPC i Demokratski front instrumenti državnog vrha Srbije.

Đukanović je, prema rečima Milana Kneževića, jednog od lidera DF poslednja osoba koja može da govori o velikosrpskom nacionalizmu ili bilo kakvom nacionalnom narativu:

- On je ovih 30 godina za vreme svoje vladavine promenio toliko nacionalnih i identitetskih dresova da više ni sam ne zna koji dres trenutno nosi. On je 1988. godine na kosovskom talasu prognanih Srba i Crnogoraca koji su došli da protestuju u tadašnji Titograd rekao da će svim ustavnim sredstvima braniti pravo srpskog i crnogorskog naroda da ostanu u južnoj srpskoj pokrajini Kosovu i Metohiji i da će se suprotstaviti svakom pokušaju rasizma, verske i nacionalne mržnje sa kojom su bili suočeni naši sunarodnici na KiM. Ali, to mu nije smetalo da 20 godina kasnije zabije nož u leđa Srbiji i da prizna tzv. Kosovo i kasnije da glasa za pokušaj učlanjenja lažne države u Unesko.

Predsednik Crne Gore, pokušavajući da dokaže stvaranje "velike Srbije" kroz trougao Beograd - Banjaluka - Podgorica, poručio je da je "zvanični Beograd rezultate crnogorskih izbora protumačio logikom osvajača, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojatanjem crnogorske istorije želi da premosti nedostajući deo istorije Srbije". Naveo je da je u Beogradu, centrali Demokratskog fronta nervoza, jer ni nova Vlada Crne Gore ne igra po njihovim taktovima, a prestonica Srbije bi htela da upravlja Crnom Gorom.

Prema rečima analitičara Predraga Rajića iz Centra za društvenu stabilnost, "Nikšić je za DPS bitka za Staljingrad" i da bi sve ispod 30 odsto bio udarac za Đukanovićevu partiju.

- Izjave Đukanovića ne vode ka približavanju Srbije i Crne Gore. Naprotiv - predstavljaju Srbiju kao strašilo. Sada nuđenjem ideologije crnogorskog nacionalizma, i to prilično agresivnog, Đukanović i njegov DPS pokušavaju da održe korpus birača oko sebe bilo to 15 ili 20 odsto njih na nivou Crne Gore kako bi sprečili raspad ili nestanak DPS - objasnio je Rajić, i dodao da se borba političkih takmaca predstavlja kao borba za opstanak državnosti Crne Gore.

NEĆE GA NI BIRAČI U ZAVIČAJU

ISTRAŽIVANjA javnog mnjenja pokazuju da će DPS izgubiti Nikšić, a da će najviše glasova imati lista "Za budućnost Nikšića", čija je okosnica Demokratski front. A vesnik tome bila je i parlamentarna trka kada je DPS u Nikšiću dobilo čak 7.000 glasova manje nego na prethodnim. A za Mila nisu glasali ni u njegovim rodnim Rastocima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna