"UDARIĆEMO PEČAT NA POBEDU OD 30. AVGUSTA": Poslanik DF Marko Kovačević o izborima u Nikšiću

Novosti online

05. 02. 2021. u 10:40

MARKO Kovačević, poslanik Demokratskog fronta u parlamentu Crne Gore je u intervjuu za IN4S govorio o aktuelnom društveno-političkom trenutku u Nikšiću.

УДАРИЋЕМО ПЕЧАТ НА ПОБЕДУ ОД 30. АВГУСТА: Посланик ДФ Марко Ковачевић о изборима у Никшићу

Foto Za Budućnost CG

- Znamo ko smo i šta smo, pokazali smo to u poslednjih godinu dana. Sada treba da pokažemo da kao takvi imamo budućnost, da možemo da Nikšić opet pretvorimo u industrijski centar, da otvorimo nova radna mesta, da vratimo ljude koji su otišli i da krenemo putem razvoja i korišćenja svih naših potencijala na korist svih građana a ne kao do sada samo u korist podobnih pojedinaca. Treba da se svim srcem opredjelimo Za budućnost Nikšića i pokažemo kako jedan grad koji je planski uništavan i urušavan može da se digne na noge. Nikšić je srce Crne Gore i kada to srce vratimo u funkciju i čitava naša zemlja će krenuti naprijed.

Izbori u Nikšiću sve su bliži. U tom kontekstu, razumljiva je i pojačana „briga“ DPS-a i satelita za građane, naprasna „potreba“ za novim radnicima u javnom sektoru i paraprivatnim kompanijama. Sve glasniji je i "huk vrlih građanista", koji po običaju vide sve što vidi i poraženi režim ("maligni" uticaj Srbije i Rusije, "ponovno" uplitanje Crkve, toleranciju "apostolske" vlade na "nasilje" koje se sprovodi nad nesrbima u Nikšiću…).

Takođe, svakim danom jača i odlučnost naroda da zada novi udarac kleptokratskoj vlasti i da novu šansu gradu pod Trebjesom, koji je bio srce crnogorske privrede, da ponovo "stane na noge". Zato je Marko Kovačević, poslanik DF-a u republičkom parlamentu i čovek od kojeg se očekuje da, u dobrom delu, na svojim „plećima“ iznese i kampanju koalicije „Za budućnost Nikšića“ ali i promene koje će uslediti, odgovorio na par pitanja i čitaocima približio aktuelni društveno-politički trenutak u Nikšiću.

Prvo i najvažnije predizborno obećanje je ispunjeno – svetinje su odbranjene. Iako su mnogi visokopozicionirani predstavnici DPS-a, pa i Vaš sugrađanin – Dragutin Papović, tvrdili da predsednik Crne Gore neće potpisati izmenjeni Zakon o slobodi veroispovesti, on je to ipak uradio. Kako tumačite taj čin Đukanovića?

Svetinje je odbranio narod predvođen svojim arhipastirima. Mi smo kao deo tog naroda i njegovi politički predstavnici odgovorili u svakom momentu onome što je bila narodna volja – i kao opozicija u momentu donošenja sramnog Zakona protiv naše SPC i kao deo vladajuće većine kada se taj Zakon menjao u svojim diskriminatorskim odredbama. Da bi sramni Zakon protiv SPC bio donešen morao je biti uhapšen čitav tada najveći opozicioni poslanički klub (DF) a da bi se taj Zakon promenio naša politička opcija morala je na izborima da dobije ogromno poverenje građana. U političkom delu ove priče uradili smo sve kako treba.

Đukanović izmenjeni Zakon o slobodi veroispovjesti nije potpisao prvi put na šta je po Ustavu imao pravo. Drugi put je po Ustavu morao da potpiše ili da sam izvrši napad na najveće akte ove zemlje i proizvede nestabilnost.

Pokazalo se da je britva otupila i da njen zamah više nije toliki da može da reže. Podsetiću da je Andrija Mandić prvi ukazao na to da će Đukanović na kraju ipak morati da potpiše Zakone. Sve drugo bi samo ubrzalo njegov odlazak sa trenutne pozicije a to je u stvari jedina slamka za koju se Đukanović i njegova OKG DPS drže.

Da li očekujete da se osećaj zadovoljstva, prisutan kod većine stanovnika grada pod Trebjesom zbog izmene Zakona, reflektuje i na izbore 14. marta?

Nakon Kongresa DPS i novog usmeravanja njihove politike koje je između ostalih dala i Latinka Perović, viđeli smo da je DPS nastavio da insistira još agresivnije na politici koja ih je dovela do poraza na parlamentarnim izborima. Oni i dalje imaju u planu partisku crkvu, progon sugrađana koji su po nacionalnosti Srbi, njihov glavni politički princip je i dalje da je za sve kriva Srbija, dakle u svakom smislu jedna retrogradna politika koja želi da svađa i izaziva haos. Tako se ovih dana mnogi privatni problemi koje njihovi članovi i funkcioneri u Nikšiću imaju pokušavaju prikazati kao politički ili nacionalni u čemu im pomažu pojedini mediji ali i nikšićka policija, kroz šta opet nalaze motiv da napadaju i diskriminišu i dalje one koji su napadani i diskriminisani godinama pod njihovom vlašću.

Građani Nikšića imaju odgovornost da ne dozvole da ta politika ponovo ojača ili bude na vlasti. Na nama je teret potvrde pobjede koju smo ostvarili 30. avgusta i mislim da će Nikšićani taj teret uspešno izneti. To je preduslov da naš grad krene jednim mirnijim putem izgradnje i otvaranja novih radnih mesta.

Aktuelni gradonačelnik Nikšića, Milutin Simović, zajedno sa saradnicima, „kreira“ projekte za mlade, obećava placeve za stanove penzionerima, govori o „domaćinskom budžetu“… Kako tumačite njihovu iznenadnu „kreativnost“ i naprasnu „potrebu“ opštinskih preduzeća za novim radnicima?

Foto DF

Milutin Simović se u Nikšić vratio tek kada je izgubio sve funkcije na državnom nivou. I njemu i DPS-u Nikšić je postao bitan tek kada im nije preostalo ništa drugo. Sva ta „kreativnost“ koja se naglo pojavila pokazuje da su oni Nikšiću i ranije mogli da pomognu ali da jednostavno nije bilo volje da se to uradi. Sadašnje njihovo delovanje nije posledica njihove dobre volje da nešto urade i pomognu Nikšiću već je direktna direktna posledica naše pobede 30. avgusta koja je i DPS naterala da u Nikšiću nešto radi u paničnom strahu od političkog nestajanja. Naravno, oni više nemaju kapaciteta da kao stranka opstanu i nema te naprasne kreativnosti i improvizacije koja će to promeniti.

Utisak je da TVNK, koju finansiraju građani, veoma uspešno kopira diskriminatorske politike RTCG? Šta planirate da preduzmete tim povodom, nakon oslobađanje nikšićke TV „Bastilje“?

TVNK uveliko nadilazi po ideološkoj obojenosti i mržnji čak i RTCG pa bi se moglo reći da RTCG u mnogome kopira TVNK. Toliko jednostrano izjašnjavanje i ignorisanje više od polovine građana Nikšića i njihovog društvenog života, kulture koju emituju, pa odnos prema litijama koje su bile tokom čitave prošle godine pokazuju da je to jedan bolestan organizam koji se mora skoro 100% očistiti. Tu ne treba imati nikakve političke samilosti ili insistirati na tome da nema revanšizma. Revanšizma naravno neće biti ali princip pravednosti će morati da bude ispoštovan a to znači da većina onih koji učestvuju u kreiranju ovakve politike TVNK već mogu da počnu da pakuju kofere.

Nedavno je policija proterala više državljana Srbije koji su bili uključeni u kampanju koalicije „ZBNK“. U tom kontekstu, potpredsjednik DPS-a, Nikšićanin Jevto Eraković, pokušao je da bude duhovit ocenama da bi „specijalci SNS iz Niša, Ćićevca, Leskovca i Bele Palanke trebalo da nauče Nikšićane gđe su Rudo Polje, Rastoci, Humci ili Dragova Luka, da nas nauče o našim običajima, našoj kulturi, pokažu nam „budućnost Nikšića”, kako se „ne da Nikšić” i šta je to „život Nikšića”. To, valjda misle, Nikšićani ne znaju, nego se eto to bolje vidi i razumije iz Ćićevca…“. Kako komentarišete ovakve istupe Erakovića i njegovih ideoloških saboraca?

Takve ocene je taj čovjek izneo neposredno nakon Kongresa DPS koji je ideološki izdefinisala majka Druge Srbije, Latinka Perović i dala im jasne smjernice kako da dalje politički đeluju. Zato su Erakovićeve ocene tako obilovale potcenjivačkim i šovinističkim duhom prema određenim delovima Srbije kakav je svojstven upravo beogradskom krugu dvojke. Upravo kroz ovakve istupe Erakovića i njegovih saboraca nakon instrukcija Latinke Perović vidimo da njihovo sagledavanje naše zemlje i društva nije rođeno u duhu Njegoševe Crne Gore već u duhu beogradskog kruga dvojke. I Jevto i svi oni više su drugosrbijanci nego što su Crnogorci. Zato se tako i ponašaju. I jednima i drugima smeta spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu što je jasan pokazatelj da oni pripadaju istom delu našeg naroda koji je spreman da izda njegove interese i bude sluga a ne partner ljudima sa strane.

Foto: Printskrin

U medijima su sve češće najave da će DPS u Nikšiću predvoditi dr Sanja Damjanović ili dr Jevto Eraković. Kakva je ovo poruka za Milutina Simovića i da li bi njihovo imenovanje promijenilo bilo šta u precepciji DPS-a od strane građana?

Nije to poruka za Simovića. To je deo ranijeg plana. U slučaju pobede Simović će ostati na čelu opštine. Međutim pošto je poraz izvesniji onda su odlučili da neko drugi bude poražen. Nije to ništa čudno, vrh DPS-a je uvek poturao tuđa leđa. Pristankom na tu igru neka od te dve osobe koje ste pomenuli sebe anulira kao intelektualca i savesnog građanina.

Pritom valja znati da je dr Sanja Damjanović kao deo Vlade Duška Markovića direktno učestvovala u progonu SPC i pravoslavnih vernika u Crnoj Gori a dr Jefto Eraković kao kompanjon tadašnjem šefu NKT-a Milutinu Simoviću bio asistent prilikom hapšenja vladike Joanikija i nikšićkog sveštenstva na dan Svetog Vasilija Ostroškog. U pitanju su, dakle, ljudi koji su zbog političke i ideološke ostrašćenosti i mržnje spremni pogaze osnovna prava čoveka, zagarantovana Ustavom i svim međunarodnim aktima, svojim zemljacima i sugrađanima. Kako da oni sutra imaju osjećaja za to šta su potrebe građana. Nikako. Zato ih i građani Nikšića neće više dovoditi u poziciju da se za bilo šta pitaju.

I za kraj, imate li neku poruku za sugrađane?

14. marta u Nikšiću treba da udarimo pečat na pobedu koju smo ostvarili 30. avgusta i pošaljemo DPS u političku prošlost. Takođe, moramo da izaberemo budućnost u odnosu na prošlost koju nam DPS neprestano nudi i potura.

Znamo ko smo i šta smo, pokazali smo to u poslednjih godinu dana. Sada treba da pokažemo da kao takvi imamo budućnost, da možemo da Nikšić opet pretvorimo u industrijski centar, da otvorimo nova radna mesta, da vratimo ljude koji su otišli i da krenemo putem razvoja i korišćenja svih naših potencijala na korist svih građana a ne kao do sada samo u korist podobnih pojedinaca. Treba da se svim srcem opredelimo Za budućnost Nikšića i pokažemo kako jedan grad koji je planski uništavan i urušavan može da se digne na noge. Nikšić je srce Crne Gore i kada to srce vratimo u funkciju i čitava naša zemlja će krenuti napred.

(IN4S)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja