MISTERIJA SEFA U ATINSKOJ VILI: Gde je nestalo 10 miliona dolara srpskog biznismena

Novosti online

18. 05. 2021. u 20:00

VANjA Bokan završio je život u 40. godine, a kao zet čuvenog generala vojne bezbednosti Neđe Boškovića umeo je prste u trgovinu cigaretama i naftom. Sumnjive poslove obavljao je iz svoje vile u atinskom naselju Variju, gde je i ubijen 7. oktobra 2000. godine.

МИСТЕРИЈА СЕФА У АТИНСКОЈ ВИЛИ: Где је нестало 10 милиона долара српског бизнисмена

Depositphotos

U to vreme se verovalo da je Bokan jedan od bogatijih ljudi sa Balkana. Tvrdilo se da je uvek imao keš za „nepredvidljive troškove“ i da je u svom sefu čuvao novac neophodan za takve transakcije. U vreme njegove smrti, u tom sefu je bilo 10 miliona dolara. Ali, grčka policija nikada nije uspela da utvrdi da li je taj novac stvarno bio u sefu i samim tim da li ga je neko odneo.

Facebook

Vanja Bokan

Bokan je imao sve predispozicije za uspeh u biznisu. Zahvaljujući ocu, koji je radio kao tehnički konsultant u Ujedinjenim nacijama, odrastao je u Indoneziji i zemljama Južne Amerike, učio jezike i tečno je govorio grčki, italijanski i engleski. Kasnije je oženio i ćerku Neđe Boškovića koji mu je otvorio mnoga vrata.

Droga, smrt pešaka, pucnjava

U SRBIJI se protiv Bokana vodilo šest postupaka protiv njega: za dilovanje droge, ubistvo pešaka na pešačkom prelazu u tadašnjem Bulevaru revolucije, privredni kriminal kao i pokušaj ubistva Radoslava Stanišića - Rake Dilinger, na koga je pucao posle svađe u hotelu "Hajat". Ni za jedno delo nikada nije osuđen.

Još kao mlad biznismen držao je više od 1.500 kioska širom zemlje, kao i nekoliko kompanija. Početkom devedesetih se seli u Grčku gde brzo uspostavlja dobre odnose među visokim upravljačkim strukturama u državi.

Uvođenjem sankcija Srbiji zbog ratnih sukoba pa sa odeće, kojom je uglavnom trgovao, prelazi na cigarete i naftu. Nabavio je dva ruska transportna aviona „Iljušin“ kojima je švercovao cigarete iz Amerike, preko Roterdama i Crne Gore za Italiju.

Čini se da su ga ti unosni tovari i koštali života. Mada, prema jednoj verziji se čak tvrdi da je ubijen jer je umešan u ubistvo Željka Ražnatovića Arkana u hotelu „Interokontinetal“, a bio je dobar prijatelj i sa Zoranom Uskokoviće Skoletom, koji je likvidiran u Beogradu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega