ODLAZAK NAJMLAĐEG KRIMINALCA DEVEDESETIH: "Robin Hud" sa Dorćola je iskrvario, a o njemu su ostale pesme i film (FOTO/VIDEO)

Novosti online

08. 05. 2021. u 21:30

"VI koji dolazite, pazite se Malog Mareta!"

ОДЛАЗАК НАЈМЛАЂЕГ КРИМИНАЛЦА ДЕВЕДЕСЕТИХ: Робин Худ са Дорћола је искрварио, а о њему су остале песме и филм (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Ovaj čuveni grafit-poruka osvanuo je na Dorćolu na desetogodišnjicu brutalne smrti Marka Boraka, Dorćolca koji je sa jedva napunjenih 18 godina imao policijski dosije debeo kao i svi njegovi vršnjaci iz Beograda. Voleo je da kaže da otima bogatašima jer su „j*jare koje, takođe, pljačkaju narod“. Zato su ga i prozvali Robin Hud sa Dorćola, koji je  skončao na beogradskom asfaltu maja 1995. godine.

Šta je, međutim, istina? Da li je on bio Robin Hud ili dete sa teškom dijagnozom... Strah i trepet sa Dorćola, najmlađi revolveraš u Beogradu...

Mali Mare je, kao tinejdžer, početkom devedesetih gledao kako pošten svet propada, dok se oni sa dna društvene lestvice naglo bogate. Uzeo je pravdu u svoje ruke i počeo da maltretira novu elitu. Bacao im je bombe u lokale, postavljao eksploziv pod automobile, pravio im sačekuše, pucao im u noge i otimao novac koji je posle delio siromašnim komšijama. Imao je običaj da žrtvi telefonom najavi sledeći poduhvat. Nikada nije osuđen, jer svedoka njegovih zlodela nije bilo. 

Kasnije, na suđenjima, bio je optužen za tri pokušaja ubistva, nanošenje teških povreda, podmetanja bombi, razbojničke krađe, izazvivanje opšte opasnosti... Za tako malo vremena, kazuju njegovi bliski prijatelji, napravio je više stvari, nego malo ko od poznatih imena prestoničkog podzemlja.

Foto: Printskrin

Marko Borak je tek zakoračio u punoletstvo kada je njegov život brutalno okončan na beogradskom pločniku. Telo ovog mladog revolveraša, danas simbol davnog vremena i stoji kao opomena da se više nikad slične stvari ne ponove, pronađeno je u Ulici Svetozara Markovića. Borak je tog dana otet, a po povredama se zaključuje da je mučen. Onda je sedam puta upucan u noge. Takav je izbačen iz kola na ulicu. Ostavljen je da iskrvari do smrti i to samo na stotinak metara od zdravstvene ustanove u kojoj je navodno radila njegova majka.

Posle njegove smrti, koja nikada nije rasvetljena, u novinama je sutradan osvanula čitulja njegove bake: "Rekla sam ti, nisi hteo da slušaš." Tri godine kasnije, grupa „Tripl pipl“ mu je posvetila pesmu. Tvrdi se da je i Nikola Đuričko u filmu „Do koske“ glumi lika „Mali“ koji se bori sa starijim mafijašima. U stvari, inspiracija za taj lik je bio Mali Mare.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja