„ZEMUNCI“ PRE „ZEMUNACA“: Rešetke za klan DB-a od koga se ledi krv u žilama!

V. N.

26. 04. 2021. u 13:56

KLANOVI su ratovali za narko-tržište, a oni su se krajem devedesetih povukli i krijumčarili tone kokaina iz Južne Amerike.

„ЗЕМУНЦИ“ ПРЕ „ЗЕМУНАЦА“: Решетке за клан ДБ-а од кога се леди крв у жилама!

Foto: Printskrin

Danas su po svetskim zatvorima, a tvrdi se da su se raspali ubrzo posle policijske akcije “Sablja”, pokrenute posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.


Grupa “Amerika”, čiji je član Zoran Jakšić nedavno podigao na noge policiju Perua jer je planirao novi beg iz zatvora, bio je nedodirljiv u Srbiji i Evropi. A gde su njegovi saradnici?

Osnivač klana zvanično je bio Vojislav Raičevićev, poznatiji kao Voja Amerikanac, koji je na čelu grupe bio sve dok nije misteriozno nestao krajem devedesetih. Ali tvrdi se da je grupa osnovana pod dirigentskom palicom tadašnje Službe državne bezbednosti. Zato se kaže da su oni bili državna paravojska - “zemunci” pre “zemunaca”, koja je navodno likvidirala i Radeta Ćaldovića - Ćentu, Maju Pavić, kumu Cece Ražnatović, kao i generala MUP-a Radovana Stojičića Badžu.

Policijski doušnik pod kodnim imenom „Srećko“ početkom 2000-tih je rekao da je Voju Amerikanca kidnapovala supranička ekipa, mučila ga i ubila, a klan „Amerika“ je potom iz osvete organizovao seriju ubistava beogradskih kriminalaca.

Onda su promenili taktiku i otišli u ilegalu…
Vođstvo nad „grupom Amerika“, nakon nestanka Voje Amerikanca, preuzeo je Mileta Miljanić (61), zvani Majk, koji živi u Njujorku. Ali i on je uhapšen 23. februara u svom stanu u Njujorku. Agenti FBI su upali u njegov porodični dom i u spavaćoj sobi pronašli poluautomatski pištolj. Ovaj prvi čovek klana ima američko državljanstvo i odavno je poznat srpskoj, ali i ostalim svetskim policijama, a robijao je godinama po raznim državama.

Miljanićeva desna ruka postaje Zoran Jakšić, koji je u zatvoru u Peruu gde robija zbog trgovine drogom jer je organizovao kupovinu kokaina od lokalnih mafijaških porodica i njegovo krijumčarenje za Evropu. I on ima dug zatvorski staž.

Značajnu ulogu u klanu je preuzeo i Veselin Raičević - Meda, brat Voje Amerikanca. Sumnja se da je trenutno u Crnoj Gori gde je otišao u junu 2020. godine kada je pušten iz pritvora Centralnog zatvora. On je uhapšen godinu dana ranije u jednom beogradskom restoranu prilikom primopredaje dva kilograma heroina.

KRVAVI SPISAK


Za grupu su vezivana ubistva policijskog inspektora Dragana Radišića (1996. godine), Zoran Stevanović - Kirija (1996.), Radeta Ćaldovića - Ćente i Maje Pavić, kume Cece Ražnatović (1997). Najpoznatije među njima bilo je svakako ubistvo policijskog generala Radovana Stojičića Badže (1997.). Na spisku su i likvidacije Jusufa Juse Bulića, Petra Vujičića i Nenada Raščanina, kao i policijski pukovnik Milorad Vlahović Vlaja, savetnik u MUP-u Srbije. Ova ubistva do danas nisu rešena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna