CRNA GORA TRAŽI OD TURSKE IZRUČENJE VUKOTIĆEVIH UBICA: Ovo može da bude prepreka za ekstradiciju

Novosti onlajn

13. 03. 2023. u 13:50

MINISTARSTVO pravde Crne Gore zvanično je od Ministarstva pravde Republike Turske zatražilo izručenje crnogorskih državljana Živković Radoja, Vujotić Milana i Perunović Zdravka, radi vođenja više krivičnih postupaka pred Višim sudom u Podgorici i Specijalnim državnim tužilaštvom.

ЦРНА ГОРА ТРАЖИ ОД ТУРСКЕ ИЗРУЧЕЊЕ ВУКОТИЋЕВИХ УБИЦА: Ово може да буде препрека за екстрадицију

Foto: Privatna arhiva

Podsećanja radi, Nikšićane Radoja Živkovića (36) i Zdravka Perunovića (46), koji su uhapšeni 16. septembra u Turskoj zbog sumnje da su umešani u ubistvo Jovana Vukotića koje se dogodilo 8. septembra u Istanbulu, crnogorski nadležni organi potražuju zbog sumnje da su deo kriminalne grupe koja je izvršila ubistvo Nikole Stanišića početkom avgusta 2020. godine.

Foto printskrinsozcu.com.tr

Radoje Živković

- Živković Radoje i Vujotić Milan se potražuju radi krivičnog gonjenja, zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična dela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stava 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore, teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka 1 i 4 Krivičnog zakonika Crne Gore, otmica iz člana 164 stav 4 u vezi stava 1 i 2 Krivičnog zakonika Crne Gore i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300 stav 3 u vezi stava 1 u vezi člana 23 stav 2 Krivičnog zakonika Crne Gore, a Živković Radoje i zbog krivičnog dela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz člana 403 stav 3 u vezi stava 1 u vezi člana 23 stav 2 i člana 49 Krivičnog zakonika Crne Gore, dok je izručenje Perunović Zdravka zatraženo takođe radi krivičnog gonjenja, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stava 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore i teško ubistvo iz člana 144 stav 1 tačka 1 i 4 u vezi člana 23 stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, pojašnjeno je iz ministarstva - prenosi crnogorski portal "Dan".

FOTO: POLICE TURKEY

Kako su od pravosuđa Republike Turske obavešteni da se Živković Radoje, Vujotić Milan i Perunović Zdravko u Republici Turskoj ne nalaze u ekstradicionom pritvoru po međunarodnoj poternici NCB Interpola Podgorica, već im je pritvor određen zbog izvršenja krivičnog dela na teritoriji Republike Turske, to je, u skladu sa ustaljenom praksom u ovakvim slučajevima, realno očekivati da će ekstradicija navedenih lica u Crnu Goru biti moguća tek nakon pravosnažnog okončanja krivičnog postupka koji se protiv njih vodi u Republici Turskoj, ili nakon što budu izdržane eventualno izrečene kazne zatvora - dodali su mediji.

Iz Generalne uprave bezbednosti Turske saopšteno je ranije da su osumnjičeni za Vukotićevo ubistvo uhvaćeni, a njihovo saopštenje glasi:

- Odeljenje za borbu protiv organizovanog kriminala i obaveštajne službe istanbulske policije započelo je veliku studiju u vezi sa incidentom. Nakon ove studije, utvrđeno je da je lice po imenu Radoje Živković, član organizacije Kavač, izvršio napad preko svojih veza u našoj zemlji. U akciji sprovedenoj 16. 9. 2022. godine, privedeno je ukupno 12 osoba, među kojima su Radoje Živković i Zdravko Perunović. Zajedno sa licima oduzeto je 11 lažnih ličnih dokumenata, šest lažnih pasoša i dva komada oružja korišćena u incidentu.

(DAN)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)