PREBACIVANJE PLANIRANO PRE SRETENJA: Brankica Marić, prvi zamenik beogradskog višeg tužioca za suzbijanje korupcije povodom "slučaja EPS"

V.C.S.

25. 02. 2023. u 12:18

PREDMET u vezi sa EPS-om je formiran u Višem javnom tužilaštvu, u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, 2021. godine. Za njega je inicijalno bila zadužena zamenica tužioca Bojana Savović. Ja sam kao prvi zamenik postavljena odlukom tužioca početkom 2022. godine - kaže, za "Novosti", Brankica Marić, prvi zamenik višeg javnog tužioca u Beogradu za suzbijanje korupcije, povodom medijskih napisa da su Bojana Savović i Jasmina Paunović, dve zamenice tužioca koje su godinu dana radile na slučaju EPS, "smenjene" sa pozicija u Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije.

ПРЕБАЦИВАЊЕ ПЛАНИРАНО ПРЕ СРЕТЕЊА: Бранкица Марић, први заменик београдског вишег тужиоца за сузбијање корупције поводом случаја ЕПС

FOTO: Arhiva novosti

Ovo se desilo istovremeno sa hapšenjem šest osoba, osumnjičenih da su naneli štetu ovom javnom preduzeću od sedam i po miliona dolara tokom radova na termoelektrani Kostolac B.

U Višem tužilaštvu navode da nije reč ni o kakvim smenama "pod pritiskom", kako je to objavljeno, već o preraspodeli na osnovu redovne izmene godišnjeg rasporeda, i to na osnovu lične želje same Bojane Savović. Sa druge strane, Savovićeva je ovo demantovala.

NEMA VEZE SA REFORMOM PRAVOSUĐA

POVODOM ovog slučaja oglasilo se i Ministarstvo pravde, u kom navode da je medijski napad na Više javno tužilaštvo u Beogradu iskorišćen za diskreditaciju procesa reformi u oblasti pravosuđa onih koji su bili protiv tih reformi.

- Ne postoji nikakva veza između usvajanja pravosudnih zakona i postupanja i vođenja kadrovske politike u Višem javnom tužilaštvu. Pravosudni zakoni počeće da se primenjuju tek konstituisanjem Visokog saveta sudstva, odnosno Visokog saveta tužilaštva. Javni tužioci, kao rukovodioci tužilaštava, i po trenutno važećim zakonima imaju pravo da donesu godišnji raspored poslova i da ga menjaju tokom godine. Ubuduće, odlučivanje o pravnom sredstvu protiv tog godišnjeg rasporeda poslova biće povereno Visokom savetu tužilaštva - kažu u Ministarstvu pravde.

- U martu prošle godine, kada su nam stigli novi upućeni zamenici radi pojačanja kapaciteta Posebnog odeljenja, želeli smo da ravnomernom raspodelom odmah dobiju predmete u rad - pojašnjava Brankica Marić. - Koleginica Savović je iznela predmet EPS, kojim je bila zadužena, kako bi se presignirao na nekog od novodošavših. Pregledom je ustanovljeno da je u pitanju vrlo složen i značajan predmet i da bi sa radom trebalo da nastavi ona, a zbog važnosti i ja sam se uključila kao pomoć i podrška. Koleginica Savović i ja imale smo konstantnu saradnju sa SBPOK, koja je inicijalno i započela proveru po krivičnoj prijavi EPS-a.

FOTO: Arhiva novosti

Bojana Savović

Rad je rezultirao hapšenjem pomenutih šest osoba, koje se sumnjiče za pribavljanje koristi na konto radova koji su knjiženi, a nisu izvršeni ili su samo delimično izvršeni prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice "Stig" do TE Kostolac "B". Nakon hapšenja, u javnosti se pojavila informacija o "smeni" Savovićeve.

DVOJE ĆUTI, OSTALI IZNELI ODBRANU

U POSEBNOM odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu saslušano je šest osoba osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Elektroprivredu Srbije za 7.458.050 dolara, što je potvrđeno nalazom i mišljenjem Gradskog zavoda za veštačenje.

Vojkan J., šef službe za građevinski nadzor JP EPS, ogranak Kostolac i Milan L., rukovodilac tima stručnog nadzora u Saobraćajnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka, branili su se ćutanjem, dok su ostali osumnjičeni negirali izvršenje krivičnih dela i izneli odbranu. Nakon saslušanja, na predlog Tužilaštva, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu svima je odredio pritvor do 30 dana da ne bi uticali na svedoke i ponovili krivična dela.

J. D. Lj.

- Što se tiče prelaska koleginice Savović u drugo odeljenje Višeg javnog tužilaštva, ta odluka je doneta ranije, pre sretenjskih praznika, ali je mogla da se realizuje tek kada su se stekli uslovi i kada je postojao kvorum zamenika na kolegijumu. Odlukom nije bila obuhvaćena samo koleginica Savović, već i drugi zamenici tužioca, i ona je rezultat staranja o nesmetanoj organizaciji rada svih odeljenja Tužilaštva - kaže Marićeva, i dodaje da Bojanu Savović dugo poznaje i sa njom je sarađivala i pre dolaska u Više tužilaštvo.

Kaže da je zna kao osobu koja voli da se oproba u različitim materijama i da je i sama bila upućena 2018. iz osnovnog tužilaštva u Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije.

- Verujem da će joj iskustvo u radu na drugim vrstama teškog kriminala biti značajno u radnom iskustvu i, nadam se, profesionalnom napredovanju - kaže Marićeva. - Uvek je imala moju podršku kao koleginice koja je i sama prošla sve materije i nivoe tužilaštva. Pričom o njenom prebacivanju skrenuta je pažnja sa onoga što je najbitnije, a to je sam predmet. On je realizovan i u međuvremenu je uključen još jedan zamenik tužioca u rad, kao što se često dešava u velikim predmetima, kada više zamenika tužilaca, rukovodilac odeljenja i prvi zamenik zajedno rade. Uključivanje prvog zamenika u ovom slučaju doprinelo je da zajedno prikupimo dokaze koji pokazuju veći kapacitet pričinjene štete EPS-u nego što je prvobitno bilo navedeno u krivičnoj prijavi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju