JOŠ NEMA PRAVDE ZA HRABROG MRDAKA: Bližnji Nikšićanina očajni što suđenje za ovaj zločin u Crnoj Gori tapka u mestu

V. KADIĆ

31. 01. 2023. u 14:13

PROŠLO je više od godinu od smrti Ljubiše Mrdaka, radnika obezbeđenja iz Nikšića.

ЈОШ НЕМА ПРАВДЕ ЗА ХРАБРОГ МРДАКА: Ближњи Никшићанина очајни што суђење за овај злочин у Црној Гори тапка у месту

Sin Andrija, supruga Slavica i ćerka Andrea, Foto Privatna arhiva

Ubijen je 20. oktobra 2021. pokušavajući da spreči pljačku nikšićke pošte i više od 400.000 evra za isplatu penzija. Ali oni koji su učestvovali u razbojništvu i ubistvu još izmiču suđenju i pravdi. Dvojica od sedmorice optuženih uhapšena su u Srbiji, ali još nisu izručena Crnoj Gori, što je, po rečima porodice Mrdak, glavni adut advokata odbrane da odlažu ročišta - traže prisustvo svih optuženih kako se nikom ne bi sudilo u odsustvu.

Unesrećena porodica apeluje na nadležne u Srbiji i Ministarstvo pravde da učine sve u okviru svojih mogućnosti i da Crnoj Gori izruče dvojicu uhapšenih kako se ročišta ne bi odlagala unedogled, a sledeće je zakazano za 21. mart u Višem sudu u Podgorici. Inače, sedmočlana grupa Mitar K., Stojan A., Nemanja M., Petar Z., Srđan S., David B. i Stefan R., optužena je za razbojništvo, ali još se ne zna ko je povukao oroz i usmrtio Ljubišu.

- Iza nas je teška godina - kaže za "Novosti" Slavica, supruga ubijenog Ljubiše Mrdaka.

- Razočarani smo jer se proces suđenja ubicama nije pomerio s mesta. Iako su pripadnici Uprave policije Crne Gore sa kolegama iz okruženja u vrlo kratkom roku rasvetlili ovaj zločin i predali tužilaštvu mnoštvo dokaza koji potvrđuju krivicu sedmorice okrivljenih, već drugo ročište se odlaže. Prvo, zakazano za 22. novembar prošle godine, i drugo, zakazano za 24. januar ove, odloženi su jer advokati okrivljenih traže da se sačeka ekstradicija uhapšenih u Srbiji kako bi im se sudilo u prisustvu.

Skrhana u bolu, naša sagovornica kaže da veruje da tako kupuju vreme.

- Apelujemo na nadležne u Srbiji da učine sve u okviru svojih nadležnosti i da obaveste tužilaštvo Crne Gore šta se može uraditi u vezi sa izručenjem dvojice uhapšenih u Srbiji. Tako bismo znali šta možemo da očekujemo od sledećeg ročišta zakazanog za 21. mart - nastavlja Slavica. - Advokati optuženih se pravdaju da brane prava svojih klijenata i izjavljuju da su oni nevini, svi do jednog. A šta je sa našim pravima? Mome suprugu su oduzeli pravo na život, a nama ostalima, tu mislim na porodicu i prijatelje, oduzeli su sigurnost, radost, zdravlje. Svi smo na neki način oboleli.

žrtva Ljubiša Mrdak, Foto Privatna arhiva

Prema ranije utvrđenom planu, optuženi su, kobnog dana oko 9.00, u džipu čekali radnike obezbeđenja. Kada je kombi namenjen prevozu novca i dragocenosti stigao iza zgrade pošte, naoružani napadači su iskočili iz džipa i pojurili ka zadnjim vratima vozila.

Uvidevši da je reč o pljački, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali su ga u tome sprečili hici iz puške, dok su ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici tukli kundacima i prskali biber-sprejom. Potom su novac prebacili u svoje vozilo i pobegli. Nešto kasnije policija je u naselju Grebice kod Nikšića pronašla zapaljen džip koji su koristili razbojnici. Kako je saopšteno iz policije, ukradeno je 423.000 evra.

Mesto ispred nikšićke pošte gde je Ljubiša ubijen, Foto V. Kadić

POSTHUMNO PODVIŽNIK "NOVOSTI"

ZA svoj hrabri čin - pokušaj da spreči pljačku i da zaštiti kolege, Ljubiša Mrdak je posthumno nagrađen Zlatnom plaketom za "Najplemenitiji podvig godine", koji tradicionalno organizuju "Večernje novosti". Njegove komšije i prijatelji su za naš list govorili da se Ljubiša Mrdak kobnog dana poneo časno, onako kako je živeo.

- Drugačije se nije ni mogao ponašati oficir Vojske Jugoslavije i pripadnik Vojne policije čuvenog Sedmog bataljona VJ, član Kluba dobrovoljnih davalaca krvi "Sveti Sava" iz Nikšića, učesnik litija za odbranu svetinja u Crnoj Gori, član udruženja "Stupovi" i "Zavjetnici Tvrdoš"...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati