MOG SINA SU SILOVALI PET PUTA U ŠKOLSKOM TOALETU: Stravična ispovest Dejana Nikolića iz Niša

J. Ćosin

09. 12. 2022. u 08:21

PRIMETIO sam da se sin čudno ponaša. Molio me je da ga ne vodim u školu. Tresao se kao prut svaki put kada priđemo.

МОГ СИНА СУ СИЛОВАЛИ ПЕТ ПУТА У ШКОЛСКОМ ТОАЛЕТУ: Стравична исповест Дејана Николића из Ниша

Foto J. Ćosin

U tu školu ide od sedme godine i nikada ranije nije bilo problema. Ali 16. novembra došao je kući i žalio se da ga jako boli stomak, kao i zadnji deo tela. Toga dana priznao mi je da je žrtva seksualnog nasilja od strane drugog učenika i da se to ponovilo u više navrata, ali da svoju traumu nije smeo da podeli sa mnom, jer su mu vaspitači to - zabranili.

Ne krijući ogorčenje ovako svoju ispovest počinje Dejan Nikolić iz okoline Merošine, čiji je šesnaestogodišnji sin, kako tvrdi, u Specijalnoj školi sa domom učenika "Bubanj" u Nišu bio žrtva vršnjaka koji ga je seksualno i fizički maltretirao. Sve se dešavalo pod pritiskom i pretnjama tog drugog učenika, a Dejan veruje da su čitav slučaj hteli da zataškaju i u domu.

- Moj sin boravi u domu radnim danima, a vikende provodi kod kuće. Tog 16. novembra pozvao me je iz škole da uveče odem po njega, jer je trpeo velike bolove u stomaku i zadnjici - opisuje otac.

Prema njegovim rečima, dete mu se poverilo da se na iste bolove već žalilo vaspitaču, ali da mu je ovaj rekao da izmišlja i traži razlog da ne ide u školu.

- Pretili su da će biti kažnjen ukoliko bilo šta od toga ispriča kod kuće. Pretili su mu da će za kaznu da čisti trpezariju i namešta spavaonice. Moje dete je otišlo tamo da uči, a ne da čisti - priča otac.

Nekoliko dana dečak nije išao u školu, a potom je otac 30. novembra planirao da ga povede.

- Sine, ideš u školu danas, tata brzo dolazi po tebe - rekao je tog jutra Dejan.

Potresen, otac nam priča da ga je sin molio da ga nipošto ne vodi i da zbog sramote ne može da mu kaže zbog čega se boji da se na to mesto vrati.

- Na kraju, posle mnogo mojih molbi, smogao je snage da mi prizna da je pet puta silovan u toaletu. Drug ga je tukao i primorao na to - priča Dejan, koji sam brine o sinu jedincu od rođenja, jer ga je majka ostavila kada je imao svega 10 dana.

Poslednji put dečak je u školu išao u ponedeljak.

- Kao da mi đavo nije dao mira, odveo sam ga u školu nakratko, dok se na poslu dogovorim za slobodne dane. Žurio sam da uzmem te papire i da odem po sina. Usput sam ga nekoliko puta zvao, ali nije mi se javljao na telefon, pa sam odlučio da se vratim u školu. Tamo sam zatekao vaspitače kako ga teraju da se pomiri i rukuje sa dečakom koji ga je zlostavljao. To je dodatno istraumiralo moje dete - kaže otac.

Posle toga, kako kaže, odmah je prijavio nasilje na dežurni broj telefona, na koji su ga uputili u policiji.

 

TUŽILAŠTVO

IZ niške policije potvrđuju da je slučaj nasilja prijavljen, kao i da su sve informacije prosleđene tužiocu. Čekaju reakciju Višeg tužilaštva u Nišu, koje je nadležno za ovakve slučajeve.

Otac maltretiranog dečaka ipak smatra da se problem zataškava:

- Kako je moguće da se incident ponovio pet puta? - pita se on. - Sin mi je čak rekao i da ih je jednom zatekao i vaspitač, koji ih je samo izgrdio i poslao u učionicu.

 

DIREKTORKA POJAČALA NADZOR

U SPECIJALNOJ školi "Bubanj" u Nišu kažu da su nakon obraćanja roditelja i saznanja o slučaju preduzeli mere predviđene zakonom i Protokolom postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje.

- Preduzete su mere pojačanog nadzora, obavešteni su roditelji, obavljeni razgovori sa učenicima. Zasedali su timovi za zaštitu od diskriminacije i nasilja i inkluzivno obrazovanje. Dogovorene su mere pojačanog nadzora i data konkretna uputstva nastavnicima i vaspitačima za jačanje poverenja između učenika, kao i između učenika i nastavno-vaspitnog osoblja i roditelja - navedeno je u saopštenju koje je potpisala direktorka Marina Perić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (26)