"KLANICA" MILJKOVIĆEVA IDEJA: Svedok okrivljeni Srđan Lalić nastavio da iznosi stravične detalje o ekipi koja se tereti za sedam ubistava

Z. USKOKOVIĆ / N. BIJELIĆ

30. 11. 2022. u 09:00

PRIPADNICI kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića na teritoriji Beograda prodavali su narkotike čak i albanskim dilerima.

КЛАНИЦА МИЉКОВИЋЕВА ИДЕЈА: Сведок окривљени Срђан Лалић наставио да износи стравичне детаље о екипи која се терети за седам убистава

Foto Tanjug

U jednom slučaju, kilogram kokaina je preprodat jednom Albancu u beogradskom naselju Braća Jerković. Pored toga, planirali su ubistvo Luke Perenčevića i Dejana Savića.

Ove, nove detalje, o funkcionisanju ispostave "kavačkog klana" u Srbiji, juče je, u najvećoj sudnici Specijalnog suda, ispričao svedok okrivljeni Srđan Lalić, koji je bio jedan od najbližih saradnika Belivuka i Miljkovića. On je naveo i da je grupa za otmicu i ubistvo Mileta Radulovića Kapetana od jednog "škaljarca" uspela da uzme 700.000 evra i da im je to ispričao Miljković.

- Taj novac smo odneli u jednu menjačnicu na Dorćolu - precizirao je Lalić iznoseći za javnost nepoznate činjenice o pripadnicima grupe koja se optužnicom tereti za sedam ubistava.

- Inače, jednog trenutka, od novca koji smo skupili, Belivuk, Miljković, Nebojša Janković i ja, kupili smo plac od jednog hektara kod Pančevačkog mosta. Taj plac se vodi na oca braće Budimir. Janković je, takođe, za ubistvo Damira Hodžića u Crnoj Gori uzeo 100.000 evra i skinuo mu je sa ruke sat "roleks" od čelika i belog zlata.

Lalić je ispričao i da ga je u pritvoru posećivao advokat Dejan Lazarević (kasnije uhapšen pod sumnjom da je pripadnik kriminalne grupe Darka Šarića) i tražio da nagovori svog cimera iz ćelije da lažno svedoči protiv zamenika tužioca Zorana Babića i Saše Ivanića. On je trebalo da optuži tužioce da su Nikoli Spasojeviću pripremali tekst priznanja, ucenjivali ga i zastrašivali. Spasojević je, U međuvremenu, ipak, samostalno odlučio da sarađuje sa TOK.

Svedok okrivljeni obrazložio je i svoju odluku da sarađuje sa Tužilaštvom:

- Više faktora me je motivisalo da donesem odluku da se ponudim da budem okrivljeni saradnik. Jednim delom, uticaj je imao i odnos "kavačkog" klana prema okrivljenima, a kontakt sa Tužilaštvom sam ostvario dopisom. Ima sigurno godinu dana od tada. Pisao sam molbu Tužilaštvu. Niko nije vršio uticaj na mene.

Foto: Printskrin/Tv Prva

Deo njegovog izlaganja odnosio se i na funkcionisanje aplikacije "Skaj", preko koje su pripadnici grupe komunicirali, a za čije održavanje je bio zadužen kao IT stručnjak.

- Prvi put sam "Skaj" dobio od Belivuka i to pre ubistva na šinama (ubistvo Vlastimira Miloševića prim. aut.), dobio sam ga od Belivuka i posle ubistva sam ga uništio - rekao je Lalić. - Posle sam 2018. uzeo drugi, kada sam postao i distributer. Takođe sam koristio i "eko čet", koji je bio najveća konkurencija "Skaju". Krajem 2018. podneo sam zahtev da budem partner. Stupio sam u kontakt sa rukovodstvom "Skaja", razmenili smo pin kodove i komunicirali preko "Skaja" - naveo je Lalić.

Kada su postigli dogovor otvorio je firmu:

- Uoči hapšenja sam imao 1.250 aktivnih korisnika "Skaja". U svom aparatu sam imao oko 400 kontakata. Prodavao sam i Zviceru, Živkoviću, Božoviću i drugim pripadnicima "kavačkog klana". O svim prodajama koje sam ostvario vodio sam tabele. Prvo je plaćanje išlo preko banke, a posle isključivo u kriptovalutama. Imao sam više izvora od kojih sam kupovao bitkoine. Uoči hapšenja sam bio oko 67.000 evra u pretplati na svom "Skaj" računu.

Lalić je do tančina opisao i kako su pripadnici grupe otimali i ubijali ljude, a potom i uklanjali tragove zločina. Naveo je da je sve to rađeno po zamisli Marka Miljkovića da "kada nema tela, nema ni dela". Iz tog razloga su ubijeni sečeni na komade i njihovi ostaci mleveni u industrijskoj mašini, a potom bacani u Dunav.

Prisutni u sudnici bili su zaprepašćeni načinom na koji se postupalo sa žrtvama, dok su se optuženi Belivuk i Miljković sve vreme smejali. Prema Lalićevim rečima prostoriju u kojoj su ljudi ubijani, mahom sekirom, pripadnici grupe međusobno su zvali "bunker", "rupa" i "klanica".

Prema rečima Lalića, žrtve su mahom ubijane sekirom (prema optužnici to su činili Miljković i Belivuk), a zatim su delove njihovih tela prvo komadani kuhinjskim sečivima, a kasnije su kupljeni "pravi mesarski noževi".

- U komadanju, konkretno Veličkovića, učestvovali su Belivuk, Miloš Budimir, Nebojša Janković i ja - rekao je Lalić. - Oko mašine su bili Nikola Spasojević i Vlade Draganić.

FOTOGRAFIJE SA ŽRTVAMA

ODGOVARAJUĆI na pitanje tužioca o slikanju sa žrtvama i zbog čega su to radili, Lalić je kazao da je on na fotografiji sa Belivukom i otetim Goranom Veličkovićem Goksijem, a da ju je snimio optuženi Miloš Budimir:

Foto: N. Skenderija

- Veličković je tada još bio živ. Ja nisam inicirao slikanje, da bih mogao da objasnim zašto je to rađeno. Pretpostavljam da je Budimir to uradio da bi fascinirao Miljkovića.

Veljko Belivuk i Srđan Lalić, Foto Privatna arhiva

Fotografije su pravljene kako bi se zastrašio suprotan klan, ali su one pokazivane i drugim osobama. To je bio instrument širenja straha. Kada je stigla informacija da su "škaljarci" nešto slično uradili, to je bio odgovor, da može i brutalnije. To je bila poenta, zastrašivanje.

UBICA DOŠAO KAO RAZNOSAČ HRANE

NAVIJAČ FK Rad Luka Perenčevića (28) ubijen je početkom maja ove godine u improvizovanoj teretani, u garaži između solitera u beogradskom naselju Banjica.

Zločinac se pojavio sa torbom koju koriste raznosači hrane i iz neposredne blizine izvukao pištolj sa prigušivačem i pucao u Perenčevića. Kao motiv likvidacije, ubrzo posle zločina, pominjali su se navijački, ali i sukobi oko narko-teritorije.

Na meti Belivuka i Miljkovića, prema svedočenju Lalića, bio je i Dejan Savić, koji je sa bratom Bojanom poznat i pripadnicima MUP Srbije. On se, prema operativnim podacima, pre izvesnog vremena sklonio van zemlje. Lociran je u jednoj od država Azije.

PRAĆENjE

GOVOREĆI o "Skaju", Lalić je naveo da je početkom 2020. saznao da može da vidi u kojoj zemlji se trenutno nalazi neko ko koristi tu aplikaciju, a nije na njegovoj mreži. To je rekao Radoju Živkoviću, koji je nedavno uhapšen u Istanbulu zbog sumnje da je umešan u ubistvo Jovana Vukotića. Prema Lalićevim rečima, ovaj mu je kazao da proveri gde su Alan Kožar i Damir Hadžić i još desetak ljudi.

- Dobio sam povratnu informaciju da su na mreži "Kozmo", to je bio ključni trag za njihovo pronalaženje, jer su svi mislili da su napustili Grčku posle ubistva u Atini. Za to mi je obećao kilogram kokaina, ali mi nije isplatio - otkrio je Lalić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)