ČEVO RAVNO, GNIJEZDO JUNAČKO: Niko ne zna gde je Jovanov brat već 10 godina - sada se oglasio i potresnim rečima oprostio od brata (FOTO)

Novosti online

28. 09. 2022. u 11:59

NEZVANIČNI šef škaljarskog klana Jovica Vukotić, ubijen u Istanbulu, sahranjen je juče u porodičnoj grobnici na groblju Čevo kod Cetinja u Crnoj Gori.

ЧЕВО РАВНО, ГНИЈЕЗДО ЈУНАЧКО: Нико не зна где је Јованов брат већ 10 година - сада се огласио и потресним речима опростио од брата (ФОТО)

Printscreen

Počiva u porodičnoj grobnici, pokraj oca Veselina, ubijenog 2019. godine.

Njegov brat Igor, za kog se sumnja da je takođe bio jedan od vođa klana, krije se već 10 godina. Ne zna se gde je i šta radi, a oglasio se do sada dva puta: i to čituljom nakon smrti oca Veselina i sada, nakon smrti brata Jovana.

Od njega se oprostio čituljom i to tekstom iz „Gorskog vijenca”.

Printscreen

– Čevo ravno, gnjijezdo junačko, a krvavo ljudsko razbojište, mnoge li si vojske zapamtilo, mnoge li si majke ojadilo! Ljudske su te kosti zatrpale, ljudskom si se krvlju opjanilo; vazda raniš od Vidova dana junačkijem i konjskijem mesom gavranove i mrke vukove! Strašno l’ bješe jednom pogledati: dim te crni bješe priklopio, sto hiljadah pritislo Turakah, oko tebe puške grmijahu, frištijahu hiljade momakah a grakahu na jata vranovi. Iza tmine i sunce ogrije: pred večer se nad tobom izvedri, Turke mrtve po tebe brojasmo, pogodit se nigda ne mogasmo oko broja, koliko ih bješe – navodi se u čitulji.

Podsetimo, Jovica Vukotić je ubijen u Istanbulu 8. septembra. Njegovom automobilu u kojem je bio sa porodicom, na motoru su prišla dvojica atentatora i ispalila u njega pet metaka od kojih su ga četiri pogodila. Od zadobijenih povreda Vukotić je preminuo na licu mesta.

Gde se Čevo tačno nalazi

Čevo je naselje nadomak Cetinja u Crnoj Gori, na oko 31 km od Nikšića i Danilovgrada, opevano u Njegoševom Gorskom vijencu.

Istorija kaže da pripada plemenu Ozrinići u Katunskoj nahiji. Prema legendi, pleme je dobilo naziv po Ozrihni (Ozru) čiji se sin Nenoje Ozrinić pominje u kotorskom arhivu 3. juna 1335 godine.

Groblje u selu Čevo kod Cetinja, Foto Fejsbuk

Kad je reč o istorijatu Čeva, pominje se još u starim kotorskim spisima iz 14. veka, kao srpska župa, naseljena srpskim življem. Najmoćniji među Ozrinićima bili su Vukotići koji su zauzimali važna mesta u upravljanju plemenom i donošenju odluka. Od čevskih Vukotića potiče i serdar Janko Vukotić koji je branio Peć i Metohiju, te srpske snage u Mojkovačkoj bici. Meštani Čeva slave Arhanđela Mihaila.

Za Crnogorce Čevo je simbol čojstva i junaštva, junačke borbe i otpora Turcima.

Podsećamo, Jovan Vukotić je ubijen 8. septembra u obračunu klanova ispred trudne supruge, ćerke i vozača. Napadači su uhapšeni 16. septembra. U sačekuši su na njega kobnog dana ispalili četiri hica.

Kao direktni izvršilac označen je uhapšeni Emerkan S., dok je u ubistvu, odnosno praćenju Vukotića učestovovala i jedna žena, izvesna Elanur T.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a