IZNET SANDUK JOVANA VUKOTIĆA: Agenti i policajci u civilu pratili ukop šefa "škaljarskog klana" na groblju Čevo (FOTO)

Novosti online

27. 09. 2022. u 15:19

Šef škaljarskog klana Jovan Vukotić, ubijen u Istanbulu, sahranjen je danas u porodičnoj grobnici na Cetinju u mestu Čevo.

ИЗНЕТ САНДУК ЈОВАНА ВУКОТИЋА: Агенти и полицајци у цивилу пратили укоп шефа шкаљарског клана на гробљу Чево (ФОТО)

Novosti

Agenti i policajci u civilu pratili su ukop šefa "škaljarskog klana" na groblju Čevo zbog straha od novog napada "kavčana".

Novosti

Porodica je primala saučešće ispred kapele od 11 sati pa sve do 15 časova. 

Sahranjen je na groblju u selu Čevo, kod Cetinja, gde je pre tri godine sahranjen i njegov otac Veselin Vukotić, koji je ubijen u obračunu dva zavađena kotorska kriminalna klana.

Podsećamo, Jovan Vukotić je ubijen 8. septembra u obračunu klanova ispred trudne supruge, ćerke i vozača. Napadači su uhapšeni 16. septembra. U sačekuši su na njega kobnog dana ispalili četiri hica.

Kao direktni izvršilac označen je uhapšeni Emerkan S., dok je u ubistvu, odnosno praćenju Vukotića učestovovala i jedna žena, izvesna Elanur T.

Gde se Čevo tačno nalazi

Čevo je naselje nadomak Cetinja u Crnoj Gori, na oko 31 km od Nikšića i Danilovgrada, opevano u Njegoševom Gorskom vijencu.

Istorija kaže da pripada plemenu Ozrinići u Katunskoj nahiji. Prema legendi, pleme je dobilo naziv po Ozrihni (Ozru) čiji se sin Nenoje Ozrinić pominje u kotorskom arhivu 3. juna 1335 godine.

Kad je reč o istorijatu Čeva, pominje se još u starim kotorskim spisima iz 14. veka, kao srpska župa, naseljena srpskim življem. Najmoćniji među Ozrinićima bili su Vukotići koji su zauzimali važna mesta u upravljanju plemenom i donošenju odluka. Od čevskih Vukotića potiče i serdar Janko Vukotić koji je branio Peć i Metohiju, te srpske snage u Mojkovačkoj bici. Meštani Čeva slave Arhanđela Mihaila.

Za Crnogorce Čevo je simbol čojstva i junaštva, junačke borbe i otpora Turcima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DUVAN: Neprijatelj zdravlja, životne sredine i ekonomije