SKIDALA PROKLETSTVO SA BLAGA: Uzela na prevaru pola miliona, a od pola tone zlata ostalo obećanje

J. Ćosin

10. 09. 2022. u 08:33

NA graničnom prelazu između Crne Gore i Srbije, u Špiljanima južno od Tutina, uhapšena je D. Nj. iz Lebana po poternici Policijske uprave Kragujevac, zbog prevare.

СКИДАЛА ПРОКЛЕТСТВО СА БЛАГА: Узела на превару пола милиона, а од пола тоне злата остало обећање

Foto Shutterstock

Kako "Novosti" saznaju, ona je zloupotrebila poverenje Kragujevčanina V. D. i ubedila ga da je njen otac pronašao tonu zlata, koje želi da proda, čak i da mu deo tog novca pokloni, ali da najpre mora da skine prokletstvo sa pronađenog blaga, za šta je od njega iznudila 536.000 dinara.

Sve se dešavalo od marta do maja ove godine, a osumnjičena se našla iza rešetaka nakon policijske akcije kojom je rukovodio policijski inspektor za kriminalistiku Jovan Timotijević. Sumnja se da Kragujevčanin nije jedina žrtve ove domišljate Lebačanke, koju je prošle godine upoznao putem društvenih mreža, ali zasada o tome nema zvanične potvrde.

Kako saznajemo od izvora bliskog istrazi, zahtev za prijateljstvo osumnjičena je V. D. poslala početkom prošle godine predstavivši se kao profesorka istorije sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

- Ne naslućujući njene namere, V. D. je prihvatio prijateljstvo i od tog dana počinje svakodnevna njihova komunikacija preko društvene mreže i mobilnog telefona - navodi naš izvor. - Kada su se bolje upoznali, pomenula mu je da je njenom ocu hobi pronalaženja zakopanog zlata i da ima profesionalni detektor sa kojim je u više navrata nalazio blago. Kao dokaz, slala mu je slike zlata iz turskog vremena, koje je on, navodno, pronalazio.

Foto J. Ćosin

Advokat Andrija Magdelinić

Dobro osmišljeni plan, kako se sumnja, počela je da sprovodi u delo tako što je u jednom razgovoru ispričala da je njen otac primetio da mu detektor daje jak signal u spavaćoj sobi njihove porodične kuće i da će, ako pronađe zlato, od tog dobijenog novca častiti svog novog prijatelja. Nedugo potom, ispričala je Kragujevčaninu da je njen otac iskopao oko 1.000 kilograma zlata.

- Osumnjičena je oštećenog ubedila da svako pronađeno zlato nosi sa sobom neko prokletstvo i da je zbog toga stupila u kontakt sa nekim hodžom iz Bara - nastavlja naš izvor. - On je, navodno, trebalo da "skine" čini sa iskopanog blaga, a savetovao joj je da zlato proda, a novac podeli sa nekom bliskom osobom. Jedina osoba kojoj je osumnjičena, navodno, verovala bio je upravo oštećeni. Nakon određenog perioda, osumnjičena ga je obavestila da je prodala zlato za 50 miliona evra i da on mora da uzme pola novca. Oštećeni u tom trenutku to odbija, dok mu osumnjičena uporno govori da on to mora da uzme, jer je to jedini način da se ona "očisti" od prokletstva. Na taj način oštećeni bi učinio sebi i osumnjičenoj uslugu. Posle duge prepiske oštećeni pada u zamku i prihvata poklon.

Ali, da bi se "očistili" od prokletstva, oštećeni je navodno trebalo da uplati određenu količinu novca kao "prilog crkvi i džamiji", a tek nakon toga da dobije polovinu novca od prodatog zlata. Kragujevčanin je u više tranši uplati traženi novac na račun osumnjičene, ali pošto joj je hodža iz Bara navodno kazao da "čišćenje" od čini nije dobro urađeno, da se mora ponoviti, ona je od V. D. za novo skidanje čini tražila najpre 30.000 evra, pa 20.000 i na kraju ga je ubedila da će izvesni hodža sa Kosova to da uradi za 2.000 evra, pa je Kragujevčanin pristao da joj da taj novac, ali je morao da podigne kredit, a zatim joj uplatio 236.000. dinara.

Od poslednje uplate osumnjičena počinje da izbegava oštećenog. Posle mnogo upozorenja da će je tužiti za prevaru, vratila mu je 117.000 i nestala iz njegovog života, svesna da od njega ne može više da izvuče bilo kakav novac.

PRETI JOJ OSAM GODINA ZATVORA

ADVOKAT oštećenog Andrija M. Magdelinić (na slici) kaže da krivična dela prevara i krađa spadaju u najčešća kod nas:

- Prestupnici se odlučuju na ovaj korak kako bi na lak način došli do novca u nadi da će proći nekažnjeno. Što se tiče osumnjičene D. Nj. iz Lebana, nesumnjivo je da je kod nje postojala namera krivičnog dela prevare, što je jedan od osnovnih uslova za pokretanje istrage. Svesna izvršenja krivičnog dela, ona je dovodeći u zabludu V. D. u dužem vremenskom periodu pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist u vrednosti od 536.000 dinara. Za ovo krivično delo je zaprećena kazna zatvora od jedne do osam godina, kao i novčana kazna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024