ŠVERCOVAO KOKAIN "JADRANOM": Zaplenjeno 56 kilograma droge, čija je vrednost oko pet miliona evra

S. M.

30. 07. 2022. u 06:53

CRNOGORSKI državljanin Dejan Rovčanin uhapšen je juče u Banjaluci, po međunarodnoj poternici, koja je za njim raspisana zbog sumnje da je jedan od vođa kriminalne grupe koja se bavila međunarodnim švercom kokaina i heroina.

ШВЕРЦОВАО КОКАИН ЈАДРАНОМ: Заплењено 56 килограма дроге, чија је вредност око пет милиона евра

Foto Srna

Policija Republike Srpske je saopštila da mu se na teret stavljaju krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, nedozvoljena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nezakonito držanje oružja.

Vest da je u Banjaluci uhapšen Dejan Rovčanin iz Nikšića podsetila je crnogorsku javnost na još jednu veliku "narko-aferu", koja, bez obzira na to što je odjeknula još sredinom aprila 2019. godine, nije dobila epilog pred pravosudnim organima.

Tačnije, u Višem sudu u Podgorici nikako da počne suđenje Rovčaninu i drugim optuženima, koji su, kako se tvrdi, trgovali narkoticima. Nekoliko pripadnika grupe, uhapšeno je prilikom pokušaja da prošvercuju 56 kilograma kokaina, vrednog oko pet miliona evra, školskim brodom "Jadran", koji je bio usidren na Pinama u Tivtu.

Prema navodima optužnice Specijalnog državog tužilaštva, tvrdi se da su kriminalnu grupu predvodili Rovčanin i Vladimir Račić, državljaniin Srbije. Njom su obuhvaćeni i podoficir Mornarice Crne Gore Duško Radenović, Radomir Osmajić i Vojin Stupar, koji slovi za člana "kavačkog" kriminalnog klana, koji je, tvrdi se, kokain pakovao sa Rovčaninom i Račićem.

Za istražitelje je, pored zaplenjenih narkotika, svakako značajan iskaz svedoka saradnika, starijeg vodnika Miloša Kulića iz Tivta. U opširnim razgovorima koji su vođeni sa njim, a koji su pretočeni u obimnu optužnicu, Kulić je, između ostalog, istakao da je na četvrtom susretu sa Rovčaninom i Račićem, održanom u Podgorici, dobio kriptovani telefon koji je sakrio u jednom toaletu na brodu. U njegovom imeniku Račić i Rovčanin bili su upisani pod imenima Toro i Bogne. "Baraba" je bila šifra za aktiviranje telefona.

AKCIJA "ZELENA MILjA"

ROVČANIN, koji je Crnu Goru napustio nedugo pre hapšenja aktera afere "Jadran", 2012. godine uhapšen je u akciji "Zelena milja". Bio je optužen kao član kriminalne grupe koja je u inostranstvo prošvercovala 140 kilograma skanka, a u prvostepenom postupku osuđen je na šest godina i 10 meseci zatvora. Presudom Apelacioniog suda dobio je pet godina i četiri meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)