OSTAO BEZ ŠAKE I POLA LICA: Šef Milenko - Rekao sam mu da ne čačka tu napravu, ali nije me poslušao

J. Ćosin

28. 03. 2022. u 21:00

LEKARI niškog Univerzitetskog kliničkog centra i dalje se bore za život Stefana Nikolića (32) iz sela Krušca, koji je teško povređen kada mu je, u petak, u ruci eksplodirala bomba, koju je našao u koritu Južne Morave.

ОСТАО БЕЗ ШАКЕ И ПОЛА ЛИЦА: Шеф Миленко - Рекао сам му да не чачка ту направу, али није ме послушао

Foto J. Ćosin

On je opasnu napravu, zaostalu iz Prvog svetskog rata, izvukao tokom radova na separaciji peska u jednoj niškoj firmi, u kojoj vozi bager, a stravična eksplozija raznela mu je levu šaku, pa su lekari morali da je amputiraju, ali je zadobio i povrede glave opasne po život.

Njegov šef Milenko Stojanović kaže da mu je Stefan pokazao da je našao neku neobičnu stvarčicu, za koju nije znao čemu služi.

- Kazao sam mu da se ne igra, da ću na internetu pogledati o čemu je reč i da bi mu bilo najbolje da to baci. Nije me poslušao, voleo je uvek nešto da čačka, hvatao je zmije, a pre dva meseca je takođe našao neku bombu. Gurnuo je u tu napravu neko drvce i čekićem pokušao da je otvori, kad se začula eksplozija. Bio je sav u krvi, visio mu je mali prst, a obraz mu se jedva držao na glavi. Uzeo sam gazu i počeo da ga previjam, a on je govorio da se boji da će mu odseći prst. Bio je potpuno svestan. Nije se žalio na bolove, samo je govorio da mu je hladno, pa smo ga ogrnuli nekom jaknom. Imao je jedan geler i u butini, zakačilo ga je i po grudima, ali te povrede nisu bile opasne. Međutim, stravične povrede imao je na levoj šaci i po licu - opisuje Stojanović užas kome je svedočio.

Foto Privatna arhiva

Stefan Nikolić

Ubrzo su saznali da je reč o bombi koja je prestala da se proizvodi pre više od jednog veka, a koja je i posle toliko godina imala razornu moć.

U niškom Univerzitetskom kliničkom centru kažu da je mladić bolje, ali da je i dalje vitalno ugrožen.

- Otvorio je oči, počeo je samostalno da diše, za nijansu je bolje, ali je i dalje životno ugrožen. Ima pomaka, reaguje na pozive i komande, ali je njegovo stanje i dalje veoma teško - rečeno je u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

BILA NAMENjENA FERDINANDU

Bomba koju je našao mladi Nišlija je prva srpska ručna bomba sa udarnim upaljačem. Konstruisao ju je 1904. general Miodrag Vasić, po kojem je i nazvana. Bila je namenjena makedonskim ustanicima za borbu protiv Turaka, a korišćena je i u atentatu na prestolonaslednika Franca Ferdinanda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a