DA LI JE "STRAŽAR" PROKRIJUMČAREN? Slučaj slike Paje Jovanovića oduzete na aerodromu od Nikole Kovačevića dospeo u Više tužilaštvo

E. V. N.

23. 09. 2021. u 10:00

ZBOG sumnje da je slika "Stražar" Paje Jovanovića, koju je Nikola Kovačević, gradski sekretar za komunalno-stambene poslove Beograda, kupio u bečkom "Dototeumu" za 135.000 evra, krijumčarenjem uneta u Srbiju, u sredu je ovaj slučaj završio u Višem tužilaštvu.

ДА ЛИ ЈЕ СТРАЖАР ПРОКРИЈУМЧАРЕН? Случај слике Паје Јовановића одузете на аеродрому од Николе Ковачевића доспео у Више тужилаштво

Foto Tanjug

U narednom periodu će biti utvrđeno ima li elemenata tog krivičnog dela.

Otkako je platno našeg velikog slikara na aerodromu "Nikola Tesla", pronađeno u koferu gradskog sekretara Kovačevića, otpočela je šetnja po pravosudnim institucijama. Slučaj "Stražar" krenuo je iz Prekršajnog suda (podneta prijava za neplaćanje carine), pa je poslat u Prvo tužilaštvo (posumnjalo da tu postoji krivično delo), a onda i u Treće (aerodrom se nalazi na teritoriji njegove nadležnsti). Odatle je stigao čak i u Specijalno tužilaštvo! Proveravalo se da li je u pitanju organizovani kriminal. Ipak, oglasili su se nenadležnim organima. "Stražar" je, zasad, završio u Višem tužilaštvu.

Prema ubeđenju advokata Veselina Cerovića ni oni se neće prihvatiti nadležnosti. Veruje da će slučaj na kraju biti vraćen u Prekršajni sud.

- Ovde nema krivičnog dela krijumčarenja - tvrdi Cerović. - Slika Paje Jovanovića nije roba čiji je promet zabranjen. To nije droga, niti su to migranti koje prevoze u kombijima. Legalno je kupljena na aukciji u Beču, a Kovačeviću je vraćen PDV, što znači da je ispoštovao austrijske procedure. Njegovo ponašanje prilikom nabavke robe je uredno.

Kako kaže naš sagovornik, bio je dužan da sliku prijavi na carini:

- Nije to učinio i napravio je carinski prekršaj, ali nije izvršio krivično delo - objašnjava Cerović. - Nije pokušao da prenese 200 pari cipela, ili 300 komada farmerica, već jednu sliku, bez obzira na njenu vrednost. Krijumčarenje je bavljenje nezakonitim prenošenjem robe i mora se dokazati umišljaj. Kod carinskog prekršaja, međutim, nema priče, dužan si da prijaviš šta prenosiš i ako nisi moraš da platiš kaznu.

Naš sagovornik zastupa stav da je Kovačević, bez obzira na to što ga nije prijavio na carini, ovo umetničko delo doneo u matičnu zemlju. Istoričar umetnosti Nikola Kusovac smatra da bi, kada je u pitanju povratak kulturnih dobara u zemlju, bilo dobro promeniti carinske propise.

- Principijelno se zalažem da se uvede minimalna carina, ili da se ona potpuno ukine kada se u zemlju unose značajna kulturna dobra, kakva je slika Paje Jovanovića - kaže Kusovac. - I do sada sam često apelovao da zakon u tom smislu treba promeniti, kako bi se stimulisalo da što se što više umetničkih dela nađe kod nas. Dosta je iz zemlje iznošeno, vreme je da se vraća.

Reagujući na navode da je sekretar za komunalne i stambene poslove načinio carinski prekršaj, gradonačelnik Zoran Radojičić za "Novosti", kaže da je Nikola Kovačević bio u privatnoj poseti, a ne u svojstvu sekretara, niti je obavljao bilo kakve poslove za Grad.

- O ovom slučaju sam saznao iz medija, pa treba prvo sačekati ukoliko je pokrenuta bilo kakva istraga ili postupak, da se on okonča - objašnjava Radojičić. - Ono što je bitno je da ne treba prejudicirati nikakve odluke nadležnih organa o ovom slučaju. Pretpostavka nevinosti važi za sve, dok se ne dokaže suprotno.

Radojičić je potvrdio da se Kovačević i dalje nalazi na čelu Sekretarijata, koji tu funkciju obavlja od 2019. godine:

- Inače, Gradsko veće je nadležno da odlučuje o postavljenju i razrešenju gradskih sekretara, tako da ako se ispune zakonski uslovi za razrešenje, svakako će Veće odlučivati o tome.

OD NOVČANE DO ZATVORSKE KAZNE

PREMA slovu zakona, za carinski prekršaj predviđena je novčana kazna (od jednostrukog do četvorostrukog iznosa vrednosti), a oduzeta stvar se samo privremeno oduzima i vraća po okončanju postupka. Krijumčarenje, prema Krivičnom zakoniku, podrazumeva prenošenje robe preko carinske linije uz izbegavanje mera carinskog nadzora, odnosno kada izvršilac prenosi robu naoružan ili u grupi, uz upotrebu sile ili pretnje. Krijumčari su i oni koji se bave prodajom, rasturanjem ili prikrivanjem neocarinjene robe ili organizuju mrežu preprodavaca, ili posrednika za rasturanje takve robe. U oba slučaja predviđene su zatvorske i novčane kazne, a roba se trajno oduzima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)