ALBANCIMA "DAVALI" NOVE SRPSKE PASOŠE: Posle deset godina osuđeni policijski službenici za nedozvoljeno izdavanje naših putnih isprava

J. ĆOSIN

10. 05. 2021. u 22:46

JEDAN Albanac i osmoro Srba osuđeni su u ponedeljak pred Višim sudom u Nišu zbog krivičnog dela trgovina uticajem, jer su, koristeći svoje položaje, 2010. godine, zahtevali i primili mito od 100 do 7.000 evra, ali dobijali i plaćena putovanja, letovanja i garderobu za uslugu pribavljanja lažnih uverenja o srpskom državljanstvu kosovskim Albancima, koji su ih zatim koristili za dobijanje biometrijskih pasoša Srbije.

АЛБАНЦИМА ДАВАЛИ НОВЕ СРПСКЕ ПАСОШЕ: После десет година осуђени полицијски службеници за недозвољено издавање наших путних исправа

Foto N. Fifić

Najstrožu kaznu dobio je Ljuljzim Neziri (67), policajac zaposlen u Policijskoj upravi za Prištinu u Niškoj Banji, koji je osuđen na dve godine zatvora, dok su ostali kažnjeni sa manje od 12 meseci zatvora u kućnim uslovima, bez elektronskog nadzora. Obrazlažući presudu, sudija Mirko Drašković je rekao da je kazna takva jer je reč o ljudima koji imaju brojne zasluge tokom karijere, ali je u obzir uzeo i to što je postupak trajao 10 godina.

Ljuljzim jedini neće izdržavati kaznu u kućnim uslovima. On je osuđen jer je zahtevao i primao novčane nagrade, ali i koristio službeni položaj i uticaj kako bi posredovao kod službenih lica organa RS, da se građanima albanske nacionalnosti sa KiM mimo zakona izdaju izvodi iz matičnih knjiga, lične karte i pasoši, za šta je od njih dobijao novac. Tokom postupka je dokazano da je on izvršio barem 123 takve urgencije za različite porodice sa Kosmeta, a svoje usluge naplaćivao. Sud je naložio da se od njega oduzme korist od 750 evra.

Nikolina Simonović je osuđena na šest meseci zatvora jer je kao referent za izdavanje ličnih karata dostavljala Ljuljzimu podatke iz policijske baze i po njegovom nalogu uzimala poklone da bi Albancima omogućila dobijanje ličnih karata van redovnog spiska i na osnovu nevalidne dokumentacije.

Na istu kaznu osuđen je i Dejan Bogosavljević, koji je primio novac od Ljuljzima kako bi prilikom terenske kontrole potvrđivao da prijavljeni stanuju na navedenom prebivalištu u Srbiji, iako su zapravo živeli na Kosovu i Metohiji.

Oliver Dinić, zaposlen u Matičnoj službi odseka za KiM, kažnjen je sa deset meseci zatvora takođe u kućnim uslovima zbog primanja mita, jer je po ubrzanoj proceduri izdavao izvode iz matičnih knjiga državljana i osobama koje imaju prebivalište na KiM.

Šest meseci zatvora u kućnim uslovima izrečeno je i šefu odseka za upravne poslove PU Vranje u Surdulici Valentini Petković zbog podstrekivanja na trgovinu uticajem.

- Ona je primila poklone u vidu mobilnih telefona, letovanja u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Grčkoj kako bi korišćenjem svog službenog položaja uticala na službenike PS Surdulica da lažno prijave da lice albanske nacionalnosti ima prebivalište u surduličkom selu Zagužane, iako živi na KiM. Ta osoba je tamo boravila samo u vreme terenskih provera, ali mu je to omogućilo da dobije ličnu kartu i putnu ispravu Srbije - naveo je sud uz konstataciju da se oslobađa optužbe za ostala dela za koja se teretila.

Ranko Milačić, zaposlen u Koordinacionom centru za KiM PU za Prištinu u Niškoj Banji dobio je 10 meseci zatvora u kućnim uslovima, jer je od Nezirija dobijao mobilne telefone i novac kako bi posredovao kod službenika Koordinacione uprave u Beogradu da kosovskim Albancima ubrzano zakažu termine za predaju dokumenata za izdavanje pasoša. Na osam meseci kućnog zatvora osuđeni su policajac Dragan Jeftović i radnica Sanja Mitić, koja nije bila radnik MUP, već je koristeći poznanstvo sa Nezirijem u dogovoru sa njim, obećavala kosovskim Albancima da će im uz novčanu naknadu obezbeđivati srpska dokumenta.

POKLON IZ AUTO-ŠKOLE

Zbog primanja mita osuđen je i Zoran Radivojević, jer je, kako je naveo sud, kao v. d. načelnika PU za Prištinu zatražio poklon od vlasnika auto-škole iz Lapljeg Sela kako policija ne bi obavljala inspekcijski nadzor i da bi, blagovremeno određivao policajce za komisiju za polaganje vozačkog ispita. On je dobio godinu dana zatvora, jer je od vlasnika auto-škole zatražio 800 evra, plaćanje kafanskih računa i zahtevao da mu kupi "reno 19".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda