OCA SU SEKLI PO TELU I SOLILI MU RANE: Svedok na suđenju Pjeteru Šalji u Hagu pričao o zlostavljanju u logoru Kukeš

S. J. M.

29. 03. 2023. u 16:03

NAKON supruge Albanca, koji je otet i mučen dve nedelje u logoru u fabrici metala u Kukešu u Albaniji 1999. godine, danas je na suđenju komadantu u OVK Pjeteru Šalji u Specijalnom sudu u Hagu svedočio i njegov sin. On je zaštićeni svedok broj 07 i ispričao je da su njegovog oca u Kukešu prebili nekoliko puta.

ОЦА СУ СЕКЛИ ПО ТЕЛУ И СОЛИЛИ МУ РАНЕ: Сведок на суђењу Пјетеру Шаљи у Хагу причао о злостављању у логору Кукеш

Foto: Printscreen

- Tukli su ga Džemšet Krasnići, Pjeter Šalja, Sabit Geci i drugi čija imena nije znao i nije mogao da nam kaže - ispričao je svedok. - Saslušavali su ga, pitali kako je mogao da radi u srpskoj i jugoslovenskoj policiji, u kojoj se inače zaposlio sa 22 godine i terali da prizna da je ubio 100 ljudi. Šalja mu je rekao znam da si se raspitivao ko je pucao u tvoj kafić, ja sam pucao. Oteli su ga samo zato što je bio policajac i nazivali su ga špijunom.

Svedok je kazao da nije bio u Albaniji kada mu je otac otet i da je to saznao tek kada se porodica u junu 1999. godine posle rata vratila na KiM:

- Kad se otac vratio imao je tragove udaraca po glavi. Ispričao mi je šta mu se desilo u Kukešu. Zasecali su mu zglobove na rukama, sekli ga po telu, stavljali mu so na rane, premlaćivali, pržili ga cigaretama, bili su tragovi tih opekotina na njegovom telu. Nije mogao da hoda kao ranije. To sve je uticalo na njega, patio je od traume i više psihički nije bio isti čovek.

Svedok 07 kazao je da je njegov otac jurio pravdu na KiM kada se vratio, odmah posle rata. Govorio je o mestima gde je bio, šta mu se desilo i tražio da se tim ljudima sudi. Takođe je rekao da je bilo očigledno da za njih na KiM više nema budućnosti. Sestre nisu mogle da studiraju, jer su se plašili da će im se nešto loše desiti, neke još gore stvari nego ocu i to od tih ljudi koji su bili u Kukešu. Kazao je da su neki gledali na njih kao da su špijunska porodica, a da su oni koji su ih poznavali znali to nisu.

On je rekao da su im 1998. godine došli vojnici OVK u dvorište i tražili da im daju oružje, koje je otac imao.

- Majka je prepoznala Hameza Ibrahimaja, a otac je kasnije saznao da je sa njim tad u naše dvorište ušao i Naser Ibrahimaj. Oni su bili u uniformama sa amblemima OVK, a oko dvorišta pored ograde je bilo još ljudi, neki u uniformama, neki u civilu, neki su imali maske, a svi su držali oružje upereno ka nama - kazao je svedok. - Šalja je tada bio sa njima. Znali smo za njega kao komandanta Ujkua u Jablanici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024