ŠIPTAR JE UDARAO MARKA UTRŽANA PIŠTOLJEM PO ZUBIMA DA VIDI DA LI SU ZDRAVI: Nastavljeno suđenje za zločin u Rakitju

S. J. M.

23. 03. 2023. u 16:47

TAJ Šiptar je repetirao pištolj, stavio Marku Utržanu u usta i pucao. Ubio ga je. Prethodno mu je pištoljem lupao po zubima da vidi da li su zdravi. Meni je posle ubistva zapretio da slučajno ne kažem da je on pucao, već da ispričam da je Marko hteo da mu otme pištolj, inače će i mene ubiti.

ШИПТАР ЈЕ УДАРАО МАРКА УТРЖАНА ПИШТОЉЕМ ПО ЗУБИМА ДА ВИДИ ДА ЛИ СУ ЗДРАВИ: Настављено суђење за злочин у Ракитју

Foto: EPA

Ovo je na današnjem suđenju u odsustvu Branku Tuniću Albancu, optuženom za ratni zločin nad 16 zarobljenih vojnika JNA i ubistvo Marka Utržana u zagrebačkom logoru Rakitje u septembru 1991. godine, u Sudu za ratne zločine u Beogradu ispričao jedan od tih vojnika B. B. On je kaže bio očevidac ubistva Marka Utržana, jer su i isto vreme i njega tukli u podrumu zgrade u tom logoru, gde su bili zatvoreni. Zbog pretnje tog stražara, kaže da je tada u Zagrebu dao neistinit iskaz i ispričao ono što je od njega traženo, da bi sačuvao glavu na ramenima. 

- Tada je Marka tukao taj Šiptar, čini mi se Izet ili Ismet, a meni je drugi stražar vezao ruke iznad glave, metnuo da ležim na leđima na klupi, skinuo cipele i tukao po rukama i tabanima - kazao je B. B. - Ruka mi je tada oštećena 80 odsto. Taj što je ubio Marka bio je baš nizak.

Na današnjem pretresu su saslušana još trojica oštećenih. R. D. je kazao da je posle izlaska iz logora počeo da mu slabi vid, pa je kasnije morao na operaciju, a lekari su mu rekli da je to posledica stresa i batina, koje je u logoru dobio.

- Izvodili s nas na čišćenje vc-a  vodili u podrum, vezivali i tukli, a Marka su ubili. Ja nisam tad bio dole, ali čuo sam pucanj. Mene su tukli dva, tri puta. Kad bi jeli, ko bi podigao glavu, udarali bi ga pendrekom po leđima - ispričao je R. D. navodeći da se proteklih godina trudio da sve to zaboravi. - Trojica momaka iz spavaone su mi rekla da ih je tukao stražar Branko. I Marka je on tukao više puta. Jednom se vratio sa puknutom kožom na leđima. Marko je inače bio sav crn i krvav od batina. Dolazili bi pijani noću i psovali nam majku četničku.

Oštećenom G.S. tada je povređena kičma, a u sudu je sada ispričao da mu se Šiptar stražar predstavio kao zemljak i da je iz Preševa, a onda ga izveo iz spavaone i stavljao pištolj na glavu tražeći da mu kaže ko je od njih sve četnik i udario ga nekoliko puta pendrekom po glavi. Prilikom jednog od batinjanja u podrumu izbijen mu je zub.

O mučenju u podrumu svedočio je i oštećeni D. D. koji je tada zadobio teške povrede ruke, pa su ga vodili i u bolnicu.

- Mučili su me na više načina, oko deset puta su me odvodili u podrum da me prebijaju. Stražar Branko mi je vrtio nož oko očiju i pretio mi da će da mi ih izvadi. Stavljao mi je i pištolj u usta i na slepočnice. On me najviše tukao i njega sam zapamtio. On je nizak čovek i zvali su ga Šiptar. U podrumu su nas tukli palicama i kad bi pali na pod šutirali bi nas čizmama. Sve se to dešavalo uglavnom noću - ispričao je D. D, koji je na fotografiji prepoznao Branka Tunića. 

Oštećeni D. D. je kazao i da mu je Branko povredio ruku, a po povratku iz bolnice mu govorio da je imao noćne more i pao sa kreveta i da ga nije on udarao. Inače je tada bio sav u podlivima i Branko ga je tukao i posle toga. Od mučenja u logoru Rakitje ostale su mu psihičke posledice, tri puta je bio na bolničkim lečenjima, a i danas pije terapije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju