MOJ SIN NIJE PODSTICAO TERORIZAM: Nastavljeno suđenje Igoru Despotoviću pred Specijalnim sudom u Beogradu

N.B.

21. 03. 2023. u 12:34

PRED Specijalnim sudom u Beogradu danas je nastavljen glavni pretres protiv Igora Despotovića, koga Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti za krivično delo javno podsticanje na izvršenje terorističkih dela.

МОЈ СИН НИЈЕ ПОДСТИЦАО ТЕРОРИЗАМ: Настављено суђење Игору Деспотовићу пред Специјалним судом у Београду

Foto N. Skenderija

Despotoviću se na teret stavlja da je kontinuirano i javno, putem video-snimaka, fotografija i tekstova iznosio i pronosio ideje kojima se neposredno podstiče na vršenje krivičnog dela terorizam. Prema tvrdnjama Tužilaštva za organizovani kriminal, on je od početka marta 2020. do 5. februara prošle godine, na više društvenih mreža administrirao, odnosno prvo otvorio, a zatim upravljao sa više naloga i u delu naloga, koji je javan i dostupan za sve korisnike, postavio niz tekstova, snimaka i fotografija koji veličaju organizaciju „Islamska država“, koja je od strane Ujedinjenih nacija proglašena za terorističku.

Na tim nalozima, kako se tvrdi, veličaju se njeni pripadnici, poziva se na „džihad“, propagiraju se i veličaju njeni postupci, poziva se na pružanje materijalne pomoći i pristupanje u njene redove, na oružanu borbu, nasilje, ubistva i na samoubilačke akcije i prikazuju snimci istih. Između ostalog, kako se navodi u optužnici, Despotović je postavio i sadržaj u kome se izdaju uputstva kako treba izvršiti napade i ubijati nemuslimansko stanovništvo, poput opisa metoda trovanja stanovništva gasom „sarin“.

Tokom današnjeg ročišta kao svedok saslušana je Igorova majka Vesna, koja je najveći deo svedočenja govorila o novcu koji je pronađen u njihovom stanu, a reč je o 1,1 miliona dinara i nešto više od 15.000 evra. Sumnja se da je taj novac optuženi dobijao kako bi propagirao džihad.

- Znam zašto sam pred sudom i znam zašto je moj Igor. Zato što su ga optužili da je podsticao terorizam, a to nije tačno – kazala je majka optuženog, koja je rekla da će svedočiti, iako joj je predočeno da nije u obavezi, jer je bliski srodnik. – Novac koji je pronađen u stanu u kojem živimo je porodična ušteđevina. Više od 30 godina štedim, a poslednjih 12 godina štedim i od ćerkine stipendije.

Svedokinja je kazala da je do prošle godine bila živa njena majka, koja je heklala razne stvari, koje su prodavali na ulici, zatim je objasnila da je pare štedela i od svoje penzije, kao i pomoći koju dobija od svoje 15 godine, kada je utvrđeno da je invalid. Navela je da je novac sa strane ostavljala i od alimentacije koju joj plaća bivši muž, a dodala je i da je Igor u tri navrata doneo oko 50 evra, koje dobio kada je išao u džamiju. Ona je kazala da je novac čuvala u Igorovoj sobi, ispod kreveta i da je tu bio najsigurniji, jer njen sin nikada nije znao sa novcem.

RANIJE OSUĐIVAN

Despotović je, kako navodi Tužilaštvo, osuđivan presudom Višeg suda u Beogradu 26. 1. 2018. godine zbog krivičnog dela rasna i druga diskriminacija, na šest meseci kućnog zatvora uz elektronski nadzor. Despotović se nalazi u pritvoru od 18. februara 2022. godine.

- Igor nije mnogo izlazio, imao je društvo dok je išao u osnovnu školu, a od 2020. godine nije se družio, nije izlazio – kazala je majka optuženog. – Nije odlazio u inostranstvo, nije imao pasoš, samo je 2021. u junu i julu bio u Crnoj Gori.

Na pitanje branioca, kada se i zašto Igor zainteresovao za islam, njegova majka je odgovorila:

-Neko mu je rekao da pređe u islam. Ja nemam ništa protiv toga, to nije ništa strašno. jedan je Bog, a ne mora ni da se veruje u njega.

Tokom današnjeg glavnog pretresa saslušani su i veštaci, psihijatar i psiholog, koji su naveli da kod optuženog nisu našli da je sklon da ispoljava fizičku agresiju, ali da je sklon da preduzima poteze bez razmišljanja o posledicama, odnosno da je brzoplet. Takođe su istakli da je on nedovoljno zrela ličnost, zbog čega radi nedovoljno promišljene stvari, kao i da nema dovoljnu kritičnost prema onome što je radio.

Zbog toga što nije bio prihvaćen u društvu, kako su istakli, on je u digitalnom svetu pronašao mesto za sebe, gde je mogao da egzistira.

Njegova ličnost nije dovoljno zrela i to je motiv za eventualno izvršenje krivičnog dela – kazali su veštaci.

– On u toku svog razvoja bio prihvaćen od sredine, rastao je bez autoriteta. Otac nije bio tu, a majka nije bila adekvatna da mu to bude. Kod njega je najveći problem da on bude prihvaćen, a autoritet prihvata u sredini koja njega prihvata. Kad je loša identifikacija, onda osoba prelazi u skroz drugu stranu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPRAVILA SEBI LAŽNU DIPLOMU MASTER PROFESORA PA KAŽNJENJA SA POLA MILIONA DINARA: Priznala krivicu za falsifikovanje