"NOVOSTI" SAZNAJU: Zviceru 29 meseci robije

Lj.P.

14. 02. 2023. u 14:09

APELACIONI sud u Novom Sadu potvrdio je provostepenu presudu Višeg suda Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, kojom je Radoje Zvicer (40) iz Kotora osuđen na jedinstvenu kaznu od dve godine i pet meseci zatvora zbog navođenja na overu neistinitog sadržaja i produženo krivično delo falsifikovanje isprave, saznaju "Novosti".

НОВОСТИ САЗНАЈУ: Звицеру 29 месеци робије

Foto: Printskrin

Ovo je, inače, prva pravosnažna presuda protiv Zvicera kome se u novosadskom sudu sudilo u odsustvu jer je u bekstvu i za njim je raspisana međunarodna Interpolova poternica u Beogradu, Podgorici, Kijevu i Budimpešti.

Prvookrivljenom Milenku Đukić, sada bivšem policajcu iz Temerina, koji je prvobitno bio osuđen na dve godine i tri meseca, kazna je, kako saznajemo, smanjena na dve godine. Njemu je ova kazna izrečena zbog zloupotrebe službenog položaja i navođenja na overu neistinitog sadražaja. Istom presudom, Đukiću je izrečena i mera zabrane obavljanja dužnosti policijskog službenika, kao i u svim državnim ustanovama, u trajanju od pet godina.

Obrazlažući presudu, sudija Ana Stamenić je kazala da je detaljnim i iscrpnim postupkom dokazano da je Đukić, kao policijski službenik počinio krivično delo koje mu se optužnim predlogom stavlja na teret i da je preko Jedinstvenog informacionog sistema (JIS) MUP-a proverio podatke za Slobodana Zeca, i dostavio ih Zviceru, a zatim je preko Dušana Popovića uradio mu i prijavu boravišta.

Prema njenim rečima, Đukiću je bilo dobro poznato da su Dušan Baltić i Radoje Zvicer, sa kojima je stupio u kontakt, osobe za koje se sumnja da se bave krivičnim delima, i umesto, kako je istakla, da se bavi gonjenjem i otkrivanjem krivičnih dela, učestvovao je u tome.

- Niste običan službenik, već policijski. To je otežavajuća okolnost. Korišćenje falsifikovanih ličnih dokumenata, ispostavilo se, učinili ste iz lične koristi. Sve dok se u redovima policije nalaze takvi policijski službenici, u ovoj državi neće biti ozbiljne borbe sa kriminalom – kazala je tada sudija Đukiću.

Zvicer je optužen da je uticao na policajca Đukića da mu pomogne i obezbedi dokumenta i lažno boravište u Novom Sadu kako bi dobio ličnu kartu i pasoš na ime Slobodana Zeca.

Sada bivši policajac je Zviceru, prema optužbi, omogućio da dođe do biometrijskih ličnih dokumenata sa kojima je ovaj više puta prelazio državnu granicu.

ODBRANA TRAŽILA OSLOBAĐANjE

Zvicerov branilac je u završnoj reči tražila oslobađajuću presudu za svog klijenta napominjući da nije dokazano da su 23. novembra 2015. godine Zvicer i Đukić zajedno ušli u policiju u Temerinu i naveli policijskog službenika na overu neistinitog sadržaja. Đukićev branilac je takođe istakao da smatra da navodi optužnog akta nisu dokazani i tražio da njegov branjenik bude oslobođen.

BONUS VIDEO: POSLE VESTI DA JE UBIJEN - Ćerka Radoja Zvicera postavila post na Instagramu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)