POČINJE SUĐENJE ALEKSANDRU JOVIČIĆU: Bivši predsednik Opštine Palilula treba da se izjasni o krivici

S. J. M.

05. 02. 2023. u 18:20

ODRŽAVANjEM pripremnog ročišta u Višem sudu u Beogradu u Odelenju za korupciju u utorak bi trebalo da počne suđenje bivšem predsedniku beogradske Opštine Palilula Aleksandru Jovičiću (35), optuženom da je počinio dva krivična dela trgovine uticajem u saizvršilaštvu, kojima je omogućavao "divlju gradnju" na teritoriji opštine kojom je upravljao.

ПОЧИЊЕ СУЂЕЊЕ АЛЕКСАНДРУ ЈОВИЧИЋУ: Бивши председник Општине Палилула треба да се изјасни о кривици

Foto Z. Jovanović

Osim Jovičića u ovom predmetu optuženo je još devetoro njegovih saradnika, među kojima su i službenici opštine i to osam zbog istog krivičnog dela, a jedan zbog zloupotrebe službenog položaja. Pre godinu i po dana u periodu nakon hapšenja osumnjičenih, još sedam građevinskih inspektora i dva investitora su priznala krivično delo i zaključili sporazume sa Višim tužilaštvom.

Pripremno ročište, koje treba da se održi u utorak, je zatvoreno za javnost, a na njemu okrivljeni treba da se kratko izjasne o krivici, da li je priznaju ili ne i da tužilaštvo i odbrana sudu predlože sve dokaze kojima raspolažu.

Jovičić je bio uhapšen 1. juna 2021. i u pritvoru je proveo dva meseca, nakon čega mu je određen kućni pritvor. On se sumnjiči da je od jula 2016. do novembra 2018. godine, uticao na odgovorno lice za inspekcijske poslove na opštini Palilula da dalje utiče na građevinske inspektore da zloupotrebom položaja omoguće izgradnju objekata bez građevinske dozvole, kao i da je od investitora potivpravno prisvojio 28,8 miliona dinara.

Svi optuženi se terete da su zloupotrebama omogućili zaštitu investitorima, kako im inspekcija Opštine Palilula ne bi srušila njihove nelegalno izgrađene objekte. Sumnja se da su u zapisnicima i rešenjima građevinske inspekcije unošeni neistiniti podaci u vezi sa objektima, koji su potom prosleđivani na legalizaciju.

Jovičić je član SNS od njenog osnivanja, bio je odbornik stranke u Skupštini Beograda, a kasnije i narodni poslanik do 2016. godine, kada je postao predsednik Opštine Palilula.Uhapšen je dok je bio na toj poslednjoj funkciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije