TUŽILAC TRAŽI PO 40 GODINA ZATVORA: U Apelacionom sudu u Beogradu započela sednica po žalbama na presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije 1999.

N. B.

06. 12. 2022. u 09:00

OD ubistva vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije prošle su 23 godine, a još nije okončan sudski postupak protiv četvorice okrivljenih, kojima se na teret stavlja da su umešani u ovaj zločin.

ТУЖИЛАЦ ТРАЖИ ПО 40 ГОДИНА ЗАТВОРА: У Апелационом суду у Београду започела седница по жалбама на пресуду за убиство Славка Ћурувије 1999.

Slavko Ćuruvija, Foto

Pre tačno godinu dana, pred Specijalnim sudom u Beogradu izrečena je druga po redu prvostepena presuda kojom su nekadašnji čelnici Resora državne bezbednosti Radomir Marković, Milan Radonjić i Ratko Romić, kao i nekadašnji pripadnik Službe Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, osuđeni na ukupno sto godina zatvora. Povodom ove presude juče je u Apelacionom sudu započela sednica, na kojoj će se razmatrati žalbe Tužilaštva i odbrane. Pošto je presuda u ovom slučaju već jednom obarana, apelacija će sada utvrditi da li će biti potrebe da oni otvaraju glavni pretres ili će možda potvrditi ili preinačiti prvostepenu odluku.

U zgradu apelacije juče su iz kućnog pritvora došli Radonjić i Romić, dok Marković, koji se nalazi na odsluženju zatvorske kazne od 40 godina, na koliko je osuđen u drugim slučajevima, nije doveden zbog zdravstvenih problema. Presudom, koja je sada "pod lupom" apelacije, Marković je osuđen na 30 godina zatvora, kao podstrekivač na teško ubistvo.

Radomir Marković, Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak, Foto AP/Ž. Knežević/Z. Jovanović/privatna arhiva

Ista kazna, ali zbog saizvršilaštva, izrečena je Radonjiću, dok su za isto delo Romić i Kurak osuđeni na po dve decenije robije. Ono što je ostalo nepoznato jeste ko je 11. aprila 1999. u jeku NATO bombardovanja pucao u Ćuruviju.

U obrazloženju prvostepene odluke sudija Snežana Jovanović je svojevremeno, između ostalog, istakla da je sud u ponovljenom postupku utvrdio da je nepoznata osoba pucala na Ćuruviju u haustoru zgrade u kojoj je živeo, i to u leđa, dok je sa njim u društvu bila njegova nevenčana supruga Branka Prpa. Prema tvrdnjama tužilaštva, to je učinio Kurak.

Tokom jučerašnje sednice, zamenik tužioca za organizovani kriminal Milenko Mandić predložio je sudijama apelacije da otvore glavni pretres i da utvrde tačno činjenično stanje. Zatražio je da se, nakon toga, svoj četvorici izrekne po 40 godina zatvora, jer "kazne izrečene prvostepenom presudom nisu adekvatne težini izvršenog zločina".

- Neosnovan je stav prvostepenog suda da je Đuruviju ubila nepoznata osoba, a da su optuženi pripremali teren - naveo je Mandić, dodajući da za tu tezu nema dokaza.

Apelacioni sud, Foto N. Skenderija

On se dotakao i svedočenja Branke Prpe, koja nije prepoznala Miroslava Kuraka kao napadača. Prema Mandićevom stavu, njena percepcija u "kritičnim trenucima nije mogla da bude dobra".

U optužnici se navodi da je motiv za ubistvo bilo Ćuruvijino istupanje u domaćoj i stranoj javnosti, kao i njegova kritika tadašnjeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i njegove supruge Mirjane Marković.

NEGIRALI

OD početka vođenja postupka, Marković, Radonjić i Romić negiraju dela koja im je Tužilaštvo stavilo na teret. Njihovi branioci, koji će danas dobiti reč, u svojim žalbama su predložili da Apelacioni sud donese oslobađajuće presude, jer, prema njihovim rečima, nema dokaza da su njihovi klijenti na bilo koji način umešani u Ćuruvijino ubistvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)