KAKO JE FUNKCIONISALA "SKAJ" APLIKACIJA Lalić: "Prvo je plaćanje išlo preko banke, a posle isključivo u bitkoinima"

N.B.-Z.U.

29. 11. 2022. u 11:14

- Prvi put sam "Skaj" dobio pre ubistva na šinama, dobio sam ga od Belivuka i posle ubistva sam ga uništio, rekao je Srđan Lalić u Specijalnom sudu u Beogradu, gde je nastavljeno njegovo svedočenje protiv optuženih Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

КАКО ЈЕ ФУНКЦИОНИСАЛА СКАЈ АПЛИКАЦИЈА Лалић: Прво је плаћање ишло преко банке, а после искључиво у биткоинима

Foto: Printksrin

- Posle sam 2018. uzeo drugi, kada sam postao i distributer. Takođe sam koristio i "eko čet", koji je bio najveća konkurencija "Skaju". Te dve aplikacije su mogle da razmenjuju poruke, ali je to kasnije zbog sigurnosti ukinuto. Krajem 2018. podneo sam zahtev da budem partner. Stupio sam u kontakt sa rukovodstvom "Skaja", razmenili smo pin kodove i komunicirali preko Skaja - naveo je Lalić.

Kada su postigli dogovor otvorio je firmu i, kako je naveo, u leto 2019. tu firmu je preneo na drugu osobu, jer im je trebala čista firma za registraciju kamiona kojima bi transportovali drogu.

- Čovek s kojim sam komunicirao Bin je rekao da u "Skaju" radi više od 70 ljudi i da imaju oko 800 saradnika. Dobio sam svoj portal koji je koristio za otvaranje novih naloga i gašenje. Kasnije sam dobio nalog za Skaj akademiju, na kojoj sam obučavao nove saradnike. Takođe sam dobio i šifru kojom sam u cilju promocije dovodio nove klijente, neke sam dobio i od "Skaj" menadžmenta koji su mi prosledili klijente. "Skaj" je podržavan u početku samo na "blekberi" telefonima, kasnije sa "nokiom" sa android sistemom, ali je to ukinuto 2019. godine, kasnije je bio "blekberi" sa android operativnim sistemom, ajfon i gugl piksel. Ja sam uglavnom prodavao ajfone. Instalacija se vršila tako što se uređaj apdejtuje na poslednju verziju, potom se resetuje i usmeri na Skaj server. Uređaj počinje da funkcioniše, server ima administraciju nad uređajem, posle se ručno podese aplikacije i naposletku se instalira "Skaj" - objasnio je sistem funkcionisanja Skaja.

Kakao je naveo svedok saradnik, svaki "Skaj" je imao korisničko ime, koje se moglo menjati u svakom trenutku.

- Poslednja stavka je stavljanje sim kartice, holandska KPM i koštala je 14 evra i američki TNT čija je cena bila 9 evra - detaljno je prvi put objasnio kako je "Skaj" funkcionisao.

Prodavao sam Zviceru, Živkoviću... plaćalo se u bitkoinima

- Uoči hapšenja sam imao 1250 aktivnih korisnika Skaja. U svom aparatu sam imao oko 400 kontakata. Prodavao sam i Zviceru, Živkoviću i drugim pripadnicima kavačkog klana. O svim prodajama koje sam ostvario vodio sam tabele. U njima su svi podaci, ko je poručio, platio, preuzeo uređaj. Takođe sam radio i promocije u okviru Skaj aplikacije. Išao sam u Francusku i Tursku, šireći svoju agentsku mrežu - rekao je Lalić.

- Prvo je plaćanje išlo preko banke, a posle isključivo u bitkoinima. Imao sam više izvora od kojih sam kupovao bitkoine. Uoči hapšenja sam bio oko 60.000 evra u pretplati na svom Skaj računu.

- Početkom 2020. sam video da mogu da vidim u kojoj zemlji se nalaze uređaji onih koji nisu u mojoj mreži. Živković mi je rekao da proverim za Kožara i Hodžića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZORAN MARJANOVIĆ STIGAO U VIŠI SUD U BEOGRADU: Došao u pratnji svojih branilaca, svedoče članovi njegove porodice