LALIĆEVO JEZIVO SVEDOČENJE: Kako je nastala tajna prostorija u Ritopeku? Zašto su mleli ljude, a ko je rasturao drogu - opisani užasi

Z.U.- N.B.

29. 11. 2022. u 09:14 >> 13:10

U SPECIJALNOM sudu u Beogradu danas je nastavljeno svedočenje Srđana Lalića protiv optuženih Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i ostalih optuženih za pripadnost njihovoj kriminalnoj grupi.

ЛАЛИЋЕВО ЈЕЗИВО СВЕДОЧЕЊЕ: Како је настала тајна просторија у Ритопеку? Зашто су млели људе, а ко је растурао дрогу - описани ужаси

Foto: Z. Jovanović

Završeno svedočenje

Svedočenje je završeno za danas, a sledeće je zakazano za 1. decembar.

Nastavljeno svedočenje, tužilac postavlja pitanja

Tužilac je upitao Lalića kada je doneo odluku da postane okrivljeni saradnik i šta ga je motivisalo.

- Sigurno ima godinu dana. Više faktora me motivisalo, jednim delom odnos kavačkog klana prema okrivljenima, a kontakt sam ostvario dopisom. Pisao sam molbu koju sam stavio u kovertu i tu je bila zamolnica Tužilaštvu - rekao je Lalić.

Na pitanje da li je neko vršio uticaj na njega, Lalić je rekao da niko nije.

Na pitanje u čemu se sastojalo opremanje stadiona, kaže da su to bili sistemi za obezbeđenje, video-nadzor, kontrola nadzora prolaska.

- Bašta je imala dva prolaza kolska, jednu stranu smo zatvorili, zavarili smo kapiju i stavili metalne ploče, kako bismo se zaštitili od probijanja kapije, a druga strana je ostavljena otvorena sa kolskom kapijom, koja se otvarala na daljinski i bila je pešačka staza, pokrivena kamerama. Režim ulaska je bio onaj ko dolazi kolima svirne, pogleda se kamera, a kada neko dolazi peške, zvoni na interfon ili osoba ima tag, elektronski ključ za otvaranje.

Često ste spominjali reči baza i bunker, na šta se to odnosilo, upitao je tužilac.

- Tako smo nazivali restoran, kuhinju i deo ispred restorana, tako smo ga zvali.

Na pitanje da li zna ko je ubio Gligorijevića, Lalić odgovara:

- Belivuk, udarcem sekirom o vrat, to mi je ispričao Belivuk, Miljković, kada sam došao u kuću posle ubistva. Ostalo je da se džakovi odnesu na reku. Ispričali su mi sve detalje događaja. Još su bili krvavi - kaže Lalić.

- Što se tiče ubistva Veličkovića i rasparčavanja tela, to sam tada prvi put video. Bili su tu Belivuk, Miloš Budimir, ja sam u poslednjoj fazi došao da pomognem. Oko mašine su bili Spasojević i Draganić. U komadanju su učestvovali Belivuk, Miloš Budimir, Nebojša Janković i ja sam pomogao, tako što pridržim nešto, zasečem. Ja nisam radio sa sekirom, to je radio Belivuk. Sa kuhinjskim noževima su prvo sekli, a posle su se kupovali pravi mesarski noževi.

Odgovarajući na pitanja Lalić je objasnio u kakvim kvarovima je bila mašina.

- Bilo je problema oko povezivanja i ožičavanja, na napon. U skrivenoj prostoriji je bila jedna tabla i tu je bilo nekih problema, da neće da se pokrene, ali se uvek to osposobi i do poslednjeg dana je bila u funkciji. Tu prostoriju nazivam skrivena jer se isprva ne primećuje da postoji prostorija u slučaju da uđe policija, da se ne vidi da iza zida ima prostorija. U jednom delu zida ima betonska ploča, koja kliza na šini i uvlači se zid. Potrebna je velika snaga da se pomeri zid. Police na zidu su maskirale ulaz u prostoriju.

Lalić je i pojasnio kako je mašina uneta u taj skriveni prostor neposredno pre ubistva Zdravka Radojevića.

- Neposredno pre ubistva Zdravka Radojevića, Dragojević je rastavio, veće delove koji nisu mogli da prođu je brusilicom razdvojio, a posle je nakon peskiranja sve sastavio u skrivenoj prostoriji. Janković i Bojan Hrvatin su mu pomagali.

Na pitanje kako su brisali video-zapise sa kamera stadiona, Lalić kaže da su Belivuk i Miljković organizovali da ode u prostoriju gde se vrši nadzor i da je tako izbrisao sve što je snimano na stadionu i u okolini.

Nadimci sa Skaj aplikacije

Tokom ispitivanja Lalić je otkrio koje nadimke su koristili na Skaj aplikacijama.

- Belivuk Soprano, Miljković Kratos, Draganić Boske, Karapandžić Salvatore... Hrvatin je bio Anakin, Spasojević je bio Topalović, Tešić je bio Fleš. Zvicer je bio Nikita, odnosno Nik, Mason. Bilo je slučajeva da dvoje ljudi imaju iste nik nejmove, onda su se oni razlikovali po slici.

Tajna prostorija

Na pitanje da li će dati prikaz tajne prostorije, kako izgleda, šta sledi kad se tajni prostor otvori, Lalić kaže:

- Otvor se nalazio u donjem desnom uglu na zidu kada se uđe u garažu, gde su police. Kada se prođe kroz otvor, tu je širina oko metar, tu su metalna vrata, kada se ona prođu, ulazi se u skrivenu prostoriju. Ona je širine 7-8 metara, a dužine 5. Ona je pravljena za uzgoj marihuane. Po sredini postoji kanal gde se slivala voda prilikom uzgoja marihuane, u desnom ćošku je ormar i u njemu je odlagano oružje. Bio je i jedan zeleni sanduk sa policijskim uniformama, lisicama, pancirima... Bila je jedna drvena barska stolica i ve-ce šolja. Po zidovima sa leve strane je 15 utičnica, a u jednoj niši, bliže zidu koji se graniči sa garažom, bile su elektroinstalacije. Na sredini sobe na plafonu je bilo nekoliko tiplova sa metalnim kukicama, na podu pločice, zidovi okrečeni u belu boju, neonske lampe na plafonu. Uvek je tu bilo i hirurških rukavica, varikine, sone kiseline, alata, traka, konopci... Mašina za mlevenje je bila kod niše sa elektrotablom. Ona je visine oko metar i po, širine osamdesetak santimetara i dužine oko 120 santimetara.

Tokom izlaganja Srđana Lalića, jedan od sudskih stražara je opomenuo Belivuka, koji je dizao ruke i burno protestovao zbog onoga što je govorio okrivljeni saradnik.

Kako su nastale fotografije sa žrtvama?

Na pitanje da li se fotografisao sa nekom od žrtava, Lalić kaže:

- Ja sam na fotografiji koju je snimio Budimir, sa Belivukom sam i slikamo se sa Veličkovićem, koji je tada bio živ - kaže Lalić i objašnjava zbog čega se slikao:

- Ja to nisam inicirao da bih mogao da objasnim. Miloš Budimir je fotografisao, pretpostavljam da bi fascinirao Miljkovića koji tu nije bio. Tako je, nažalost, nastala fotografija.

- To je rađeno da se zastraši suprotni klan, tako što će im biti poslate. Te fotografije su pokazivane i drugim licima, to je bio instrument širenja straha. Nekako je to došlo posle situacije kada je stigla informacija da su škaljarci nešto slično uradili, pa da im se pokaže da može i brutalnije.

On je objasnio da su fotografije suparničkom klanu slate putem Skaj aplikacije.

- Putem Skaja. Postoji komanda za povraćaj fotografije i kada se vidi da je primalac video fotografiju, ona se izbriše sa telefona primaoca. To je rađeno da se zaplaši, a da ne može da je sačuva.

Jezivo masakriranje: Belivuk sekirom odvajao glavu i stopala Veličkovića

Lalić je posvedočio i kako je izgledalo ubistvo Gorana Veličkovića Goksija i koliko je vremena trebalo za uklanjanje tela.

- Ja sam to prvi put video kod ubistva Gorana Veličkovića. Proces je bio vrlo jednostavan. Jedno lice, u ovoj situaciji Belivuk, baratao je sa sekirom, odvajao glavu, stopala. Dvoje su pomagali, velikim nožem prave kao vođice po telu, kako bi moglo lakše da se odvoji sekirom i tako se usitnjavaju udovi. Organi se odlažu u odvojeni džak, sa sekirom se usitnjava torzo i na kraju i glava. Pre toga se nožem skida koža sa glave kako ne bi kosa pravila zastoj u mašini i svi ti usitnjeni delovi koji budu veličine 20 sa 20 santimetara otprilike budu odloženi u tri plastične kade i to se provlači kroz mašinu i melje. Sadržaj se odlaže u providne PVC džakove, a zatim u druge džakove - ispričao je Lalić.

Lalić je potom opisao kako je izgledao postupak bacanja džakova sa telima.

- Uvek smo kretali kolima, onda bismo stali na jednom delu puta, pola sata hoda do reke i tu je bilo jedno mesto gde može plitko da se uđe u reku, zatim bi se džak pocepao skalpelom i sadržaj bi bio prosut. U tom delu je reka malo brža. Onaj ko ulazi u reku bi bio vezan konopcem, a drugi bi ga držao. Odeću ubijenih bi palili.

Na pitanje šta podrazumeva čišćenje prostorija i uklanjanje tragova, Lalić kaže:

- Pri svakom ubistvu se stavljala nova folija u cilju zaštite prostorije. Prilikom nekih ubistava su ostali tragovi na zidu. Kada bi se završilo sa usitnjavanjem tela, svi najloni bi se stavljali u džak, a zatim bi se crevom ispirao pod prostorije, preko slivnika bi se stavljala mrežica, kako bi se nešto krupno što nije uklonjeno zadržalo tu, da se ne zaglavi. Posle bi se posipala sona kiselina i varikina. Delovi mašine bi se prvo ispirali vodom, pa potapali u varikinu i kiselinu i tako bi se uklanjali DNK tragovi. Kada bi se sve završilo, napuštala bi se prostorija.

"Nema tela, nema dela"

Na pitanje da li se među njima pominjala fraza "nema tela, nema dela", Lalić potvrdno odgovara.

- Ja sam iz razgovora sa vođom grupe, zašto se to radi i o tome da verovatno postoji lakši način da se ubije čovek i skloni telo, Miljković je rekao da kada ga nema onda ne može da se pokrene krivični postupak. Sigurno je bilo mnogo lakših modaliteta, ali zato je ovo sve rađeno.

Razlog zbog kog su posebno bili brutalni prema Lazaru Vukićeviću

Na pitanje da li je među njima bilo reči da se prema Lazaru Vukićeviću bude posebno surovo, Lalić potvrdno odgovara.

- Posebno smo bili brutalni prema njemu, jer smo mislili da je on pucao na Miloša Budimira, a takođe su nam i Veljko i Marko davali direktivu, iz Crne Gore dok su bili tamo, preko Skaj aplikacije. Belivuk je dodao Vukićevića na Skaj nalog i pitao ga zašto radi na njegovom ubistvu kad mu nije naneo štetu.

- Tokom ispitivanja Vukićevića, čemu sam ja prisustvovao, puštane su mu poruke Veljka i Marka. Oni su likovali nad njegovom otmicom. Puštane su mu njihove glasovne poruke. Govorili su mu videćeš kako ćeš da prođeš, patićeš, poželećeš da umreš... Ja sam udarao Vukićevića kablom i posle smo ga polivali po telu, desetak santimetara od nosa i usta kako bismo mu onemogućili disanje, kako bismo doprli do njega u ispitivanju. Jako se malo informacija izvuklo od njega, delovao je kao da ne razume, sve vreme mu je glava krvarila. Imao je otvorene rane na prstima i šaci.

Seksualno zlostavljanje I. S.

Lalić je ispričao da se govorilo o seksualnom zlostavljanju I. S., ali da ne zna do kraja šta se desilo sa tim:

- Pričalo se da će biti nekog zlostavljanja, ali više je to bilo pričano sa podsmehom, pa stvarno ne znam da li je nešto i bilo - kaže Lalić i dodaje: - Oštećeni I. S. kada sam ja ušao u restoran nije bio vezan, sedeo je u separeu, ispred njega je bila skoro prazna čaša u kojoj je bila zamućena tečnost, navodno su mu stavili kokain u vodu da bi pričao, što je meni bilo besmisleno. Govorili su da je tu već tri noći, da špijunira, ali meni nije tako nikada delovao, nije mi bio kapacitet za to. On je imao jednu upadljivu povredu na licu, ja sam ga nekoliko puta udario po nogama, ali nam je rečeno da su ga mlađi grobari tukli, da su čuli kako špijunira za nekoga. On je potvrdio njihovu priču, ali kada sam mu rekao da da širu sliku, on to nije mogao, nije mogao dalje od tih nekoliko rečenica.

Prodaja droge na stadionu

Lalić je opisao kako je izgledala prodaja droge i gde se ona čuvala:

- Uglavnom se naprave porudžbine i odredi se jedan dan da se ona razdeli. Droga se doveze na stadion, krije se u kuhinji i iza kuhinje, gde je bilo dosta nekih starih stvari. Bilo je dosta elemenata gde bi mogla da se sakrije. Kako ko dođe na stadion on dođe po svoj deo. U kuhinji smo pravili i spid. Tu je stajala i sumporna kiselina, alkohol, čist kofein, kese, vage za merenje. Kokain je bio dopreman i gledalo se da se on razdeli isti dan. Donošena je i marihuana, ali retko kad je ona na stadionu razmenjivana, obično je dopremana na adresu.

- Za prodaju kokaina bili zaduženi Marko i Veljko. Svi koji su radili u obezbeđenju splavova bili su uključeni u prodaju droge.

Pitanje sudije

Na pitanje sudije kakva je bila hijerarhija u grupi, Lalić je poređao sledeći redosled: Veljko, Marko kao vođe, braća Budimir, ja, Spasojević, Hrvatin.

Takođe, sudija je pitao kako je došlo do toga da se napravi prostor u Ritopeku, na šta je Lalić odgovorio:

- Slike iz skrivene prostorije razmenjujemo dok sam ja bio u inostranstvu i tu je prvo bila prostorija za uzgoj marihuane. Prethodna ubistva su vršene kao oružane likvidacije. Miljković je osmislio da se ubistva posle vrše na način na koji su vršena. On je bio mozak za sve te operacije, za sva ta ubistva, od početka do kraja.

Pauza od pola sata

Nakon što je Lalić ispričao o Skaj aplikaciji, usledila je pauza od pola sata.

Skaj aplikaciju koristili i za ubistvo na šinama

Lalić je počeo svedočenje o Skaj aplikaciji, te ispričao da je sve dobio od Belivuka.

- Što se tiče Skaj aplikacije, prvi put sam je koristio 2017, od Belivuka sam dobio na poklon, a posle ubistva na šinama sam taj nalog uništio. Od 2018. sam koristio drugi nalog, koji sam imao do hapšenja. Kad sam 2018. postao distributer, preneo sam ga u svoju distributersku mrežu - rekao je Lalić.

Lalić je ispričao da je grupa planirala ubistva Luke Perenčevića i Dejana Savića. Nebojši Jankoviću je kavački klan isplatio 100.000 evra za ubistvo u Crnoj Gori.

- Pošto sam postao distributer za Skaj aplikaciju, dobio sam pristup sopstvenom portalu, kojim su pravljeni nalozi. Otvorio sam i veb-stranicu, koja je bila prevedena na osam jezika i tako sam privukao određeni broj klijenata. Deo klijenata sam dobio i od Skaj menadžmenta - kaže Lalić.

Lalić detaljno govori o načinu na koji funkcioniše Skaj aplikacija i kako je naručivao kartice. Takođe, govori i o prodaji aplikacije i po kojoj ceni su se kretale kartice.

- Uoči hapšenja sam imao 1250 aktivnih korisnika Skaja. U svom aparatu sam imao oko 400 kontakata. Prodavao sam i Zviceru, Živkoviću i drugim pripadnicima kavačkog klana. O svim prodajama koje sam ostvario vodio sam tabele. U njima su svi podaci, ko je poručio, platio, preuzeo uređaj. Takođe sam radio i promocije u okviru Skaj aplikacije. Išao sam u Francusku i Tursku, šireći svoju agentsku mrežu - rekao je Lalić. - Prvo je plaćanje išlo preko banke, a posle isključivo u bitkoinima. Imao sam više izvora od kojih sam kupovao bitkoine. Uoči hapšenja sam bio oko 60.000 evra u pretplati na svom Skaj računu.

Lalić je ispričao da mu je Živković obećao kilogram kokaina kao nagradu što je locirao Alena Kožara i Damira Hadžića koji su ubijeni na Krfu, ali da mu tu drogu nikada nije dao.

- Početkom 2020. sam video da mogu da vidim u kojoj zemlji se nalaze uređaji onih koji nisu u mojoj mreži. Živković mi je rekao da proverim za Kožara i Hodžića.

 

Od škaljaraca dobili 700.000 evra

Za pult za svedočenje je pristupio okrivljeni saradnik Srđan Lalić. Naveo je da je prošli put propustio da govori o otmici I. S. koji je prema optužnici žrtva silovanja. Pojedini advokati su se pobunili zbog ovoga, ali je sudija kazala da bi ona sigurno u nastavku postupka Laliću postavila pitanja vezano za taj deo optužnice. Marko Miljković je tražio reč i rekao da je prošli put Lalić govorio po tezama i da je između ostalog pričao o slučaju I. S., ali da nije pričao o otmici. Međutim, sudija je rekla Laliću da govori o tom događaju.

- Zatekao sam I. S. u separeu unutar restorana na stadionu, ali nije bio vezan. Rečeno je da je špijunirao oko stadiona, da su ga mlađi navijači već pretukli i da je na stadionu već neko vreme. Otišao sam da proverim priču. Razgovarao sam sa I. S., on je ponavljao kako je plaćen hiljadu dinara da špijunira, ali bio je neuverljiv, nije bio kapacitet za to. Bilo je priče i o nekom seksualnom zlostavljanju, ali nisam baš siguran u to, da li je to bilo ili kao neka šala. Znam da mu je u vodu sipan kokain, da je bio pod dejstvom droga. Sugerisao sam da treba da ga puste, da se dogovori sa njim da ne prijavi policiji. On je posle pušten - ispričao je Lalić.

- Pomenuo bih da sam u leto 2020. sa Bojanom Hrvatinom, Markom Budimirom i još nekima, preuzeo na Novom Beogradu 700.000 evra od pripadnika škaljarskog klana. Taj novac smo odneli u jednu menjačnicu na Dorćolu, a prilikom otmice Mileta Radulovića rečeno je da je taj novac odnet kao avans za njegovo ubistvo - rekao je Lalić.

- Jednom prilikom sam 2020. godine bio da pogledam neki automobil sa štekom, i tada mi je Belivuk pisao, tražio je da jednom kontaktu prebacim kilogram kokaina. Po tu drogu došao je jedan Albanac - navodi Lalić i dodaje:

- Za učešće u "ratu" pripadnicima grupe isplaćivane su nagrade, mislim za zasluge u ratu između kavača i škaljara. Ja sam jednom dobio pet, drugi put deset hiljada evra.

- Kupio sam sa pojedinima plac kod Pančevačkog mosta, plac se vodio na oca braće Budimir. Dejan Lazarević, advokat, tokom mog boravka u pritvoru instruirao me je da cimera sa kojim sam boravio, da ga nagovorim da lažno svedoči u ovom predmetu, da optuži tužioce Babića i Ivanića da su Spasojeviću pripremali neke papire iz kojih mora da nauči, da su mu pretili i ucenjivali.

Advokati odbrane tražili da Lalić ne priča o Skaj komunikaciji

Jedan od advokata je rekao da Lalić danas ne može da govori o Skaj komunikaciji, kako je to najavio na prethodnom pretresu. Tražio je da se to zabrani, jer nema odluke veća da se ta komunikacija izvodi kao dokaz.

Na to je zamenik tužioca istakao da je Skaj komunikacija očito trn u oku odbrane.

- Skaj komunikacija je korišćena u komunikaciji. Ako okrivljeni saradnik priča o toj komunikaciji, priča o krivičnim delima. Dokazi o tim krivičnoim delima su u toj komunikaciji, kako su izvršena krivična dela, uklanjanje tela. Zabranjivanje da Lalić priča o komunikaciji je zabranjivanje da priča o tim krivičnim delima. Mi se protivimo zabrani da Lalić priča o Skaj komunikaciji - naveo je tužilac.

Počeo pretres, obratili se Miljković i advokat odbrane

Nakon što je konstatovala da su prisutni svi optuženi, njihovi advokati, kao i dvojica zamenika tužioca za organizovani kriminal, sudija Vinka Beraha Nikačević je i zvanično saopštila da su odbijeni predlozi Miljkovićevog branioca, advokata Vladimira Petrovića za izuzeće svih tužilaca u hijerarhiji, od zamenika TOK, do republičkog javnog tužioca.

Za reč se javlja advokat Petrović, koji navodi da se samo nastavlja praksa da se bitno narušavaju prava okrivljenih.

- Ako se nastavi sa kršenjem prava na pravično suđenje, želim da obavestim javnost da će se suditi u praznoj sudnici. Poligraf koji smo tražili sada niko ne pominje - rekao je Petrović.

Za reč se javio Marko Miljković.

- Vi, sudija, niste izvršili uvid u teze koje je Srđan Lalić napravio. Sudija, vi ste rekli kad je Belivuk davao odbranu da nećete koristiti zapisnik koji je Bojan Hrvatin, sada okrivljeni saradnik, davao kao osumnjičeni. U nekim delovima je rekao da ostaje pri iskazima koje je dao u svojstvu osumnjičenog.

Dovedeni optuženi

U zgradu Specijalnog suda u Beogradu dovedeni su optuženi Veljko Belivuk, Marko Miljković i ostali optuženi za pripadnost njihovoj kriminalnoj grupi, koji se nalaze u pritvoru.

Pred većem, kojem predsedava sudija Vinka Beraha Nikačević, trebalo bi da se nađe okrivljeni saradnik Srđan Lalić, kako bi nastavio sa svojim svedočenjem.

Prethodni glavni pretres je odložen jer je Miljkovićev branilac, advokat Vladimir Petrović tražio izuzeće svih tužilaca u hijerarhiji, što je odbijeno.

Slike ispred suda gde se nastavlja suđenje Belivuku i Miljkoviću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

SOČNO TELEĆE PEČENJE U RERNI: Po receptu najiskusnijih kuvara - tajna je u brašnu