"STRAŽAR" PAJE JOVANOVIĆA ČEKA NA ODLUKU SUDA: Postupak protiv Nikole Kovačevića zbog neprijavljivanja slike prilikom ulaska u zemlju

S. J. M.

26. 11. 2022. u 12:00

SLUČAJ "Stražar" i postupak koji se zbog neprijavljivanja na carini ovog umetničkog dela Paje Jovanovića vodi protiv Nikole Kovačevića, bivšeg sekretara Grada Beograda za stambeno-komunalne poslove, u Prekršajnom sudu u Beogradu mogao bi uskoro da dobije epilog.

СТРАЖАР ПАЈЕ ЈОВАНОВИЋА ЧЕКА НА ОДЛУКУ СУДА: Поступак против Николе Ковачевића због непријављивања слике приликом уласка у земљу

Umetnina zaplenjena na aerodromu "Nikola Tesla", Foto Tanjug, Ministarstvo finansija,Uprava carina

Praktično je sve završeno, saslušani su svedoci i Kovačević, sudu je dostavljena potrebna dokumentacija i samo se čeka konačna odluka da li je bivši sekretar načinio prekršaj ili nije i da li će mu biti oduzeta slika i ponuđena Muzeju Grada ili vraćena.

U zahtevu za pokretanje prekršajnog postupka, koji je podnela Uprava carina, navedeno je da je Kovačević sa tom slikom u ramu dimenzija 79 sa 56 centimetara, u vrednosti od 110.000 evra, 15. jula 2021. godine na aerodromu "Nikla Tesla" ušao u zeleni kontrolni prolaz, čime se deklarisao da nema robu za carinjenje. Kontrolom njegovog prtljaga pronađena je umetnička slika "Stražar". Uz nju je bio i račun da je kupljena 8. juna 2021. u Beču za 141.400 evra - 110.000 evra je koštala slika bez PDV, jer se u Austriji na to ne plaća, 27.500 evra su bile usluge aukcijske kuće sa PDV od 4.583 evra, koji se vraća, 3.800 evra za autorska prava i 100 evra bankarske usluge.

Kod Kovačevića je tada pronađeno i 15.500 evra, pa mu je 5.500 evra oduzeto, jer je to preko 10.000 evra koliko je dozvoljeno da se unese bez prijave.

Nikola Kovačević, Foto Fejsbuk

U Prekršajnom sudu su saslušana dvojica carinika koji su ispričali da je prvi Kovačevića pitao da li ima neku robu za prijavu i da je on odgovorio da nema. Zatim ga je drugi carinik pitao šta je u velikoj beloj kesi, koju je držao u ruci i da li je to venčanica, a Kovačević je odgovorio: "Nešto slično."

- Zahtevao sam da nam pokaže šta je u kesi i on je tada rekao - slika Paje Jovanovića - naveo je svedok carinik.

- Prilikom kontrole Kovačević je rekao da ako postoji bilo kakav problem, da će on kontaktirati sa prijateljem iz BIA, da je on pravnik i da zna svoja prava, a ja sam mu odgovorio da ja moram da obavestim BIA, jer je to pravilo postupanja i to sam i učinio.

Oni su kazali da je Kovačević tokom te kontrole rekao da je slika originalna i da ju je kupila njegova supruga u aukcijskoj kući u Austriji, a da je on imao ovlašćenje da je preuzme, koje je i pokazao carinicima.

Kovačević se nekoliko puta nije odazvao pozivu za saslušanje, pa je sud policiji izdavao naredbu za njegovo dovođenje. Policija ga je više puta tražila, ali ga nije našla kod kuće. Na kraju je Kovačević došao u martu ove godine da da iskaz.

On je rekao da se sa slikom, koja je bila u zaštitnom omotu i kesi sa logom aukcijske kuće, kako je i dobio od njih za transport, uputio ka crvenom kontrolnom prolazu, gde nije bilo nikoga. Malo je sačekao, pa je onda otišao do zelenog prolaza gde su bila dva carinika.

- Rekao sam da imam kulturno dobro, koje vraćam u zemlju, a carinik mi je rekao da stavim na skener. Pitao me da li je ulje na platnu, odgovorio sam da jeste i tada mi je rekao da sam u carinskom prekršaju. Burno sam odreagovao, jer sam se osetio prevarenim. Lepo sam pitao šta da radim, rekao da imam kulturno dobro, a na njega se ne plaća carina - ispričao je u sudu Kovačević i tražio da se pribave snimci sa aerodroma i da se vidi kuda se i kako tad kretao.

Posle njegovog objašnjenja, ponovo su saslušani svedoci carinici, koji su tvrdili da se Kovačević direktno uputio na zeleni prolaz, gde jasno piše "ništa za prijaviti" i da nijednog trenutka nije krenuo ka crvenom:

- Pitao sam ga zašto nije otišao na crveni prolaz da prijavi sliku, a on je odgovorio da nema potrebe, da ju je kupio za Grad Beograd, da će da im je pokloni, da je on gradski sekretar i da slika ne podleže carinjenju, pa nema potrebe da je prijavi.

NEMA SNIMAKA SA AERODROMA

POSLE saslušanja Kovačevića, Prekršajni sud je tražio od Uprave carina snimak sa aerodroma u vreme kad je Kovačević doleteo avionom iz Beča, da se vidi kuda se kretao i da li je bio na crvenom kontrolnom prolazu. Uprava carina im je poslala dopis da ih je Aerodrom obavestio da u arhivi iz tehničkih razloga nemaju sačuvane video-zapise od tog 15. jula 2021.

Slika je, inače, privremeno oduzeta do završetka prekršajnog postupka i čuva se u trezoru Narodne banke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda