NOVO PSIHIJATRIJSKO VEŠTAČENJE: Majka čije je dete stradalo od opekotina sposobna da prati suđenje

Novosti Onlajn

13. 10. 2022. u 13:53

OBDUKCIJA je pokazala da je trogodišnjak zadobio bezuslovno smrtonosne povrede jer je imao duboke opekotine na preko 90 odsto tela. Nalaz patologa doveo je u sumnju navode da je dečak bio živ još nekoliko sati nakon povređivanja

НОВО ПСИХИЈАТРИЈСКО ВЕШТАЧЕЊЕ: Мајка чије је дете страдало од опекотина способна да прати суђење

Foto: Privatna arhiva

Novo psihijatrijsko veštačenje Nišlijke Tamare S. (32), čiji je trogodišnji sin G. S. pod još nerazjašnjenim okolnostima preminuo 28. januara ove godine, pokazalo je da je sposobna da prati tok sudskog postupka.

Protiv nje je podneta krivična prijava za zlostavljanje i zapuštanje maloletnog lica, a prvim veštačenjem, koje je po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva obavljeno aprila ove godine, ustanovljeno je da je privremeno procesno nesposobna. Sredinom prošlog meseca obavljena je nova psihijatrijska procena koja je pokazala da joj se ipak može suditi.

- Psihijatrijsko veštačenje osumnjičene, koje je obavljeno u Psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici stiglo je u Osnovno javno tužilaštvo. Ustanovljeno je da je ona sposobna da prati tok sudskog postupka. To znači da će dokazni postupak za delo za koje se tereti biti nastavljen, nakon čega će biti doneta javnotužilačka odluka – saopštila je Olivera Mladenović, portparolka Osnovnog javnog tužilaštva.

Trogodišnjak je preminuo u stanu svoje bake D. T. u ulici Nova železnička kolonija nakon što se, kako su njih dve tada kazale ekipi Hitne pomoći a zatim i policiji, popario vrelom vodom iz tuša. One su tada objasnile da je mališan izmakao njihovoj pažnji dok su hranile i oblačile ostalo dvoje dece T. S. Tvrdile su da je dečak nakon povređivanja bio živ te da su ga namazale mašću za opekotine, a da su primetile da ne diše tek oko tri sata ujutro. Međutim, na saslušanju pred Osnovnim javnim tužilaštvom T. S. se branila ćutanjem, a njena majka, protiv koje je takođe podneta krivična prijava za isto delo u redovnom postupku, promenila je prvobitnu izjavu. Tvrdila je da ni ona ni T. S. nisu bile prisutne u vreme povređivanja trogodišnjaka, odnosno da su u to vreme bile u Centru za socijalni rad. Prema navodima D. T., njena jedanaestogodišnja ćerka je bila ta koja je kupala mališane i G. S. poparila vrelom vodom. Njene navode potvrdila je i jedanaestogodišnjakinja koja ima status posebno osetljivog svedoka.

- Obdukcija je pokazala da je trogodišnjak zadobio bezuslovno smrtonosne povrede jer je imao duboke opekotine na preko 90 odsto tela. Nalaz patologa doveo je u sumnju navode da je dečak bio živ još nekoliko sati nakon povređivanja.

Tamarin branilac, advokat Miroslav Ristić predočio je da ovaj nalaz ne prejudicira krivičnu odgovornost njegove klijentkinje.

- Ustanovljeno je da je ona prilikom kritičnog događaja bila bitno smanjeno uračunljiva. Novo psihijatrijsko veštačenje znači samo da je procesno sposobna, da može da angažuje advokata, da učestvuje u postupku ali ne i da je krivično odgovorna – pojasnio je Ristić.

Krivični zakonik za delo za koje se T. S. tereti predviđa kaznu zatvora do tri godine. Međutim, ukoliko se ustanovi da je bila neuračunljiva u vreme izvršenja krivičnog dela, izreći će joj se mera bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO:

NASTRADALE ŽENE BILE SU UPETLjANE U SAJLE OD MOSTA: Ronilac o spasavanju ljudi iz Zapadne Morave

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili