DANAS POČELO SUĐENJE MILANU STEVANOVIĆU: Bivši direktor niškog Gerontološkog centra optužen za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi

J.Ć.

30. 09. 2022. u 12:30

U NIŠU je danas počelo suđenje bivšem direktoru niškog Gerontološkog centra Milanu Stevanoviću, optuženom za teško krivično delo protiv zdravlja ljudi.

ДАНАС ПОЧЕЛО СУЂЕЊЕ МИЛАНУ СТЕВАНОВИЋУ: Бивши директор нишког Геронтолошког центра оптужен за тешко кривично дело против здравља људи

Foto: J.Ć.

On je upravljao tom ustanovom u jeku pandemije korone, kada je otkriven veliki broj neprijavljenih zaraženih korisnika.

Pripremno ročište bilo je zatvoreno za javnost, a advokat optuženog rekao je nakon toga da je zadatak Višeg suda da rasvetli događaje. 

- Ovde mora da se vidi kakva je to bila odgovornost i neodgovornosti i da li se može na pleća jednog čoveka staviti sve ono što se desilo u uslovima jednog opšteg haosa u kome su se našle i zdravstvene i ustanove socijalne zaštite. Danas je pripremni pretres, utvrđen redosled dokaza, mi smo ukazali na procesne nedostatke, ne možemo da dozvolimo da se sav taj haos koji je vladao u to vreme legalizuje kroz svojevrstan lov na veštice u ovom predmetu, u tom smislu smo predložili važne dokaze, istakli važne pretprocesne prigovore koje sud nije uzeo u obzir; prigovor da je optužnica četiri puta ukidana i delovi optužnice odbačeni. Insistirali smo da se po takvoj optužnici ne može postupati, tražili smo da sud donese odluku o obustavi postupka u tom delu, za šta postoje odluke krivičnog veća Višeg suda u Nišu. Utvrđen je spisak svedoka i nekih drugih pismenih dokaza koji treba da budu izvedeni. Suđenje je zakazano za 4. novembar, kada će prva grupa svedoka biti saslušana. Ne postoje fascinantni dokazi koje će odbrana iznositi, najveći argument odbrane je da se utvrdi šta se stvarno dešavalo, ko je imao kakve nadležnosti i da vidimo da li je optuženi preduzimao ili nije preduzimao radnje koje je imao obavezu da preduzme. Problemsko polje orgomnih razmera biće dokazivanje uzročno-posledične veze kako je virus korona ušao u gerontološki centar. Tu će tužilaštvo imati ogromne probleme da to dokaže, pogotovo imajući u vidu zvanični stav SZO da se virus prenosi i aerosolnim putem, uzrok smrti utvrđen bez obdukcije, zdravstvenih kartona korisnika gerontološkog centra, samih otpusnih lista. To je veliki problem. Sa velikim očekivanjem čekamo saslušanje veštaka Zavoda za sudsku medicinu - rekao je advokat Goran Đorđević.

BONUS VIDEO:

Junak spasao Skoplje od novih žrtava - Ko je bio Maksim koji je prvi podvižnik Večernjih novosti

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a