AGROBANKA I DALJE ČEKA NA SUDSKI EPILOG: Posle 17 meseci od presude za navodne malverzacije sa dodeljivanjem kredita, predmet u apelaciji

N. B.

27. 09. 2022. u 13:04

OD pokretanja postupka zbog sumnje u malverzacije prilikom dodeljivanja kredita Agrobanke prošlo je deset godina, a slučaj ni posle toliko vremena nije dobio sudski epilog.

АГРОБАНКА И ДАЉЕ ЧЕКА НА СУДСКИ ЕПИЛОГ: После 17 месеци од пресуде за наводне малверзације са додељивањем кредита, предмет у апелацији

Predmet najverovatnije neće biti razmatran pre jeseni, Foto A. Stanković

Prvostepena presuda doneta je u februaru prošle godine, a tek krajem jula je, kako saznajemo, predmet stigao u beogradsku Apelaciju, pred kojom će se odlučivati o žalbama na odluku Specijalnog suda, gde je vođen proces. S obzirom na obimnost spisa, pretpostavka je da sednica neće biti zakazana pre sredine jeseni.

Prema nezvaničnim saznanjima, razlog što je tek posle 17 meseci predmet stigao u Apelacioni sud jeste činjenica da je obrazloženje prvostepene presude pisano godinu dana. Nakon toga ono je prosleđeno strankama u postupku, koje imaju pravo žalbe, i kad su žalbe stigle, celokupni spisi predmeta su predati Apelacionom sudu.

Prvostepenom presudom desetoro optuženih je osuđeno na ukupno 23 godine zatvora. Kako je svojevremeno saopšteno, na tri godine i osam meseci osuđen je Slavoljub Korićanac, a na četiri meseca manje Bojan Zarić. Kazna od dve godine i sedam meseci zatvora izrečena je Dragomiru Jovanoviću, dok su na po dve godine i četiri meseca osuđeni Predrag Vučković i Branislav Pešić. Peđi Mališanoviću i Spasoju Tuševljaku izrečena je kazna od po 26 meseci zatvora. Duško Sekulić i Bojan Simonović osuđeni su na po godinu i devet meseci, dok je godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor izrečeno za Zvezdana Damjanovića.

Svi osim Damjanovića osuđeni su zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, dok je on osuđen zbog pomaganja u izvršenju ovog krivičnog dela.

Tužilaštvo je tvrdilo da su optuženi od početka 2006. pa do kraja 2011. protivno Zakonu o bankama i internim propisima i procedurama u Agrobanci odobravali kredite, bankarske garancije, davali menice i otpisivali dospele obaveze preduzeća, klijenata banke. Odobreni krediti, navodno, nisu vraćeni, a izdate bankarske garancije i avalirane menice pale su na teret Agrobanke. Na taj način banka je, tvrdi se, oštećena za više desetina miliona evra.

KASA PREMINUO

MEĐU optuženima je bio i Jožef Kasa, nekadašnji potpredsednik Vlade, gradonačelnik Subotice, ali i bivši direktor subotičke filijale Agrobanke. Njemu se na teret stavljalo da je zloupotrebio položaj prilikom odobravanja kredita ove banke, što je on negirao tokom suđenja. Međutim, postupak protiv njega je prekinut nakon što je u februaru 2016. godine preminuo.

Foto Tanjug

ANTONIĆ VAN PRESUDE

ISTRAGA je pokrenuta u avgustu 2012. godine kada je, između ostalih, uhapšen nekadašnji predsednik Izvršnog odbora Agrobanke Dušan Antonić (na slici). Međutim, on nije obuhvaćen prvostepenom presudom, jer je u odnosu na njega razdvojen postupak zbog procesne nesposobnosti za suđenje, zato što mu je tokom suđenja bilo narušeno zdravstveno stanje, pošto je zadobio povredu glave koja je dovela do izliva krvi u mozak.

Kako saznajemo, u međuvremenu je rađeno novo zdravstveno veštačenje kojim je utvrđeno da je sposoban da prati proces i protiv njega je u toku suđenje. Antonić je, inače, negirao sve optužbe na početku procesa, ističući da je sa saradnicima radio stručno i odgovorno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)