NISAM JA TA DIJANA IZ BELIVUKOVE KOMUNIKACIJE: Šta je predočeno na suđenju bivšoj državnoj sekretarki MUP Srbije (FOTO)

N. B.

06. 09. 2022. u 05:00

UVIDOM u pisanu dokumentaciju, juče je pred Specijalnim sudom u Beogradu nastavljeno suđenje Dijani Hrkalović, bivšoj državnoj sekretarki MUP Srbije, optuženoj za trgovinu uticajem. Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da je ona iskorišćavanjem položaja kočila pojedine istrage i procesuiranje nekih osumnjičenih.

НИСАМ ЈА ТА ДИЈАНА ИЗ БЕЛИВУКОВЕ КОМУНИКАЦИЈЕ: Шта је предочено на суђењу бившој државној секретарки МУП Србије (ФОТО)

Foto: P. Milošević

Pored Hrkalovićeve, na optuženičkoj klupi su i Dejan Milenković, nekadašnji načelnik Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije i Milorad Šušnjić, bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad. Njima se na teret stavlja zloupotreba službenog položaja.

Foto: P. Milošević

U juče prikazanoj dokumentaciji našla su se rešenja o raspoređivanju na radna mesta, kao i potvrde o privremeno oduzetim predmetima. Između ostalog, predočeni su i transkripti komunikacije između Veljka Belivuka sa još jednom osobom, u kojoj oni pominju osobu na slovo "D" i izvesnu "Dijanu".

- Osporavam da sam ja ta osoba - navela je Hrkalovićeva kada je sudija pozvala za govornicu, kako bi se izjasnila o ovom dokazu. - Nema šta da se izjašnjavam. Isto tako se pominje i ministar i Nebojša.

Milenkovićev branilac, advokat Đorđe Kalanj je vezano za ovaj dokaz istakao da se u pomenutoj komunikaciji nigde ne spominje njegov klijent, dodajući da je "to veoma značajno, jer se tako utvrđuje da Milenković nema nikakve veze sa onim što navodi tužilaštvo".

Vladimir Đukanović, branilac Dijane Hrkalović, naveo je da se nigde u dokazima ne spominje da je njegova klijentkinja naredila da se nešto izbriše, iseče, ne dostavi nadležnima.

Foto M. Anđela

- Suština je da Tužilaštvo mora da dokaže da je ona nekome nešto naredila, a nigde se ne pominju takvi postupci - rekao je Đukanović.

Nakon što je izvršen uvid u izveštaj MUP o pregledu i analizi službenog rokovnika Dejana Milenkovića, Đukanović je naveo da ovaj nigde nije napisao da mu je Hrkalovićeva nešto naredila, osim na jednom mestu gde je napisano da ona zahteva određenu koordinaciju:

- Nemoguće je da mu je ona bilo šta naredila, a da on to ne zabeleži. Nemoguće je da neko nekome nešto usmeno naredi.

Sam Milenković je juče istakao da je rokovnik, koji ima 29 strana, prikaz njegove komunikacije sa ostalim načelnicima, tvrdeći da nikada nije komunicirao sa bilo kojom osobom iz kriminogene sredine.

- Nikada nisam bio u komunikaciji ni sa kim iz kriminogenog miljea, za razliku od nekih drugih policijskih činovnika, od kojih neki i dalje rade u policiji - kazao je Milenković. - O svemu sam vodio evidenciju i to može da se vidi iz rokovnika. U njemu se mogu naći sve naredbe, sve što su nadležni tražili od nas, kao i akcije koje smo sprovodili. Dao sam sebe 200 odsto ovom poslu, borio sam se protiv kriminalnih grupa.

Inače, na početku suđenja, Hrkalovićeva, Milenković i Šušnjić su negirali da su počinili krivična dela koja im optužnim predlogom Tužilaštvo stavlja na teret. Naredni glavni pretres zakazan je za 14. oktobar, kada će biti nastavljen uvid u pisanu dokumentaciju.

NAREDBA O UZIMANjU SNIMAKA

Predočena je i naredba za uzimanje video-snimaka sa nadzorne kamere hotela u ulici u kojoj je ubijen Vlastimir Milošević 30. januara 2017. godine u Beogradu. Za ovo ubistvo bili su optuženi Veljko Belivuk i Marko Miljković, koji su kasnije pravosnažno oslobođeni.

Milenković i Hrkalovićeva su istakli da na tim naredbama nije potpisana Hrkalovićeva nego tadašnji direktor policije Vladimir Rebić, i druge osobe. Hrkalovićeva je takođe podsetila da direktor policije odgovara ministru policije, a ne državnom sekretaru MUP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest