PRESUDE NA ČEKANJU I VIŠE GODINA: Pojedini krivični procesi koji se vode pred srpskim sudovima još uvek nisu dobili konačni epilog

J. D. Lj.

10. 08. 2022. u 11:22

SRPSKI sudovi, po tvrdnjama nadležnih, iako imaju pune ruke posla, u dobroj meri stižu da obrade i završe predmete koji su im dati u rad.

ПРЕСУДЕ НА ЧЕКАЊУ И ВИШЕ ГОДИНА: Поједини кривични процеси који се воде пред српским судовима још увек нису добили коначни епилог

Foto: Tanjug

Ipak, ima i onih, čiji se kraj, nažalost, ni posle deceniju i više, još uvek ne nazire.

Pre svega, jer neki od njih, iako budu dovedeni do pred kraj, nakon izrečene prvostepene presude, često budu vraćeni odlukom Apelacije, pa suđenja kreću iz početka i to traje godinama.

Jedan od slučajeva koji i danas, posle 15 godina, intrigira javnost jeste predmet trogodišnje Anje Grahovac, koja je preminula nakon operacije katarakte u junu 2007. godine, u privatnoj klinici "Perfekta".

Viši sud u Beogradu je 2019. doneo prvu prvostepenu presudu kojom je Stanoje Glišić, anesteziolog, bio osuđen na tri godine zatvora, zbog teškog dela protiv zdravlja ljudi, dok je ostalih troje tada optuženih oslobođeno krivice usled nedostatka dokaza. Ovu presudu ukinuo je Apelacioni sud i naložio novo suđenje. Tako je, u drugoj prvostepenoj presudi, anesteziolog oslobođen od optužbi da je odgovoran, jer je sud zaključio da "nema uzročno-posledične veze između postupanja Glišića i smrti devojčice".

No, i ovog puta, tužilaštvo je uložilo žalbu na izrečenu sudsku odluku, te je predmet krajem prošle nedelje ponovo došao u ruke i na odluku sudija Apelacionog suda u Beogradu.

Foto :Z.J. M.

Isti sud bi trebalo da razmatra i drugu prvostepenu presudu nekadašnjoj manekenki Katarini Rebrači, kojoj se u Višem sudu u Beogradu sudilo čitavih 12 godina. Rebrača je odlukom suda, zajedno sa još dve saradnice, 22. jula oslobođena od optužbi za navodnu zloupotrebu Fonda za prevenciju raka dojke i protivpravno prisvajanje više od 22 miliona dinara, koje su uplaćivali građani i donatori. Više tužilaštvo nezadovoljno je oslobađajućom presudom i uložiće žalbu Apelacionom sudu.

Saša Dragin, Foto M. Labudović

Rebrača je uhapšena 2010. i u pritvoru je provela šest meseci. Prvom prvostepenom presudom, koju je ukinuo Apelacioni sud, bila je osuđena na dve godine i deset meseci zatvora, a naloženo joj je i da u budžet Republike Srbije uplati 22 miliona dinara. Do kraja - tvrdila je da je nevina. Sada se opet čeka nova odluka.

Još početkom 2014. godine, u Specijalnom sudu u Beogradu, počelo je suđenje bivšem ministru poljoprivrede Saši Draginu i njegovim saradnicima optuženim za navodne zloupotrebe u pančevačkoj "Azotari". Dragin je uhapšen 2012. bio je devet meseci u pritvoru, nakon čega mu je isti zamenjen kućnim pritvorom. Nastavak suđenja zakazan je za 19. septembar.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, Dragina i ostale sumnjiči da su zloupotrebama oštetili Azotaru. Dragin se tereti za krivično delo zloupotreba službenog položaja za koju je zaprećena kazna do 12 godina zatvora.

Darko Šarić, Foto Tanjug

PRANjE NOVCA

DARKU Šariću (na slici) je, početkom meseca, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvostepenu presudu Specijalnog suda i naložio ponavljanje postupka, zbog optužbi za pranje novca navodno zarađenog od prodaje narkotika. Prvostepenom presudom bio je osuđen na kaznu od devet godina zatvora, Nebojša Jestrović na pet, a ostali optuženi na kazne od dve do sedam godina zatvora.

SLUČAJ "EPARHIJA" ZAPOČET 2015.

SLUČAJ koji je pred pravosudnim organima započeo još 2015, a u kojem se na optužnici VJT u Beogradu našao i bivši episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević), još uvek nije okončan. U međuvremenu, postupak je obustavljen protiv Artemija jer je preminuo, ali i dalje se sudi ostalim optuženima za navodnu finansijsku štetu nanetu Eparhiji raško-prizrenskoj, u periodu od 2004. do 2010. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega