"SOKO" POD ISTRAGOM: Zorana Mihajlović: "Ministarstvo je počelo da radi na pripremi krivične prijave"

V. N.

07. 08. 2022. u 08:00

U NESREĆI u rudniku "Soko" bilo je elemenata za krivičnu odgovornost, a resorno ministarstvo će zbog toga podneti Tužilaštvu u Nišu krivičnu prijavu.

СОКО ПОД ИСТРАГОМ: Зорана Михајловић: Министарство је почело да ради на припреми кривичне пријаве

Foto: J. Ćosin

Saopštila je ovo juče u Beogradu, u danu kada su rudari u Srbiji obeležavali svoj dan, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Ukazujući da je to ministarstvo završilo svoj inspekcijski nalaz još ranije, naglasila je i da je "stavljen na sajt tek nakon saopštenja tužilaštva iz Aleksinca".

- Nismo želeli da o tome govorimo pre stava ovog tužilaštva, a kada je ono reklo svoj stav da nema odgovornih, Ministarstvo je počelo da radi na pripremi krivične prijave, jer smatramo da postoje osnove za krivičnu odgovornost - rekla je Mihajlovićeva nakon konstitutivne sednice Skupštine Komore rudarskih i geoloških inženjera u Privrednoj komori Srbije.

Foto: Privanta arhiva

Ministarka je ponovila da rudnik "Soko" u kome je poginulo osam rudara, još ne radi i dodala "da će tako biti sve dok u rudniku ne urade sve ono što im je u skladu sa potrebnom dokumentacijom i zakonom traženo od strane resornog ministarstva".

Istovremeno, pozvala je porodice nastradalih rudara da daju svoj prigovor Osnovnom tužilaštvu u Aleksincu, koje je nedavno završilo svoju istragu i ustanovilo da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje zbog eventualne odgovornosti za smrt ovih ljudi. Porodice nastradalih rudara, iza kojih je ostalo 12 dece, od kojih najmlađi Lav ima samo pet meseci, u razgovoru za "Novosti" naveli su nedavno da se ne mire sa ovakvim izveštajem, najavivši zajedničku tužbu protiv rudnika.

Usled gušenja metanom iz noćne smene tog 1. aprila ove godine svojim kućama se nisu vratili Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić.

Inače, Dan rudara Srbije obeležen je juče u borskom rudniku koji je otkriven pre tačno 120 godina. Građani Bora i susednih gradova videli su bogat program koji su za njih pripremile dve kompanije, "Ziđin koper" i "Srbija Ziđin majning" i Uprava grada, a najistaknutijim pojedincima i institucijama, koji su svojim zaslugama doprineli razvoju rudnika, dodeljene su nagrade "Inženjer Šistek".

Na svečanosti na Borskom jezeru, Šistekova nagrada za 2022. dodeljena je zamenici finansijskog direktora "Srbija Ziđin koper" Snežani Jovanović. Rudnici bakra Bor ove godine imaju dvojicu "šistekovaca" - rukovodioca kriveljske flotacije Darka Milićevića i zamenika rukovodioca elektromašinskog održavanja Servisnog okna rudnika "Jama" Slavišu Lalića.

U ime Topionice i rafinacije Šistekovu nagradu dobio je pomoćnik rukovodioca za proizvodnju u TIR-u Ivan Najdenov, a zamenik rukovodioca elektromašinskog održavanja pogona za pripremu mineralnih sirovina u Majdanpeku Rodoljub Rajković najprestižnije kompanijsko priznanje odneo je u Rudnik bakra Majdanpek.

Obraz najmlađeg kompanijskog ogranka, ogranka elektromašinskog održavanja osvetlao je rukovodilac grupe za elektromašinsku montažu u EMO Goran Novaković, koji je ujedno i najmlađi dobitnik ovog priznanja. Nagradu "Inženjer Šistek" na Dan rudara dobila su i tri radnika kompanije "Srbija Ziđin majning" - mašinski inženjer Nebojša Stanišić, pomoćnik rudara u podzemnoj eksploataciji Nikola Rankić i geolog Bojan Novaković. 

TRADICIJA

U BORU se 6. avgust tradicionalno obeležava i u znak sećanja na prvog direktora Borskog rudnika. Reč je o inženjeru Franji Šisteku, čije ime nosi najprestižnije priznanje za doprinos razvoju nekada RTB-a "Bor", a danas "Srbija Ziđin koper".

ČASNA PROFESIJA ZA POSEBNE LjUDE

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić čestitao je juče rudarima njihov dan, uz poruku da je neizmerno zahvalan za njihov neumorni rad kojim na najbolji način svakodnevno doprinose napretku Srbije i životu naših građana.

- Vaša časna profesija zahteva ljude posebnog kova, ljude istrajne i hrabre, spremne da svakog dana ulažu ogroman napor i preuzimaju velike odgovornosti. Srbija vam je na tome zahvalna i posebno ponosna na vaše rezultate - napisao je Vučić na instagram-nalogu buducnostsrbijeav.

Šef države je rudarima poželeo dobro zdravlje i uspeh u svakom poduhvatu, uz tradicionalni rudarski pozdrav "Srećno!"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a