PRODUŽEN PRITVOR KADRIJU VESELJIJU: Jedan od vođa zločinačke OVK ostaje iza rešetaka

Novosti online

26. 07. 2022. u 18:02

SPECIJALNI sud u Hagu odlučio je da produži pritvor jednom od vođa bivše OVK Kadriju Veseljiju, optuženom za ratne zločine na KiM tokom sukoba 1998. i 1999 godine.

ПРОДУЖЕН ПРИТВОР КАДРИЈУ ВЕСЕЉИЈУ: Један од вођа злочиначке ОВК остаје иза решетака

Foto: Printscreen

Pretpretresni sudija, Nikolas Giju utvrdio je da u slučaju Veseljija i dalje postoji opasnost od bekstva, kao i od ometanja napretka postupka Specijalnog suda.

- Sudija za prethodni postupak zaključuje da su rizici da Veselji može da pobegne, opstruira postupke Specijalizovanih veća ili počini dalje zločine protiv onih za koje se smatra da su protivnici OVK, uključujući svedoke koji su pružili ili bi mogli da pruže dokaze u ovom slučaju - navodi se u odluci Suda.

Protiv Veseljija i još trojice optuženih vođa bivše OVK, Hašima Tačija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija Kancelarija Specijalizovanog tužioca je krajem aprila proširila optužnicu, tvrdeći da su počinili i ratne zločine u Gnjilanu, Budakovu i Semetištu.

Prethodno, optužnica protiv ove četvorice potvrđena je 26. oktobra 2020. godine i prema njoj, terete se da su sa drugim članovi udruženog zločinačkog poduhvata imali zajednički cilj da obezbede i vrše kontrolu nad celim KiM putem metoda koje uključuju zastrašivanje, maltretiranje, upotrebu nasilja i nezakonitu eliminaciju onih koji se smatraju protivnicima.

U optužnici se pominju Azem Sulja, Ljahi Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Suljejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

DOMAĆE KIFLICE SA SIROM: Recept koji će vas oduševiti (VIDEO)