"TAJNA" LABORATORIJSKIH IZVEŠTAJA?! Danas nastavljeno suđenje za ubistvo Blaža Đurovića

J. D. Lj.

29. 06. 2022. u 18:09

U ZGRADI Specijalnog suda u Beogradu danas je nastavljeno suđenje Nemanji Ivanovu i Darku Veskoviću Priki, optuženima za ubistvo Blaža Đurovića 2018. u beogradskom naselju Dušanovac.

ТАЈНА ЛАБОРАТОРИЈСКИХ ИЗВЕШТАЈА?! Данас настављено суђење за убиство Блажа Ђуровића

Foto: P. Mitić/MUP

Pretres je nastavljen višesatnim saslušanjem Jelene Stošić, inače veštaka N. C. K. F. u MUP-u Srbije, koja je odgovarala nna brojna pitanja stručnog savetnika Olivera Stojkovića i advokata odbrane.

Svedok je ostala pri svom ranijem iskazu i veštačenju DNK profila koje je vezano za optužene i rađeno u laboratoriji MUP-a.

Ona je navela da su veštačeni uzorci bukalnog brisa te da je ostatak materijala nakon toga kao što je uobičajeno ostavljen u zamrzivač u laboratoriji.

Odbrana je kao i stručni savetnik insistirala na tome koliko je korišćen taj uzorak, da li je eventualno on uziman kasnije ponovo, da li od njega nešto nedostaje itd.

Svedok Stošić je nakon toga detaljno objasnila način rada uz komentar da uz svaku analizu postojoi izveštaj i zapisnik, ali da su "oni tajni" i da u njih niko ne može imati uvida osim da za tako nešto sud ne izda naredbu. Pomenula je i da je zgrada u kojoj je zaposlena fizički obezbeđena i čuvana od strane policije, da postoji fizičko tehnička zaštita laboratorije i da u istu mogu da uđu samo zaposleni sa karticom i šifrom. Svedok je takođe istakla da nakon veštačenja DNK profila nikad niko od njih nije tražio da naknadno uzorci bilo kome budu dostavljeni.

Na ovo je burno reagovala odbrana optuženih koja je od početka tvrdi da su DNK profili podmetnuti optuženima nakon ubistva Đurovića, tj  na licu mesta.

Advokat Zora Dobričanin Nikodijević bila je izričita: "Trazimo validne dokaze i elektronski elektroferogram koji jedini može tačno da pokaže kad su uzorci uzeti, obrađivani i na koji način. Zašto bi to bila tajna? Ako je tako, neka sud izda naredbu da imamo uvida u te izveštaje i ako treba neka se isključi i javnost sa suđenja. Konačno, zašto MUP krije dokaze i ko je to tako odlučio 2018?"

Nakon ovoga suđenje je nastavljeno pregledanjem dokaznog materijala odnosno rukavice i dela dukserice pronađenih na licu mesta nakon ubistva koji su vestačeni i na kojima su, navodno, nađeni tragovi optuženih što odbrana i dalje osporava i tvrdi da je sve podmetnuto.

BONUS VIDEO:

KOMŠIJE O JEZIVOJ TRAGEDIJI U LESKOVCU: "Trebalo je da predosete da nešto nije u redu"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024