"DUHOVNIK DRAGUTIN" IDE U ZATVOR: Sud u Kragujevcu osudio Biljanu Divac na dve i po godine zbog prevare, u SMS porukama izigravala vidovnjaka

S. J. M.

11. 03. 2022. u 19:51

BILjANU Divac, koja je, lažno se predstavljajući kao duhovnik Dragutin Jovanović, na prevaru izvukla više od 100.000 evra od petočlane porodice, koji su joj inače i rođaci, Osnovni sud u Kragujevcu osudio je prvostepeno na dve i po godine zatvora.

ДУХОВНИК ДРАГУТИН ИДЕ У ЗАТВОР: Суд у Крагујевцу осудио Биљану Дивац на две и по године због преваре, у СМС порукама изигравала видовњака

Foto Shutterstock

Ona je zbog tog najtežeg oblika krivičnog dela prevare kažnjena i novčano u iznosu od 200.000 dinara i obavezana je da u roku od 90 dana od pravnosnažnosti presude oštećenima vrati svu imovinsku korist koju je pribavila krivičnim delom.

Ona je od tih ljudi za tri godine uzela nešto više od 12 miliona dinara, a zbog istog dela protiv nje se vodi još jedan krivični postupak pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu. On je takođe pri kraju.

Biljana Divac je bila vrlo bliska sa tim rođacima i pričala im je da joj vidovnjak i duhovnik Dragutin iz manastira Divostin mnogo pomaže. Objasnila im je da on isključivo komunicira preko SMS poruka da mu ne bi oduzimali energiju. Oni su početkom 2015. godine svi počeli da se dopisuju sa njim, jer su imali problema i pošto je on znao sve detalje iz njihove prošlosti, poverovali su da je stvarno vidovit.

U početku im nije tražio novac, ali je vremenom počeo da traži govoreći da pare ne idu njemu već Crkvi i manastirima na Svetoj Gori, gde će da se pročisti od prokletstva, pa će im se višestruko vratiti. Tako su oni počeli pare da šalju postnetom na ime njegove saradnice za koju se kasnije ispostavilo da je bila kućna pomoćnica Biljane Divac, koja je bila izmanipulisana da podiže te uplate. Oštećeni su počeli da pozajmljuju pare, podižu kredite, a onda ih je jednog dana pozvala žena iz Beograda, koja je bila prevarena na isti način, pa je podnela krivičnu prijavu. Policija je tad otkrila da iza Dragutina stoji Biljana Divac i zaplenila joj je telefon koji je koristila za dopisivanje.

Pošto im je Biljana bila bliska rođaka, oštećeni u početku nisu verovali nepoznatoj ženi iz Beograda, pa su otišli u manastir Divostin i saznali da tamo nema nikakvog Dragutina. Tada se sve razotkrilo, pa su protiv rođake i oni podneli krivičnu prijavu.

PRIJAVA VAŽNA ZBOG POVRAĆAJA NOVCA

Zastupnik oštećene porodice advokat Ana Petričević kaže nam da su oni zadovoljni ishodom postupka, posebno što je sud u krivičnom postupku odlučio i o istaknutom imovinsko-pravnom zahtevu, što im olakšava položaj u pogledu naplate potraživanja:

- Apelujemo na građane da budu obazrivi, jer ovakve prevare nisu retke. Sa druge strane, ukoliko su postali žrtve prevare, neka takav slučaj obavezno prijave policiji ili tužilaštvu, radi ostvarivanja prava na povraćaj novca i procesuiranja učinioca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega