NISAM STIGAO DA IH SPASIM: Otac dvoje dece stradale u požaru kod Bačke Topole očajan - prodao konje da ih prehrani, a sada im sprema sahranu

J. LEMAJIĆ

08. 03. 2023. u 20:38

VATRENA stihija ugasila je jutros još dva mala života.

НИСАМ СТИГАО ДА ИХ СПАСИМ: Отац двоје деце страдале у пожару код Бачке Тополе очајан - продао коње да их прехрани, а сада им спрема сахрану

foto: J.L.

U požaru u porodičnoj kući u Staroj Moravici, selu kod Bačke Topole, nastradali su trogodišnja D. I. i njen brat S. I, tek nešto stariji od godinu dana. Oni su, nažalost, podelili tragičnu sudbinu četvoro mališana iz Novog Pazara, koji su na isti način preminuli pre samo tri dana.

U trošnoj kući desetočlane porodice Ivanović, u Uskoj ulici na samom kraju sela, vatra je buknula juče ujutru oko osam časova. Prema još ne potvrđenim informacijama, požar je izazvala varnica iz "smederevca", ili žar koji je ispao iz peći i pao pod krevet. U sobi je u tom trenutku bilo četvoro male dece, dok je otac bio u dvorištu, a majka otišla do prodavnice. Ostalih četvoro dece je u vreme tragedije bilo u školi.

- Starija deca su istrčala napolje i pozvala oca, koji je odmah utrčao unutra i pokušao da spase dvoje najmlađih. Na nesreću, bilo je prekasno - priča jedna od komšinica.

Kako saznajemo, jedno dete se ugušilo, a drugo, koje je verovatno ležalo na krevetu, imalo je i opekotine. Vatrogasne ekipe iz Bačke Topole su stigle veoma brzo i sprečile da požar zahvati i okolne objekte. Po onome što se vidi, vatra je progutala svu unutrašnjost ovog skromnog doma. Ali najveći gubitak porodice ostaće večno nenadoknadiv.

SMEŠTENI KOD ROĐAKA

PORODICA je 13 godina korisnik Centra za socijalni rad u Bačkoj Topoli, gde kažu da nije bilo prijava za nasilje ili zanemarivanje dece. Služba je izašla na teren radi sagledavanja okolnosti koje su dovele do tragedije. Porodica će biti smeštena kod rođaka u Staroj Moravici, a CSR će apelovati na Opštinu da pomogne.

- Nisam stigao da ih spasem. Ne mogu ništa da govorim, razumite me, molim vas - jedva je izustio otac Danijel.

Zanemeo od bola, otac je sve vreme sa ostalom rodbinom i komšijama gledao kako odnose beživotna tela njegove dece.

Komšije nam kažu da je Danijel baš pre nekoliko dana prodao dva konja kako bi imao novac da prehrani decu, a sada sprema dve sahrane.

- Ima li veće tragedije od toga da gledaš kako ti na ovakav način odnose decu? Mnogo nas je sve ovo potreslo. Porodica jeste siromašna, korisnici su Centra za socijalni rad, ali su vodili računa o deci, nikakvih problema nije bilo - u hodu nam govori komšinica Etela, koja živi nekoliko kuća dalje. - Strašno je ovo što se dogodilo. Ali još je strašnije da šestoro dece nastrada na isti način za samo nekoliko dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)