GAVRILO IMAO I DRUGE POVREDE OSIM OPEKOTINA? Završena obdukcija tragično preminulog dečaka (3) iz Niša

J. ĆOSIN

31. 01. 2022. u 21:02

OBDUKCIJA tela trogodišnjeg Gavrila S., koji je u noći između 28. i 29. januara pronađen mrtav u iznajmljenom stanu svoje bake u Novoj železničkoj koloniji u Nišu, obavljena je u ponedeljak u Institutu za sudsku medicinu.

ГАВРИЛО ИМАО И ДРУГЕ ПОВРЕДЕ ОСИМ ОПЕКОТИНА? Завршена обдукција трагично преминулог дечака (3) из Ниша

Dečakovi roditelji Tamara i Goran S.

Nalaz, koji se još čeka, biće ključan za eventualnu krivičnu odgovornost njegove majke Tamare S. (32), uhapšene zbog sumnje da nije pružila pomoć maloletnom detetu, da ga je zlostavljala i zanemarivala, ali i njegove bake Dragane T., koja takođe, nije preduzela ništa da dečaka spase. Zbog toga je i protiv Dragane T. podneta krivična prijava u redovnom postupku.

Mada je, prema tvrdnjama majke i bake, smrt deteta nastupila nakon što se sam tuširao vrelom vodom u kupatilu, na njegovom licu su pronađene još neke povrede. To bi moglo da bude objašnjenje zbog čega ni majka ni baka nisu pozvale Hitnu pomoć, već su dete, navodno, namazale melemom za opekotine, a zatim ga stavile da spava, da bi pred zoru primetile da ne diše.

Dr Dragiša Aleksić, specijalista urgentne medicine u niškom Zavodu za hitnu medicinsku pomoć, kaže da je njihova ekipa po pozivu reagovala u najkraćem mogućem roku.

- Taj poziv je primljen oko tri sata izjutra 29. januara, žena koja je zvala rekla je da ne može da probudi dete. Ekipa je zatekla dete bez vitalnih parametara, bez svesti, disanja i srčanog rada. Pokušana je reanimacija, ali je nažalost mališan preminuo - kaže dr Aleksić. - One su navele da se prethodnog dana oko 18 sati dete tuširalo vrelom vodom, da se polilo po licu i gornjim i donjim ekstremitetima. Rekle su da su uzele neku mast i namazale ga, a zatim ga stavile na spavanje.

Komentarišući povrede mališana, Aleksić ističe da se radi o najtežoj vrsti opekotina.

- Na gornjim i donjim ekstremitetima deteta nađene su opekotine trećeg i četvrtog stepena, to su najteže vrste koje dovode do propadanja kože. S obzirom na to da je opečena površina bila velika, a da je reč o malom detetu, to je za njega bilo fatalno. Kao prvu pomoć trebalo je dečaka istuširati hladnom vodom, na opekotine staviti mokru krpu, a prvenstveno pozvati našu ekipu kako bi mu bila pružena adekvatna pomoć - objasnio je doktor.

Tamara S. saslušana je u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu gde se branila ćutanjem, što je još više bacilo sumnju na verziju događaja iznetu pred policijom. Na predlog tužilaštva, njoj je određen pritvor do 30 dana. Njena beba od pet i po meseci i ćerka (4) smeštene su u ponedeljak u dve hraniteljske porodice.

OTAC U PRITVORU ZBOG NARKOTIKA

- Beba će biti smeštena u specijalizovanu hraniteljsku porodicu, jer ne može svako da čuva tako malo dete, a devojčica kod druge porodice. Stručni tim je razgovarao sa bakom i ona se složila da ne može toliki teret da podnese, jer sledi sahrana, a i protiv nje su pokrenute mere - kažu u Centru za socijalni rad.

Otac dece Goran S. nalazi se u pritvoru od novembra prošle godine zbog posedovanja narkotika i nedozvoljenog držanja oružja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna