OBDUKCIJA RAZREŠAVA SMRT DEČAKA: Uznemirenje posle tragedije trogodišnjeg mališana u porodičnom domu u Nišu

V. N.

30. 01. 2022. u 20:52

OBDUKCIJA tela će pokazati šta je uzrok smrti trogodišnjeg dečaka u Nišu, kao i da li fatalni ishod ima uzročno-posledičnu vezu sa opekotinama koje je dete zadobilo, objašnjava za "Novosti" poznati niški advokat Milan Petrović.

ОБДУКЦИЈА РАЗРЕШАВА СМРТ ДЕЧАКА: Узнемирење после трагедије трогодишњег малишана у породичном дому у Нишу

Foto: J. Ć.

Prema rečima Petrovića, tek posle izveštaja patologa će se znati da li je majka preduzela sve što je trebalo i da li je njeno činjenje ili nečinjenje uticalo na smrt mališana. Takođe, to će dati odgovor na pitanje da li je u pitanju nebriga za dete.

- Pod nebrigom se podrazumeva da neko ne preduzima neke radnje, a da je svestan posledica - navodi advokat Petrović. - Da li je ovde bilo nebrige utvrdiće istraga. Možda je, u konkretnom slučaju, majka preduzela ono što je trebalo. Treba da se utvrdi i kakav je bio odnos majke i deteta, da li je majka bila svesna težine povrede koju je dečak zadobio.

Da podsetimo, trogodišnji dečak iz naselja Apelovac u Nišu izgoreo se vrelom vodom u kupatilu. Majka T. S. nije odvela dete kod lekara, nego ga je mazala melemima, ali je nekoliko sati kasnije mališan preminuo.

U Nišu je juče saslušana T. S., majka dvogodišnjeg dečaka koji je preminuo nakon što je zadobio opekotine vrućom vodom, a ona nije zatražila lekarsku pomoć. Kako saznajemo u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, ona se branila ćutanjem. Tužilaštvo je predložilo pritvor zbog uticaja na svedoke i zbog uznemirenja javnosti. O pritvoru je odlučio sudija Osnovnog suda u Nišu.

Krivična prijava podneta je i protiv njene majke D. T. koja je bila u kući kada je došlo do teškog povređivanja mališana. Ona nije lišena slobode, a Centar za socijalni rad poverio joj je brigu o ostalo dvoje unučadi, četvoromesečnoj bebi i četvorogodišnjoj devojčici, do donošenja odluke o njihovom daljem zbrinjavanju.

ZAKON PREDVIĐA DO OSAM GODINA

KRIVIČNI zakon za delo za koje se T. S. sumnjiči predviđa kaznu zatvora od jedne do osam godina. Međutim, u posebnim slučajevima se predviđa mogućnost oslobađanja od krivice

Kako se navodi u članu 58 ovog zakonskog akta, "sud može osloboditi od kazne učinioca krivičnog dela učinjenog iz nehata kad posledice dela tako teško pogađaju učinioca da izricanje kazne u takvom slučaju očigledno ne bi odgovaralo svrsi kažnjavanja".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna